Emeklilik Birikimlerinizi Arttırmanın 5 Yolu!

Emeklilik yıllarınızı huzurla geçirebilmek için beden gücünüzle birlikte finansal gücünüzü arttırmalısınız ki, bol bol seyahatlere çıkasınız. Bu yüzden de iyi bir emeklilik planlaması yapmalısınız.

Devlet Katkılarından En İyi Şekilde Yararlanın

Ülkemizde Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) devlet katkısı bulunmaktadır. Zorunlu sigorta sistemini tamamlayıcı olarak düşünülen BES, 4632 sayılı kanunu uyarınca yürürlüğe girmiştir. 2013 yılında çıkan bir kanunla da BES devlet tarafından desteklenmeye başlanmıştır. Nasıl mı? Belli şartlara göre değişmekle beraber devlet,  katkı hesabınıza yatırdığınız miktarın yüzde 25’ini sizin hesabınıza teşvik olarak yatırmaktadır. Örneğin; her ay 400 TL yatırıyorsanız, 100 TL de devlet yatırır. Ülkemizde BES’e girmeyi teşvik etmek amacıyla verilen bu katkının birikimler üzerindeki arttırıcı etkisi önemlidir. Bu durum göz önüne alınınca; geleneksel emekli maaşınızın yanında mutlaka BES hesabınız olmalı ve devlet teşviklerini takip etmeli ve belirli aralıklarla birikiminizi kontrol etmelisiniz.

Devlet Katkılarından En İyi Şekilde Yararlanın

İlginizi çekebilir: Yatırım Fonları Performans Raporu Özeti – Haziran 2020

Yatırım Seçeneklerini Gözden Geçirin

BES planı oluştururken önemli konuların başında hangi fonları seçeceğiniz gelir. Yaşınız, kaç yıl sonra emekli olacağınız, riske karşı tutumunuz gibi pek çok unsur planınızı oluştururken etkilidir. Bu unsurları dikkate alan bir plan oluşturmalı ve fon seçmelisiniz.

Eğer çok risk almak istemiyorsanız düşük riskli fonlara yer vereceğiniz bir plan oluşturmalısınız. BES fonları incelendiğinde özellikle para piyasası fonları, standart fonlar, borçlanma araçları fonları ve temkinli değişken fonların düşük riskli olduğu görülür.

Henüz genç yaşta ve uzun yıllar boyunca emeklilik için birikim yapacak kişilerin ise daha yüksek risk alma kapasitesi vardır. Dolayısıyla, fon seçiminde daha yüksek riskli fonları planlarına dahil edebilirler. Hisse senedi fonlarının, kıymetli maden fonlarının ve dinamik / agresif değişken fonların risk skalaları daha yüksektir; yüksek riskli portföylere uygundurlar. Tabii, bu noktada yüksek riskle başlanan bir planın yaş ilerledikçe ve emekli olma tarihi yaklaştıkça gözden geçirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Emekliliğiniz yaklaştıkça planınızın risk seviyesini düşürmeli, planınızdaki yüksek riskli fonların yerine düşük riskli olanları koymalısınız.

Ülkemizdeki BES sisteminde halihazırda yılda 6 defa fon değiştirme hakkı mevcuttur. Bir kez planımızı oluşturduktan sonra planımızda hiç fon değişikliğine gitmemek de yanlıştır. Doğrusu, belirli sürelerde planımızın performansını incelemek ve piyasa beklentilerimizi de dikkate alarak fon değişikliği yapmaktır.

Yatırım Seçeneklerini Gözden Geçirin

İlginizi çekebilir: Emekliliği Sabote Etmenin 5 Yolu!

Sosyal Güvenlik Derecenizi Arttırın

Herhangi bir birikim ne kadar uzun süre değerlenirse vade sonunda elimize geçecek tutar o denli büyür. BES planınız için de aynı durum geçerli. Daha uzun yıllar ve daha çok katkı payı yatırarak emeklilik kazancınızı arttırabilirsiniz. Tabii, bunun en sağlıklı yolu sisteme mümkün olduğunca erken katılmak, genç yaşta emeklilik için katkı payı yatırmaya başlamaktır.

Ancak, emeklilik sistemine daha geç yaşlarda dahil olanlar üzülmesinler. Gücünüz yettiğince  uzun süre çalışarak para biriktirebilirsiniz, yani BES’ten daha geç ayrılabilirsiniz. Eğer eşiniz ev hanımıysa, isteğe bağlı sigorta yaparak emekli maaşını 2’ye de çıkartabilirsiniz. Kendi eğitiminize, yeteneklerinize de yatırım yaparak emeklilikten sonra yarı zamanlı çalışmaya devam ederek, ya da küçük bir işletme açarak musluğun ağzını tamamen kapatmamış olursunuz.

Sosyal Güvenlik Derecenizi Arttırın emeklilik

İş Veren Katkılı Grup Emeklilik Planını Kontrol Edin

İş veren katkılı grup emeklilik planlaması, işverenler tarafından çalışanları adına, sisteme katkı payı olarak ödenen miktardır. Ödenen miktar; maaşa, işletme gelirine göre değişmekle beraber herkese eşit olarak da dağıtılabilir. BES içerisindeki bu sistem ile; BES katkınız iş vereniniz tarafından ödenmiş olacak. Bir nevi teşvik gibi düşünebilirsiniz.  Ayrıca kendiniz de BES hesabı açarak ekstra katkı sağlayabilir hatta hesapları birleştirebilirsiniz. Böylece emekliliğinizi planlarken kara kara düşünmenize gerek kalmayabilir.

İş Veren Katkılı Grup Emeklilik Planını Kontrol Edin

Profesyonel Yardım Almaktan Çekinmeyin

Emekliliğinizi planlarken hata yaptığınızı düşünüyorsanız, kaygılanmanıza gerek yok. Nobel ödüllü algoritmaya sahip İyi Gelir bu konuda size yardımcı olur. Öncelikle planınızın olduğu veya plan oluşturmayı düşündüğünüz emeklilik şirketini seçin. Ardından yatırımcı davranışınızı (korumacı, dengeli, hırslı, hareketli) belirleyin ve portföy dağılımını gör butonuna basın. İyi Gelir platformunda öncelikle yatırımcı davranışınıza uygun portföyün varlık dağılımını göreceksiniz. Ardından platforma üye olursanız açılacak sayfada fon dağılımlarını görüntüleyebilirsiniz. İyi Gelir platformuna üyelik ücretsizdir.

 

iyi gelir ile bes

iyi gelir ile emeklilik

Daha fazla beklemeyin ve İyi Gelir ile hemen başlayın.