Yatırım Fonları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hisse senetleri, bono tahvil gibi yatırım araçlarına doğrudan yatırım yapma konusunda çok fazla bilgi ve tecrübesi olmayanların kullandığı yatırım fonları, bir nevi yatırımcılara hazır portföy paketleri sunmaktadır. Peki yatırım fonları nedir?

Yatırım Fonları ile Yatırım Yapmak

Yatırım fonları ile yatırım yapma konusuna değinmeden önce, yatırım fonları nedir? Biraz bu konudan bahsedelim. Yatırım fonları, hisse senedi, bono, tahvil ve diğer varlıklar gibi menkul kıymetlere yatırım amacıyla oluşturulan bir para havuzundan oluşan bir yatırım aracıdır diyebiliriz. Burada yatırımcılar, yatırım fonlarından bir pay satın alır ve her pay, yatırımcının yatırım fonundaki payını ve elde ettiği getiriyi temsil eder. Yatırım fonları, profesyonel portföy yöneticileri tarafından yönetilmektedir. İlk defa 1924 yılında kurulan yatırım fonları, aşağıdaki nedenlerden dolayı yatırımcılar arasında popülerdir:

  • Fon yöneticileri araştırmaları sizler için yaptıkları için “profesyonel yönetim” vardır.
  • Sepet-yumurta misali, “çeşitlendirme” vardır.
  • Yatırım maliyetleri ölçek ekonomisinden dolayı “düşük” tür.
  • Yatırım fonu yatırımcıları, payları istedikleri zaman kolayca alıp satabildikleri için “likidite” imkanı.

gibi yatırımcıları cezbeden avantajları vardır. Peki yatırım fonlarına yatırım yapmadan önce ne yapmalıyım? Neleri bilmem gerekir? Nelere dikkat etmem gerekir?

Yatırım Fonları ile Yatırım Yapmak

İlginizi çekebilir: Uzun Vadeli Yatırım Yapmanın Avantajları Nelerdir?

1- Risk Analizi Yapın (Riski bilin)

Yatırım fonuna yatırım yapmadan önce, yatırım hedeflerinizi belirlemelisiniz. Yatırım yapma düşünceniz uzun vadeli yatırım mı? Yoksa kısa vadeli yatırım mı? Emeklilik için mi yatırım yapıyorsunuz? Yoksa getiri elde etmek için mi? Hedeflerinizi belirledikten sonra, kendi risk analizinizi yapmalısınız. Yani, portföy değerindeki olası dramatik dalgalanmaları kaldırabilir misiniz? Yoksa daha az hareketli bir portföyü mü tercih edersiniz? Kendi risk seviyenizi belirledikten sonra yatırım fonlarının risk analizi kısmına geçebilirsiniz. Mevduat gibi yatırımlarda garanti varken, yatırım fonlarında herhangi bir garanti olmadığı için; yatırım fonlarındaki riski iyi analiz etmelisiniz. Yatırımcı bilgi formunda yer alan risk değerlerine göre, yatırım fonlarının düşük veya yüksek riskli olup olmadığını görebilirsiniz. Ayrıca fonun geçmiş performansını da incelemelisiniz. Genellikle risk-getiri grafiğinin doğru orantılı işlediğini düşünürsek, getiri beklentinizle risk toleransınızı da mutlaka dengelemelisiniz. Eğer riskin size uyup uymadığı ile ilgili çok fazla bilginiz yoksa, yatırım danışmanlarından veya ilgili kaynaklardan yardım alabilirsiniz.

Risk Analizi Yapın (Riski bilin)

İlginizi çekebilir: Robo Danışmanların Avantajları Nelerdir?

2- Çeşitlendirin, Çeşitlendirin, Çeşitlendirin

Sepet-yumurta mantığı, yatırım fonları arasında çeşitlendirme sonucu; riski azaltma, getiri ihtimalini yükseltme imkanlarına sahip olabilirsiniz. Bu yüzden yatırım fonlarından satın almadan önce bu durumu göz önüne alın. Tek bir yatırım fonuna bağlı kalmayın.

Çeşitlendirin, Çeşitlendirin, Çeşitlendirin

3- Yönetim Ücretlerini Öğrenin

İşletim ve yönetim ücreti, vergilendirme gibi durumlardan dolayı yatırım fonunun masrafları, getirilerinizi düşürebilir. Örneğin bir kere portföy oluşturulduktan sonra bazı fonlar çok fazla alım ve satım işlemi yaparlar. Bu fonlara aktif yönetilen fonlar demekteyiz. Hisse senedi fonları, tahvil fonları gibi aktif yönetilen bu fonlarda yönetim ücretleri pasif yönetilen fonlara göre daha yüksektir. Bu yüzden yatırım fonlarına yatırım yaparken bu tür giderleri hesaba katmalısınız.

Masraflarınızı Bilin, yönetim ücretlerini bilin

İlginizi çekebilir: Enflasyonun Yatırımlar Üzerindeki Etkisi

4- Geçmiş Performanslar, Gelecek Sonuçların Garantisi Değildir!

Geçmişte yatırım fonlarında alınan yüksek getiri oranlarının, gelecekte gerçekleşme garantisi yoktur. Bu yüzden kesinlikle sadece geçmiş yatırım getirilerine bakarak herhangi bir yatırım fonuna yatırım yapmayın. Fonun geçmiş performansı, sizi onun istikrarı hakkında bilgi sahibi yapabilir. Örneğin; yatırım fonu istikrarlı değilse, yani getirilerinde değişken bir çizgi izliyorsa, risk seviyesinin yüksek olduğu kanısına varıp, bu fonu tercih etmeyebilirsiniz. Kısacası, yatırım fonunun geçmiş performansı fikir sahibi yapabilir ama garanti vermez!

Geçmiş Performanslar, Gelecek Sonuçların Garantisi Değildir!

Profesyonel Yardım Alın

Danışan dağı aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış misali, aslında yatırım fonları ve yatırım fonlarında risk analizi konusunda yapmanız gereken en garanti yol, profesyonel yardım almaktır. İyi gelir de uzman kontrolü altında, teknolojiyi kullanarak yatırım kararlarınızda size yardım eder. Başınızı yastığa koyduğunuzda rahat bir şekilde uyumak istiyorsanız; yatırımcı davranışı analizi, dijital yatırım deneyimi, piyasa takibi ve zarara karşı koruma gibi yardımlarıyla İyi Gelir ile yatırım yapmaya hemen başlayın.