Eurobond yatırım fonunu incelemeye başlamadan önce kısaca eurobondun ne olduğunu açıklayalım.
Eurobond, devletlerin, banka ya da özel şirketlerin kaynak ihtiyaçları için kendi ülkeleri dışından döviz cinsinden ihraç ettikleri borçlanma araçlarıdır. Devlet, banka ve özel şirketler tarafından ihraç edilebilen eurobondlar genellikle uzun vadede işlem görürler ve döviz üzerinden kaynak sağlarlar. Vadeleri genellikle 5- 30 yıl arasında değişiklik gösterdiğinden orta ve uzun vadeli yatırım araçları olarak kabul edilir.
Eurobond Yatırım Fonu Nedir?
Eurobond yatırım fonu ise portföylerinde en az yüzde 80 oranında eurobond bulunduran yatırım fonlarıdır. Ülkemizdeki eurobond fonlarına bakıldığında genel durumu aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
- Ülkemizde 9 adet eurobond yatırım fonu bulunmaktadır.
- Bizler bireysel olarak 8 farklı eurobond yatırım fonuna yatırım yapabiliriz. Ek olarak belirli şartlara uygunluk gösteren yatırımcılar için ayrı bir eurobond yatırım fonu olan özel eurobond yatırım fonu vardır.
- Eurobond fonlarının 7 tanesi sadece Türk Lirası ile alınıp satılırken 2 tanesi ise dolar üzerinden de alınıp satılabilmektedir. Türk Lirası üzerinden işlem yapılan fonlara yatırım yapmak isteyen yatırımcılar TEFAS (Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu) ve KAP (Kamuyu Aydınlatma Platformu) üzerinden fonlar hakkında bilgi sahibi olup, TEFAS üzerinden alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirler. Dolar üzerinden işlem yapılan fonlar ise B tipi borçlanma araçları yatırım fonu olarak değerlendirilir. Bu fonların alım satım işlemleri ise TEFAS üzerinden değil, ilgili fonun kurucusu olan portföy yönetim şirketleri üzerinden gerçekleştirilebilir.
Eurobond Yatırım Fonunun Düzenlemesi
Ülkelerin kredi borçlanma maliyetlerini etkileyen ve Türkçe karşılığı kredi risk primi olan CDS (Credit Default Swap), eurobond fonlarının değerlerinin değişmesiyle oldukça bağlantılıdır. Şöyle ki; CDS, yatırımcıların bir ülkenin yatırım araçlarına olan algısını ifade eder ve günlük olarak değişim gösterir. Türkiye’nin CDS puanı 306.46’dır. Ülkeye yönelik risk algısının artması CDS oranlarının yükselmesine neden olur. Bu durum eurobondların faizini yükseltir ve buna bağlı olarak da fiyatları düşer. Yatırımcılar da bunu, ekonominin kötüye gidişatı olarak yorumlar. Eğer CDS puanı düşüş gösterirse faizler düşer, eurobond fiyatları da buna bağlı olarak yükseliş yaşar. Buradan çıkarılacak sonuç da ekonominin iyiye gittiği ve yabancı yatırımcıların güveninin arttığı anlamına gelir.
Eurobond Yatırım Fonunda Gelir Elde Edilmesi
Bu fonlarda gelir iki türlü oluşur: İlki fon portföyünde yer alan eurobondların fiyatının yükselmesine bağlı olarak fonun değeri artar. İkincisi, ise fon portföyündeki eurobondların kupon faiz ödemelerinden gelir elde edilir. Eurobondlarda kupon ödemesi alabilmek için en az 6 ay beklemek gerekir. Kupon ödemesi diye tabir ettiğimiz gelir, birikmiş faizin ödenmesidir. Eurobond yatırım fonunda bu birikmiş faizi yatırımcı hesabına alamaz, fon yöneticisi bu geliri tekrar portföye yatırım aracı dahil etmek için kullanır.
Eurobond Yatırım Fonunda Yönetim Ücretleri ve Vergilendirme
Bu fonlarda net vergilendirme vardır. Bu vergi, net karın %10’u olarak ücretlendirilir. Bu vergiye gelir stopaj vergisi ismi verilir.
Yönetim ücretlerine bakıldığında, yıllık %0.8 ile %3 arası değişen ücretlendirme söz konusudur.
Eurobond mu Eurobond Yatırım Fonu mu Daha Karlı?
Bireysel yatırımcıların eurobond yatırımı yaparken dikkat etmesi gereken ayrıntı; sağlayıcı kuruluşun uyguladığı verginin, eurobondun özelliğine ve vadesine göre değişiklik gösterebileceğidir. Eurobond yatırım fonunda ise yukarıda da belirttiğimiz gibi %10’luk kesin bir vergilendirme vardır.
Fonlar 1 ile 7 arasında risk derecesi alır. Eurobond yatırım fonlarının risk dereceleri genellikle 5-6 seviyesindedir. Bu da eurobond yatırım fonlarının orta üstü ve yüksek riske sahip yatırım araçları olduğu anlamına gelmektedir.
Fon yöneticileri, yatırımcı çıkış yaptığında gerekli ödemenin yapılabilmesi için genellikle yüksek likiditeye sahip olan eurobondları portföylerinde tutarlar. İkincil piyasası güçlü olan hükümetler ve bankaların eurobondları genel olarak tercih edilir.
Göz önünde bulundurulması gerekli olan bir husus da, eurobond yatırım fonunda alış ve satış işlemlerinin süresi (valör) sizi etkileyecek işlemlerden birisidir. Alış işlemleri genellikle 1 gün sürerken, satış işlemleri ise 2- 4 gün arası sürmektedir. Bu emirler yurt dışı piyasalarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Yatırım fonları ile ilgili aşağıdaki içeriklerimize de göz atmak isteyebilirsiniz:
Döviz Kurundaki Değişimlerin Yatırım Fonlarına Etkisi