Yatırım Fonu nedir?
Yatırım fonları; bir çok yatırımcının, yatırımlarının bir havuzda toplanarak; farklı yatırım araçlarında değerlendirilmesi amacıyla kurulmuş, pfon yöneticileri tarafından yönetilen bir yatırım aracıdır.
Fon, yatırımcılar tarafından fona aktarılan birikimler ile oluşturulur ve işletilir. Fonun temel amacı havuzda toplanan yatırımı, yatırımcının risk iştahına göre ayarlanmış portföylerde değerlendirmektir. Yatırım fonlarının temel yatırım araçları hisse senetleri, devlet ve özel sektör borçlanma araçları, altın ve diğer değerli madenler ve yurt dışı yabancı menkul kıymetlerdir. Fonlar Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından portföyünün yoğunluğuna göre gruplandırılır ve bu isimlerle anılırlar. (Borçlanma Araçları Fonu, Hisse Senedi Fonu, Kıymetli Madenler Fonu, vb…)
İlginizi Çekebilir: Yatırımcının 7 Ölümcül Hatası
Her yatırım fonunda yatırımcı, yatırdığı miktar kadar bir paya sahip olur ve bu pay ile temsil edilir. Fonun elde edeceği kar veya zarardan kendi sahip olduğu pay kadar etkilenir. Bir fona yatırım yapmak, fon yöneticisinin oluşturduğu portföydeki tüm yatırım araçlarına birden yatırım yapmış olmak demektir.
Yatırımcı için avantajları nelerdir derseniz:
- Fonlar, piyasalar konusunda uzman profesyoneller tarafından yönetilir. Bu da sizin hangi hisseyi alayım, şimdi satmak için doğru zaman mı gibi sorularla sürekli bu işle ilgilenmeniz gerekliliğini ortadan kaldırır.
- Fonlar size çeşitlendirme imkanı sağlar. Böylelikle, farklı yatırım araçlarına paranızı yatırarak riski dağıtırsınız. Hisse senetleri, altın, tahvil, eurobond, petrol, yabancı hisseler gibi enstrümanlara yatırım yapma imkanı bulursunuz.
- Tahvillerin kupon ödemeleri, hisselerin kar payı ödemeleri ile uğraşmak zorunda kalmazsınız. Bu işleri sizin için fon yöneticisi yapar.
- Likidite avantajı vardır. Yabancı hisse senedi ve yabancı borçlanma araçları fonları gibi özellikli fonlar dışında birçok fonda valör 1 gündür. Bunun için fonun izahnamesine bakmanızı öneririm. Bu durum size acil nakde ihtiyacınız olduğunda kolaylık sağlar.
- Fona ait masraflar yatırımcılar arasında bölüştürülerek paylaştırılır. Böylelikle maliyet avantajı sağlar.
- Bireysel olarak yatırım yapmanın zor belki de imkansız olduğu alanlara yatırım imkanı sağlar. Örneğin bir gayrimenkule yatıracak kadar çok birikiminiz olmayabilir. Ama gayrimenkul yatırım fonu alarak, böyle bir yatırımın ortağı olabilirsiniz.
Yatırım Fonları Nasıl Alınır?
Yatırım fonlarına bireysel her yatırımcı parasını yatırabilir. Yatırım fonlarına, birikim hesabınızın olduğu her hangi bir bankanın mobil uygulamasından ulaşabilir ya da bankaların internet şubeleri aracılığıyla yatırım yapabilirsiniz. Mobil uygulamadaki Yatırım Fonları sekmesini açmanız ve orada bulunan fonlar arasından size uygun fonu belirleyip alım/satım işlemini gerçekleştirmeniz yeterlirdir.
Blog İçeriğimize Göz At: Hedefe Yönelik Yatırım Yapmak
Yatırım Fonlarını Almadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yatırım fonu almadan önce dikkat edilmesi gereken birden fazla önemli nokta vardır. Bunların en başında hangi yatırım aracında ağırlıklı olarak yatırım yapmak istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Daha sonra belirlediğiniz yatırım aracında ağırlıklı olarak yatırım yapan fonu belirlemeniz gerekmektedir.
