Nasıl Emekli Olurum? BES ile İlgili Tüm Soruları Cevapladık

Emekliliğe kadar yaşadığımız refah hayatı, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik kurumundan alacağımız maaş ile karşılayamayabiliriz. İşte tam da burada bireysel emeklilik sistemi, kısaca BES devreye girmekte. Zorunlu sosyal güvenlik sistemine tamamlayıcı olan bu sistem sayesinde, çalıştığınız dönemlerdeki refah düzeyini, emeklilik yıllarınızda da devam ettirebilirsiniz. Peki emeklilik hayalimizi süsleyen BES nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel emeklilik sistemi yani BES nedir? Sorusuna cevap olarak, iş hayatınızdaki yaşam standartlarının emeklilik döneminde de devam etmesi için tasarrufların uzun vadeli yatırıma dönüşmesini sağlayan bir emeklilik sistemidir diyebiliriz. Bireyler bu sisteme gönüllü olarak katılırlar ve klasik sosyal güvenlik kurumunun sağladığı emeklilik maaşına ek gelir olur. Ayrıca bu emeklilik sistemi, devlet tarafından desteklenmektedir. BES sayesinde; bireylerin emeklilik dönemindeki refah düzeyi artmış olur ve yatırdığınız tasarrufların alanında uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilerek değerlendirilmesiyle birlikte ekonomik kalkınmaya da katkı sağlanmış olur. Katkı payınızı düzenli ödeyerek, fon getirilerinizi takip ile olumlu yönde değiştirerek ve dilerseniz ara ödemeler yaparak yüksek birikime sahip olabilirsiniz. 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu uyarınca yürürlüğe giren BES, bir nevi zorunlu sosyal güvenlik sigortasının tamamlayıcısı niteliğindedir. Bireysel emeklik sisteminin avantajlarını özetle maddeleyecek olursak;

  • Devlet katkısı (yatırdığınızın %25’i)
  • BES yatırım şirketini değiştirme, katkı paylarını aylık/3-6 aylık yatırma imkanı, finansal durumunuza göre yatırıma ara verme gibi olanakları olduğu için disiplinli yatırım imkanı
  • Zorunlu sosyal güvenceye ek getiri
  • Enflasyonun üzerinde getiri imkanı
  • Uzman kontrolünde fon yönetimi
  • Fon değişikliği hakkı
  • Emeklilik planı değişikliği hakkı
  • Cayma hakkı
  • Sisteme ara verme hakkı
  • Refah emeklilik

Birey, aynı veya farklı şirketlerle birden fazla emeklilik sözleşmesi yapabilir. Ayrıca bireysel emeklilik sisteminden birikimlerinizi çekmek istediğinizde zorunlu aidat ve vergi kesintisinden sonra istediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.

bireysel emeklilik sistemi nedir

İlginizi çekebilir: FIRE Hareketinden Çıkarılacak Dersler

Bireysel Emeklilik Sistemi Güvenli midir?

Bireyler geleceklerini güvence altına almak istedikleri için bu sistem, güçlü denetim mekanizmaları ile denetlenmektedir. Bireysel emeklilik sistemi; T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından desteklendiği, devlet destekli olduğu, Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından izlendiği, her türlü iflasa karşı birikimleriniz Takasbank nezdinde saklandığı, bağımsız dış denetim yaptırıldığı ve fonların faaliyetleri Sermaye Piyasası Kurulu tarafından denetlendiği için son derece güvenilir ve disiplinli bir sistemdir. Ayrıca fon mal varlığının, emeklilik şirketlerinin iflas etmesi gibi durumlarda iflas masasına konu edilememesi de bir diğer güvence.

Bireysel Emeklilik Sistemi Güvenli midir

Devlet Katkısı Nedir?

2012 yılında resmi gazetede yayınlanan Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile, bireysel emeklilik sistemi (BES) devlet tarafından desteklenmeye başladı. Peki devlet katkısı nasıl işliyor? Devlet, bireysel emeklilik sistemi hesabı olan herkesin ilgili hesabına belli oranlarda ödeme yapmaktadır. Devlet tarafından ilgili kişilere ödenen bu oran, ödediği katkı payının %25’i kadardır. Örneğin; 200 TL katkı payı için devlet bireyin bireysel emeklilik sistemi hesabına, 50 TL katkı payı yatırmış olacaktır. Peki bireysel emeklilik sistemi devlet katkısından kimler faydalanabilir? Süreç nasıl işliyor?

bireysel emeklilik devlet katkısı

İlginizi çekebilir: FIRE (Finansal Özgürlük ve Erken Emeklilik) Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden ve Devlet Katkısından Kimler Faydalanabilir?

18 yaşını doldurmuş, hukuki ehliyeti olan ve mavi kart sahibi her birey bu sisteme katılabilir. Bireysel emeklilik sistemi devlet katkısından faydalanmak için ise süreç aşama aşama ilerlemektedir. Sistemde kalma ve yaşınıza göre devlet katkısından yararlanma yüzdeleri değişmektedir. Mesela en az 3 yıl sistemde kalanlar bu katkının %15’ine, en az 6 yıl bu sistemde kalanlar katkının %35’ine, en az 10 yıl kalanlar katkının %60’ına ve 10 yıl sistemde kaldıktan sonra bir de 56 yaşını dolduranlar bu katkının %100’ünü almaya hak kazanacaktır.

bireysel emeklilkten kimler faydalanabilir

Emekliliğe Hak Kazandıktan Sonra

Bireysel emeklilik sisteminde en az 10 yılını ve 56 yaşını doldurduktan sonra birey, emekliliğe hak kazanmış olur. Bireysel emeklilik sistemi üzerinden emekli olduktan sonra katılımcının, hesabındaki birikimlerin hepsini çekme, aylık/yıllık periyotlarla planlı şekilde geri alma, bir kısmını çekip sistemde devam etme gibi hakları vardır. İlgili şirkete gerekli başvuruları yaptıktan sonra arzu ettiğiniz plan üzerinden emekliliğinizin tadını çıkarabilirsiniz.

bireysel emeklilik bitikten sonra

İlginizi çekebilir: Yatırım Piyasalarında Temmuz Ayında Gerçekleşen Gelişmeler

Bireysel emeklilik sistemi katkı payları hangi yatırım araçlarında değerlenebilir?

Portföy yönetim şirketleri, yasal çerçeveler dahilinde birikimlerinizi çeşitli yatırım araçlarında değerlendirebilir, bunlar;

  • Vadeli mevduat
  • Borçlanma araçları, repo ve ters repo işlemleri
  • Kıymetli madenler ve gayrimenkuller
  • Takasbank para piyasası işlemleri
  • Yatırım fonu katılma payları
  • Borsalarda gerçekleştirilen işlemler
  • Kira sertifikaları
  • Diğer yatırım araçları

bes yatırım araçları

Refah bir emeklilik için daha fazla beklemeyin ve İyi Gelir ile hemen başlayın.