Yatırım Piyasalarında Temmuz Ayında Gerçekleşen Gelişmeler

Korona virüsün çarpıcı etkisi tam olarak geçmemesine rağmen, piyasalar hareketlenmeye başladı. Peki bu hareketlenme ne yönde? Altın, Borsa İstanbul, Euro ve Dolar ne durumda?

Genel Olarak Piyasalar

Haziran ayının başından itibaren, Covid-19’dan dolayı alınan tedbirler büyük ölçüde kaldırıldı ve normalleşme olarak adlandırılan sürece girildi. Salgının ülkemizde en yoğun hissedildiği Nisan ayında rekor oranla gerileyen sanayi üretimi toparlanmaya başladı. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı ve mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranlarında, bir önceki aya göre sırasıyla 4.7 ve 4.9 puanlık artışlar görüldü. Ayrıca, tüketim malları, dayanıklı tüketim malları, dayanıksız tüketim malları, ara mallar ve yatırım mallarında artış görüldü. Covid-19’a bağlı olarak  turizmden beklenen gelirin sağlanamaması bütçede beklentinin üzerinde açık verilmesine neden oldu.

Koronavirüs salgını etkisini istihdam verilerinde de gösterdi. 3 aylık periyodu içeren Mart döneminde ise işsizlik oranı %13.2 olarak açıklandı. İstihdam edilen kişi sayısı 1 milyon kişi ile rekor düzeyde düştü. İstihdam verilerinde en yüksek düşüş hizmet sektöründe yaşandı. Toplam daralmanın yaklaşık yüzde 70’i bu sektörde oluştu. Bunu, inşaat ve sanayi sektörü istihdamı izledi.

Önümüzdeki 3 aylık periyoda ilişkin ihracat talepleri ve üretim hacmindeki beklentiler ve genel gidişata yönelik beklentiler, reel kesimin güveninin artmasına yol açtı.  Genel olarak güven endeksleri toparlanmaya başladı.

Bunun yanında TÜFE, tahmin edilenin üzerinde artış gösterdi. Haziran ayında TÜFE aylık bazda %1,13 yükseldi; yıllık TÜFE enflasyonu %12,6 oldu. ÜFE’de artış aylık %0,69, yıllık %6,2 düzeyinde gerçekleşti.

TCMB, politika faiz oranında değişime gitmedi. Dolar, Euro ve altında ise artış gözlemlendi.

Genel Olarak Piyasalar

İlginizi çekebilir: Herkesin Bilmesi Gereken 6 Temel Yatırım Kuralı

Borsa

Borsa İstanbul’da 23 yıl sonra endekslerden 2 sıfır atıldı. Borsa İstanbul tarafından hesaplanan başta BIST 100, BIST 50 ve BIST 30 olmak üzere 123 adet pay endeksinin değeri bundan sonra 1000 puanlık değerler olarak ifade edilecek.

BIST 100, Temmuz ayına 1173,58’lik puanla 24.648.712.615,29 TL’lik işlem hacmiyle girdi. Ayın bazı günlerinde keskin düşüşler yaşandı. 29 Temmuz itibariyle 1135,55’ten kapanan BIST 100’ün ay başından itibaren yaklaşık yüzde 2,5 değer kaybettiği görüldü.

Haziran ayını 1545 puanla kapatan BIST Gıda İçecek endeksi ise bazı günlerde dalgalanmalar yaşasa yükselerek yaklaşık yüzde 3,7 değer kazandı. BIST Teknoloji ve BIST Bilişim endeksleri ise temmuz ayında sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 10 artış göstererek dikkat çekti. Bu verilere baktığımızda, Covid-19 pandemisinin aşağı doğru itici baskısından az da olsa kurtulmuş bir piyasa görebiliyoruz.

Borsa

İlginizi çekebilir: Yatırımla İlgili Yanlış Bilinen 5 Efsane

Para Kurları ve Emtialar

Temmuz ayına 6.85 ile başlayan dolar, 21 Temmuz’da 6.81 ile ayın en düşük değerini gördü. Temmuz ayında dolar yaklaşık yüzde 2 değer kazandı. Temmuz ayına 7.7 ile başlayan Euro, ay içerisinde hafif düşüşler yaşasa da Temmuz ayının sonunda 8 bandını geçerek 8.2 değerine kadar yükseldi. Euro’daki aylık artış yüzde 6,5 civarında gerçekleşti. İngiliz Sterlini ve Kanada Doları da bu ay artıştaydı.

Temmuz ayında en dikkat çekici gelişmeler altında yaşandı.  Emtia olarak altın, bu ay rekorlara doymadı. Temmuz ayına gramı 389 TL’den başlayan altın, ay içerisinde bir iki defa düşüş yaşasa da ay sonunda, son yılların en yüksek seviyesine ulaşarak 442 TL’yi gördü. Altındaki aylık getiri yüzde 13 civarında gerçekleşti.

Ayrıca, gümüş, platin, kalorifer yakıtı, bakır, doğal gaz, brent petrol, ham petrol, Amerikan kahve C, Amerikan buğday ve Londra şekeri gibi emtiaların işlem hacimlerinde artış gözlenirken; Amerikan mısırının işlem hacminde azalma yaşandı.

Para Kurları ve Emtialar

İlginizi çekebilir: Yatırım Fonları Hakkında Bilmeniz Gerekenler