Ortalama insan yaşamı dünyada 79, Türkiye’de ise 77 yıldır. Ortalama olarak bir insanın da 20’li yaşlarda çalışmaya başladığı, 60’lı yaşlarda emekli olduğu ve genel olarak emekli maaşlarının da refah içinde yaşamaya tam olarak yetmeyeceği düşünülürse, insanların ellerindeki birikimi değerlendirmek için bir yol bulmaları gerekir. Bu yollardan biri de yatırımdır.
Yatırım nedir?
Yatırım, insanların bugünü ve/veya yarınları için refah düzeyini arttırmak amacıyla yaptıkları finansal işlemlerdir. Aslında geleceğe yönelik finansal sigorta veya finansal güvence de denebilir. Örneğin; henüz değerlenmemiş ama gelecekte değerlenme potansiyeli olabilecek herhangi bir yerden arsa, ev veya dükkan almak, yatırıma en basit örnek olabilir. Bu örnek, kulağa hoş geliyor olabilir ama, yatırım yapmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.
İlginizi çekebilir; Bireysel Emeklilik Nedir?
Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Dikkat edilecek konuları maddeler halinde özetleyecek olursak;
- Yatırıma başlarken kendinize sorular sorun: Hedefiniz nedir? Ne için yatırım yapıyorsunuz? Ne kadar süreliğine yatırım yapacaksınız? En fazla ne kadar kaybetmeye dayanabilirsiniz?
- Önce ihtiyaçlarımı gidereyim, sonra yatırım yapayım diyerek kendinizi kandırmayın. İhtiyaçlar hiçbir zaman bitmez. Bütçenizi önce yatırıma, birikime ayırın.
- Acele etmeyin. İstisnalar haricinde yüksek getiriler zaman ister.
- Tüm yatırımınızı aynı varlığa yapmayın.
- Yatırım aracının geçmişine çok fazla takılı kalmayın. Geçmiş zamanda yüksek getiri sağlaması, gelecekte aynı oranda getiriye garanti değildir.
- Finans alanında uzman haricinde kimseden tavsiye almayın.
- Sürü psikolojisine yenik düşmeyin.
- Özellikle finansal piyasalarda ani dalgalanma gibi olumsuz durumlar olabileceği için, bu durumu her zaman kafanızın bir köşesinde bulundurun.
En önemlisi teknolojiye güvenin ve kesinlikle robo-danışman ile yatırıma başlama hizmetlerinden yararlanın.
İlginizi çekebilir; Corona Virüsünün Finansal Piyasalara Etkileri
En Çok Yapılan Yatırım Hataları
Hatasız kul olmaz misali, tabi ki bazı yatırım hataları da yapılmakta. En çok yapılan yatırım hataları ise; çok fazla işlem yapmak, riski dağıtmamak, her sese kulak vermek (uzmana danışmamak) ve teknolojiyi reddetmektir.
Çok Fazla İşlem Yapmak (Sabırlı Olamamak)
Belki yatırım hataları içerisinde en çok yapılan hatalardan biri olan sabırsızlık konusunu aslında Lev Tolstoy, şu sözüyle çok güzel özetlemiş; “Sabır ve zaman; işte benim bahadır askerlerim”. Sadece yatırım değil, hayatın her alanında sabretmek bizlere mutlaka kazandırır. Bu yüzden yatırımlarınızı belli bir plana göre yapın ve piyasalardaki olası dalgalanmaları çok fazla dikkate almamaya çalışın. Nasreddin Hoca misali; “ya tutarsa” sözüne kapılmayın. Ayrıca işlem maliyetleri ve vergiler de kârınızı hatta ana paranızı eritebilir.
Riski Dağıtmamak (Tek Bir Yere Yatırım Yapmak)
Nasıl aynı sepete bütün yumurtaları koyduktan sonra sepetin altı düşünce bütün yumurtalar kırılıyorsa ve elimizde hiç yumurta kalmıyorsa, bütün yatırımlarınızı aynı varlığa yapmak da aynı sonuca sebep olabilir. Bazı yatırımlarınız kaybettirirken bazı yatırımlarınız da kazandırabilir. Yatırımlarınızı farklı varlıklardan oluşan bir portföye yatırdığınızda hem riski dağıtmış hem de uzun vadede getiriyi arttırmış olursunuz. Doğru varlık dağılımı ile oluşturulan bir sepetin getirisinin tek tek yatırım araçlarının getirisinden yüksek olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
İlginizi çekebilir; Yatırım Fonu Nedir?
Her Sese Kulak Vermek (Uzmana Danışmamak)
“Herkes nereye yatırım yapıyorsa ben de yapayım, vardır bildikleri”, “aldığım bir duyuma göre şu hisselerde artış olacakmış”, “bizim tanıdık var, bu konularda iyi, bana şunu önerdi sen de öyle yap” gibi sözlere aldırmadan kendi planınız doğrultusunda yatırım yapın. Yatırıma başlama konusunda sadece size özel uzmanlardan veya uzman kontrolünde robo-danışman teknolojisinden faydalanın.
Teknolojiyi Dahil Etmemek
Teknolojinin geliştiği ve dijitalleşmenin arttığı günümüzde; artık telefon konuşmaları, bankada sıra bekleme veya gazetelerden piyasaları takip etme devri neredeyse kapandı. Cep telefonunuz, bilgisayarınız veya tabletinizle çok rahat bir şekilde yatırım işlemleri yapabilir, aynı zamanda piyasaları da takip edebilirsiniz. Hatta robo-danışman teknolojisinden de destek alarak teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar yararlanabilirsiniz. Bu konudaki yatırım hataları, daha çok teknolojiyi reddeden veya tam olarak teknolojiye adapte olamamış kesim tarafından yapılmaktadır.
İlginizi çekebilir; Robo-Danışman Nedir?