Yatırımınızı bir fon aracılığıyla yapmak istiyorsanız birikimlerinizin nasıl değerlendirildiğini yakından incelemelisiniz. Bu noktada ise fonun yöneticisi ve fonun geçmiş yatırım tecrübesi fonun belirlenmesinde önem kazanabilir. Fonların geçmiş yatırımlar performansları tabiki gelecek portföylerinde de aynı getiriyi elde edeceklerini garanti etmez ancak fonların geçmiş performansları, ilgili fonlara yatırım yapmak isteyen yatırımcılara ışık tutacaktır.
Fona yatırım yapmadan önce getiri beklentinizi ve risk iştahınızı iyi tespit etmeniz gerekir. Paranızı ne kadar bir süreliğine ve nasıl bir amaçla yatırıma yönlendirdiğiniz, getiri beklentinizde önemli bir etken. İkincisi ne kadar risk almak istediğiniz. Birikiminizin olumsuz senaryoların gerçekleşmesi durumunda değer kaybetmesini göze alabiliyor musunuz? Bunu iyi analiz etmelisiniz. Fonlar geçmiş performanslarına göre Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından 1-7 arasında bir risk skalasında değerlendirilir. 1 en düşük risk değerine karşılık gelir, 7 ise yüksek risk anlamına gelir. Unutulmamalıdır ki fonlara yatırım yapıldığında her zaman kazanç elde edilmez. Bu sebeple kendimizi bu skalanın neresinde görüyorsak kendi risk iştahımıza göre bir fona yatırım yapmamız gerekmektedir. Bu risk pozisyonumuzu, kaybetmeyi göze aldığımız miktarın ne kadar olduğunu doğru belirleyerek konumlandırabiliriz.
Yatırım yapmadan önce Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) ‘nda fonun izahnamesinin incelenmesinde yatırımcılar için fayda vardır. Bu izahnameler yatırım yapılacak fon için detaylı bilgiler içermektedir. fonun geçmiş performans değerlerine göre belirlenmiş risk oranı da bu izahnameler içinde yer almaktadır.
Yatırımınızı fonlar aracılığıyla yaptığınızda dikkat etmeniz gereken diğer bir unsur ise fonların Valör Tarihi’dir. Valör tarihi fon alım-satım işlemi sırasında hesabınızdan çekilmesi ya da hesabınıza para yatırılması işleminin belli bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşmesidir. Farklı fonların valör tarihleri değişiklik gösterebilir. Özellikle Para Piyasası Fonları gibi likiditesi yüksek fonlarda Valör tarihi 1 gün olmasına karşın yabancı menkül kıymet fonlarında ve ya diğer yabancı borçlanma araçlarında valör tarihi 3 ile 4 gün arasında değişiklik gösterebilmektedir.
Fonlar hakkında yatırım yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise yönetim ücretleridir.
Fonlar yatırımcılar adına profesyonel yöneticiler tarafından yönetilir ve bu hizmet bir ücret karşılığı yapılır. Fonların yönetim ücretleri önceden belirlenmiştir ve ilgili fonun izahnamesinden de öğrenilebilir. Bu ücretler için yatırımcı ekstra bir ödeme yapmak zorunda değildir. Yönetim ücretleri fon içerisindeki yatırılan miktar üzerinden hesaplanarak aylık olarak tehsil edilir. Yönetici bilgileri, yönetim ücretleri, yatırım stratejisi ve fon’un risk skakası gibi tüm tüm detay bilgilere kap.org.tr adresinden fona ait izahname indirilerek ulaşılabilir. Bir fona yatırım yapılmadan önce ilgili fonun izahnamesi kesinlikle okunmalıdır.
Ayrıca, fonların geçmiş dönem getirilerini görmek ve diğer fonlarla karşılaştırmak için TEFAS’ı incelemenizi öneririz. Bu sitede fonların performansları şeffaf bir şekilde açıklanmaktadır.
[yotuwp type=”videos” id=”P7vuVDmMwd4″ ]
Daha detaylı ve konuyu bir örnek ile açıkladığımız video içeriğimizi izlemenizi öneririz. Hala abone olmadıysanız, YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!