Yatırımcının 7 Ölümcül Hatası

Yatırımcının 7 Ölümcül Hatası

Yazımıza önce yedi büyük günahı tanıyarak başlamak istedik. Dizi ve filmlere de konu olmuş yedi ölümcül günah, Hristiyanlık inançlarına göre yedi büyük günah, temel günahlar, kardinal günahlar olarak da bilinen, Roma Katolik Kilisesi‘nin görüşleri çerçevesinde Papa I. Gregorius tarafından düzenlenen, insanın hayatı boyunca sakınması gereken yedi günahtırYedi kutsal erdemin tam tersidir.

  • Superbia: Gurur, kendini beğenmişlik (Lucifer‘e atfedilmiştir)
  • Avaritia : Açgözlülük (Mamon‘a atfedilmiştir)
  • Luxuria : Şehvet (Asmodeus‘a atfedilmiştir)
  • Invidia : Kıskançlık, hasetlik (Leviathan‘a atfedilmiştir)
  • Gula : Oburluk (Beelzebub‘a atfedilmiştir)
  • Ira : Öfke, yıkıcılık, gazap etmek (Baphomet‘e atfedilmiştir)
  • Acedia : Tembellik, miskinlik (Belphegor‘a atfedilmiştir)
  • Şehvet

Yatımcıların 7 ölümcül hatasının ilk sırasında şehvet yer alıyor. Yatırım uzun soluklu ve doğru bir araştırmanın ürünü olmalıdır. Kısa soluklu veya temeli olmayan haberlere kulak asarak yapılan yatırımlar kaybettirecektir. Duygularımızı kontrol etmeli ve tüm adımlarımızı doğru planlamalıyız. Yatırıma ayırdığımız bütçemizi risk eşiğimize uygun bir portföyle taçlandırmalıyız.

  • Doyumsuzluk

Doyumsuzluk ile açgözlülüğü birlikte değerlendirebiliriz hiç kuşkusuz. Çünkü insanı kazançlarından geri koyan daha da kötüsü daha çok kaybetmesine sebep olan duygudur, doyumsuzluk. Daha fazlası benim olacak, daha yüksek kazanacağım, daha dipten alabilirim… daha yüksekten satabilirim… hayır zarar kese gerek yok bu hisse daha fazla düşmez zarar ederek satmam… gibi duygudur  diğer değişleriyle.

Doğru yatırım stratejisini yapmak istiyorsak, hırs ceketimizi yatırımın eşiğinden girmeden önce vestiyere asmalıyız ve doyumsuz davranmamalıyız. Daha sonra hedefli bir şekilde yolumuza devam etmeliyiz.

  • Açgözlülük

Her yatırımcı tüm piyasa hareketlerinde en dipten alıp hisse fiyatı tavan yapan hissesini satmak ister. Ancak nereden biliyorsunuz şu anda tavanda olduğunuzu? Yatırımcıları batıran en kötü duygu açgözlülüktür en başta. Az daha yükselsin, biraz daha değeri artacak duygusuyla, vaktinden fazla beklenen hisselerin değeri düşmeye başladığında görürsünüz ancak o tepe noktayı.

Yatırımcılığın altın kuralı hedefli bir şekilde hareket etmektir. Eğer bir hisse beklediğiniz noktada getiri sağladıysa daha fazlası için beklememeli ve elimizdeki fırsatı kaçırmamalıyız.

  • Tembellik

Yatırımcının 7 ölümcül hatasının bir diğeri ise tembellik. En büyük tehlike her konuda tembellik değil midir zaten. İnsanı kendini bile kandırmaya iten o duygu. Borsada işlem yapmak, fon satın almak, emlak piyasasıyla ilgilenmek… Bütün bunlar kısa yoldan para kazanmak gibi görülüyor. Özellikle borsada işlem yapmak bir yatırımdan ziyade insanlara kısa yoldan para kazanmak gibi geliyor. Tembellik duyguları depreşiyor. Hemen internetten hangi hissenin değeri yükselir diye araştırıyorlar. Çünkü kendileri incelemek dahi istemiyorlar. Balık tutmayı öğrenmektense birilerinin onlara küçük balıkları hediye etmelerini bekliyorlar. Sonu mu ne oluyor? Eğer sizi doyuracak balığı tutmayı öğrenemezseniz o küçük balıkları size verenlere muhtaç oluyorsunuz daha önemlisi yanlış yatırımlarla zaman ve para kaybediyorsunuz. Tembel olmayın.

  • Öfke

İnsanlar duygusal canlılardır, birçok duygu barındırırız içimizde. Bazıları bize birçok kez kazanç sağlar iken bazıları ise bizden çok şey götürür. Onların başında gelir ÖFKE duygusu. En başta da kendimize duyduğumuz öfke. O hisseyi neden aldın? Bu yatırımın sana kaybettireceğini bilmiyor muydun? Bu sonu zaten biliyordun! gibi sözler… Bunları bize kendimiz söylüyoruz çünkü daha en başta kendimizi tanımıyor, kendimize öfkeleniyoruz. Unutmayın ki; öfke stresi, stres yanlış kararları, yanlış kararlar kayıpları doğurur…

  • Kıskançlık

Yatırımcının 7 ölümcül hatasından bahsettiğimiz yazımızda en önemli hatalardan biri ise kıskançlık. Asıl olanın kendi çalışma ve başarılarımız olmasına rağmen, önceliği başkalarının kazançları yapmamız bizi felakete sürüklüyor. Unutmayın ki sadece direksiyonunda oturduğunuz arabaya siz yön verebilirsiniz. Başkalarının arabalarının sizin arabanızdan daha iyi olması, sizden daha fazla hızlı gitmesi olasıdır. Ancak bütün zamanınızı bunu düşünerek harcarsanız önünüzdeki direğe toslamaktan kurtulamazsınız. Bırakın herkes kendi risk seviyesinde kendi yatırımının sonucunu alsın.

 

  • Gurur

Yatırımcının 7 ölümcül hatasının son sırasında ise gururdan bahsedeceğiz. Böbürlenmek, her şeyi bildiğini sanmak, birkaç üst üste gelen yatırım kazançları sonrasında hep kazanacağını düşünmeyi doğurur… Bu düşünce de zaten kazanıyorum, ben biliyorum’u daha da tetikler ve yanlış kararları gözünü kırpmadan aldırır. Gurur ve kibir yatırımcının en tehlikeli düşmanlarıdır. Disiplinli olmak, hedefe yönelik hareket etmek, kibirden uzak durmak yatırımcıları koruyacaktır.

 

İlginizi Çekebilir: Yatırım Piyasalarında Kasım Ayında Gerçekleşen Gelişmeler