Gümüşe Nasıl Yatırım Yapılır? Gümüş Yatırım Fonları

Bu yazımızda 2021 yılında yatırım fonları piyasamıza katılan gümüş yatırım fonlarını sizlere tanıtacağız. Ancak, öncelikle yatırım aracı olarak gümüşü, gümüş fiyatlarının nelerden etkilendiğini ve yıllar boyunca fiyat seyrini inceleyelim.

Yatırım portföyünü çeşitlendirmek isteyenler için emtia piyasaları en ciddi alternatifler arasında yer alıyor. Emtia grubu olarak kıymetli metaller özellikle de altın en bilinen varlık olarak ön plana çıkıyor. Ancak dönem dönem yaptığı yukarı yönlü ataklar ile gümüş de altından sonra gelen en değerli metal olarak kabul görüyor. Küresel ekonomilerde yaşanan konjonktürel hareketlerden çabuk etkilenebilen emtialar, sıkı takip edildiği ve doğru analizler yapıldığı takdirde yatırımcılarının ciddi kazançlar sağlayabiliyor.

gümüş-yatırım-fon

Gümüş yatırımlarını ve fiyatlarını etkileyen faktörler

Emtia grubunun tipik özelliği olarak piyasalarda yaşanan öngörülemeyen hareketlerde güvenli liman olarak değerlendirilmesini ve genellikle likidite bolluğunda hızla değerlenebilen yatırım araçları olmasını sayabiliriz. Gümüş başta olmak üzere, bakır, platin, çelik gibi altın dışındaki metaller, birçok kritik malın üretiminde endüstriyel girdi olarak kullanılması bakımından da önem taşıyor. Örneğin yarı iletkenler, elektronik ve güneş enerjisi gibi sektörlerde temel girdiler arasında sayılabilen gümüşte fiyatların, artan talep kaynaklı yukarı yönlü seyretmesi olasılıklar arasında yer alıyor. Gümüş fiyatlarını etkileyen diğer önemli faktörleri, spekülasyonlar ve arz-talep dengesi olarak ifade edebiliriz. Ayrıca genellikle altın fiyatlarındaki hareketlerin, altından sonra en değerli metal olarak nitelendirilen gümüş fiyatlarının yönünde de etkili olduğu söylenebilir.

Son yıllarda gümüş fiyatlarının seyri

2012 yılı gümüş yatırımcıları için ons başına 35 dolara yaklaşan fiyatlarıyla en dikkat çeken performansına imza atmıştı. Sonrasında 2015 yılında 14 doların altına gelen fiyatlar, 2018 yılında bir kez daha bu seviyelere gerilemişti. Pandemiyle birlikte yeniden hareketlenen gümüş piyasasında ons fiyatları 2020 Mayıs ayında 29 dolara yaklaştıktan sonra yılı 26 dolar seviyelerinde kapatmıştı. Aşı gelişmeleriyle birlikte pandemi sürecinde gelen normalleşme haberleri gümüş fiyatlarının 22 dolara kadar inmesine sebep oldu. 2021 yılının son baharında bir kez daha yönünü yukarı çevirirken yılın son ayına 23 dolar civarında giriyor. 2022’nin ilk çeyreğinde 24,5 dolarları gören gümüş 2022’nin üçüncü çeyreğinin başlamasıyla beraber 18 dolar seviyesine kadar düşüş yaşıyor. 2022’nin son ayıyla beraber tekrardan 24 dolar seviyelerine çıkan gümüş Şubat 2023’te 21 dolar seviyelerine düşüş yaşıyor. Sonraki 1 yıl içerisinde yani 2024’ün şubat ayına kadar 22-25 dolar arasında gidip gelerek yatay bir seyir izleyen gümüş 2024 Mayıs itibariyle 30 dolar seviyesine çıkıyor. Ağustos 2024 itibariyle gümüşün Mayıs ayından beri sert bir hareket yapmadığını gözlemliyoruz ve fiyatı hala 29,50 dolar civarlarında gezindiğini görebiliyoruz.

gümüş-yatırım-fon

Gümüş yatırımı nasıl yapılır?

Küresel piyasalarda gümüş yatırımı yapabilmek için birçok alternatif bulunuyor. Tasarruflarını yatırım amacıyla gümüşe yönlendirmek için vadeli işlem kontratları ve forex işlemleri ön plana çıkıyor. Türkiye’deki yatırımlarda ise fiziki piyasalardan gümüş alımı yapılabiliyor. Artan fiyatlar ve ilgi sonrası bazı kuyumcularda farklı gramajlarda plakalar halinde hazırlanan lisanslı gümüş ürünleri bulunuyor. Ya da bankalardaki altın hesapları benzeri gümüş hesapları da tercih edilebilir.

Emtia piyasalarındaki ani hareketleri takip ve analiz edebilme güçlüğünü aşmak isteyenler için en ideal yöntem ise gümüş yatırım fonları olabilir. Böylece gümüş fiyatlarındaki hareketlerden yatırım profesyonellerinin yön verdiği yatırımlarla kazanç sağlayabilirsiniz.

Türkiye’de gümüş yatırım fonları neler?

Ağustos 2024 itibariyle Türkiye fon piyasalarında 8 farklı gümüş yatırım fonu bulunuyor. Bunlar; Garanti Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu, Aktif Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu, Yapı Kredi Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu, Ak Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu, TEB Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu, Deniz Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu, İş Portföy Gümüş Serbest Fon ve QNB Finans Portföy Gümüş Serbest Fon.
Yukarıda saydığımız bu 5 fonun ihraç tarihleri 2020’nın son ayları ve 2021 yılında olması dikkat çekiyor. Yüksek likidite nedeniyle küresel piyasalarda alternatif yatırım araçlarına artan ilginin Türkiye piyasalarındaki yansıması olan bu dönemde yatırımcılarıyla buluşan gümüş yatırım fonları ciddi getiri performanslarına imza atıyor.

gümüş-yatırım-fon

Gümüş yatırım fonlarındaki giderler ve getiri performansları

Gümüş yatırım fonlarındaki giderler ve getiri performansları

8 gümüş fonundan bazılarının risk değeri 6 iken bazılarının risk değeri 7. Yani bütün gümüş fonları yüksek riskli fon kapsamına girmekte. Yıllık azami fon işletim giderleri yüzde 4,38 olarak belirlenen gümüş yatırım fonlarının yönetim giderleri ise yüzde 1,90 ile yüzde 2,9 arasında değişiyor. Fonların yönetim gider kesintileri şöyle:
– İş Portföy Gümüş Serbest Fon (% 1,90)
– QNB Finans Portföy Gümüş Serbest Fon (% 2)
– Aktif Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu (% 2)
– Deniz Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu (% 2)
– Yapı Kredi Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu (%2,01)
– TEB Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu (% 2,19)
– Garanti Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu (Yüzde 2,90)
– Ak Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu (%2,90)

Gümüş yatırım fonlarının son 1 yıllık getirileri 21 Ağustos 2024 itibariyle yüzde 55 etrafında şekillenirken son aya ait performansları ise yüzde 3,5 düzeyinde. Aylık performans bakımından Oyak Portföy Kıymetli Madenler Fon Sepeti Fonu yüzde 5,5’lik getiri

performansı yakalamış. Gümüş yatırım fonlarının son dönem performansları şöyle:

Şu yazılar da ilginizi çekebilir:

Kıymetli Maden Yatırım Fonları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Otomotivde Çip Krizi Ve Yarı İletken Endüstrisinin Yatırım Fonları Üzerindeki Etkisi