Küresel piyasalarda, son dönemlerin en çok konuşulan konularının başında enerji fiyatları geliyor. Özellikle petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan yukarı yönlü trend ve aşırı oynaklık piyasaları tedirgin ediyor. Yaklaşık 1 yıldır yönünü yukarı çeviren enerji fiyatları, barındırdığı risklerle de kayda değer belirsizliklere neden oluyor.
Genellikle kriz dönemlerinde piyasaların başrol oyuncusu olan enerji fiyatları, 2008 krizinde de olduğu gibi pandemiyle birlikte yine hareketli bir dönemden geçiyor.
Fiyatlardaki yükselişlerin yanı sıra enerji piyasalarındaki dinamikler belirsizlik ortamını destekliyor. Birçok piyasa ve enerji uzmanına göre, petroldeki belirsizliğin temel nedeni, dünyanın en büyük petrol üreticilerinin bir araya geldiği platform olan OPEC’in kendi içerisinde arz konusunda sürekli yaşadığı anlaşmazlıklar.
Pandemi öncesinde yani 2019’un sonbahar aylarında 60-70 dolar bandında seyreden brent petrol fiyatları, COVID-19 salgınıyla birlikte birkaç ay içerisinde 22 dolar seviyesine kadar gerilemişti. Yaşanan bu düşüşte azalan petrol talebi etkili olmuştu. Hatta 2019 Nisan ayında, vadeli endeks kontratlarında vade değişim dönemine de denk gelmesinin etkisiyle ABD ham petrolü için eksi fiyatlar yaşanmıştı. Yani, petrolü alana üzerine para veriliyordu. Elbette ki bu durum fiziki teslimata dayalı vadeli endeks kontratlarının yapısıyla ilgili ve gerçek hayatta böyle bir durum söz konusu değildi.
22 dolardan 7 yılın zirvesine yolculuk
Düşen fiyatlara çare olarak OPEC, anlaşmazlıklarla dolu toplantıların ardından öyle ya da böyle arzı kısmayı başardı. Sonrasında düşük arz, pandemi etkilerinin hafiflemesi, normalleşme adımları ve ekonomilerin açılmasıyla artan taleple birlikte fiyatlar hızla yükselmeye başladı. 2020’nin sonlarına doğru 50 doları aşan brent petrol, 2020 yazında 70 doların, sonbaharında ise 80 doların üzerine çıktı. 2021 Ekim itibariyle 85 dolara kadar çıkan brent petrol, son 7 yılın zirvesinde seyrediyor. Benzer şekilde 2021 Ekim ayında bin metreküp fiyatında 1.000 dolar eşiği aşıldı ve tüm zamanların rekoru kırıldı.
Petrol fiyatlarında ani yükseliş ve doğalgaz fiyatlarındaki rekor, ABD Doları’nın güçlenmesiyle birlikte ele alındığında enerji ithalatçısı ülkeler için çok zorlu bir döneme işaret ediyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişlerin sürmesi durumunda bu ülkelerin dış ticaret ve bütçe açıklarının yönetilmesinde ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Enerji fiyatlarındaki artışın, küresel ekonomilerin bu günlerde en büyük sorunu yüksek enflasyon destekleyici özelliğini de unutmamak gerekiyor.
Artan enerji fiyatlarının finans piyasalarına ve yatırım fonlarına etkisi
Enerji fiyatlarındaki yükselişler bazı ülkeleri zorlayacak olsa da petrol piyasasında yatırımcılar açısında özellikle 2021 yılı oldukça verimli geçti. Enerji sektöründeki şirketler karlılıklarını artırırken enerji piyasalarındaki varlıklara portföyünde yer veren yatırım fonları da katılımcılarını mutlu eden getirile elde etti.
Türkiye’deki enerji temalı yatırım fonları
Şimdi gelin Türkiye’de enerji piyasalarına yatırım yapan yatırım fonlarını inceleyelim.
Türkiye piyasalarında enerji temalı yatırım fonu adedi 7. Ak Portföy, Garanti Portföy, Yapı Kredi Portföy ve İş Portföy tarafından piyasaya sürülen bu fonların isimleri şöyle:
Ak Portföy Petrol Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu
Ak Portföy Alternatif Enerji Yabancı Hisse Senedi Fonu
Garanti Portföy Temiz Enerji Değişken Fon
Garanti Portföy Emtia Serbest Fon
İş Portföy Yenilenebilir Enerji Karma Fon
İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu
Yapı Kredi Portföy Temiz Enerji Değişken Fon
Enerji temalı yatırım fonlarının getirileri ne durumda?
Yukarıda sıraladığımız yatırım fonları, ağırlıklı olarak enerji piyasalarında faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetlerine ve küresel enerji piyasası fonlarına yatırım yapıyor. Fonların isimlerinden de anlaşıldığı üzere küresel çapta ilginin her geçen arttığı sürdürülebilirlik ve temiz enerji temaları da bu fonlarda kendisine yer veriyor. Bu fonlar yenilenebilir, çevreci ve sürdürülebilir enerji kaynakları alanında faaliyet gösteren şirketlere daha fazla ağırlık veriyor.
Türkiye’deki enerji temalı yatırım fonları arasında yer alan Ak Portföy Petrol Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu, enerji fiyatlarındaki artışa paralel olarak, getirisiyle dikkat çeken fonların başında geliyor. Ak Portföy Petrol Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu, 22 Ekim tarihi itibariyle son 1 yıl içerisinde yatırımcısına yüzde 127’lik kazanç sağlarken son 1 ayda yüzde 24,3; son 6 ayda ise yüzde 52,2’lik getiri oranına sahip. Bu fonu analiz ettiğimiz fon bültenimize ulaşmak için tıklayın
Emtia fon sepeti fonu olan ve enerji sektörüne önem veren İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu da son 1 yıldaki yüzde 78,4’lük getiri oranıyla ön plana çıkıyor. Enerji fiyatlarındaki hızlı artışla birlikte fonun son 1 aylık getiri yüzde 17,6; son altı aylık getirisi ise yüzde 41,1 düzeyinde.
Yapı Kredi Portföy Temiz Enerji Değişken Fon ise 2021 Ekim ayında kuruldu.
Bu fonlar dışında enerji temalı diğer 4 yatırım fonunu getirileri şöyle:
Ak Portföy Alternatif Enerji Yabancı Hisse Senedi Fonu
Son 1 yıllık getiri: yüzde 9,3
Son 1 aylık getiri: Yüzde 16,9
Son 6 aylık getiri: Yüzde 15,8
Garanti Portföy Temiz Enerji Değişken Fon
Son 1 yıllık getiri: 1 yılını doldurmadı
Son 1 aylık getiri: Yüzde 12
Son 6 aylık getiri: Yüzde 18,3
Garanti Portföy Emtia Serbest Fon (Sadece nitelikli yatırımcı)
Son 1 yıllık getiri: 1 yılını doldurmadı
Son 1 aylık getiri: Yüzde 14
Son 6 aylık getiri: 6 ayını doldurmadı
İş Portföy Yenilenebilir Enerji Karma Fon
Son 1 yıllık getiri: 1 yılını doldurmadı
Son 1 aylık getiri: Yüzde 11,8
Son 6 aylık getiri: 19,1