Emekliliği Sabote Etmenin 5 Yolu!
Emeklilik için para biriktirmiyor veya yatırım yapmıyorsanız, emeklilik maaşınızın ne kadar olacağı hakkında hiçbir fikriniz yoksa, kısacası herhangi bir emeklilik planınız yoksa, emekliliğinizi çok güzel sabote ettiğinizi söyleyebiliriz. Peki emekliliğinizi sabote etmemek için, emeklilik hataları yapmamak için neler yapılmalı? İşte en çok yapılan emeklilik hataları.
1. Emeklilik Planlarına Geç Başlamak
Emeklilik planına geç başlamak, emeklilik hataları arasında en sık rastlananıdır. Emeklilik için harcanmayan ve kenara konmayan her para, aleyhe işleyen zaman gibidir.
Bu durumu, enflasyon oranını ve maaşı sabit düşünerek, basit iki örnekle açıklayacak olursak; Hasan’ın yılda 60.000 TL kazandığını düşünelim. 25 yaşından itibaren yıllık kazancının yüzde %10’unu emeklilik fonlarına yatırdığını ve 65 yaşında emekli olduğunu düşünürsek, emekli olacağı zaman emeklilik hesabında 240.000 TL olacak. Mehmet’in maaşının ise yıllık 70.000 TL olduğunu ama bunun %10’unu emeklilik fonlarına aktarmaya 35 yaşında başladığını düşünelim. 65 yaşına geldiği zaman emeklilik fonunda sadece 210.000 TL birikmiş olacak. Mehmet’in maaşı, Hasan’ın maaşından yüksek olmasına rağmen, emeklilik planlamasına geç başladığı için her ikisi de 65 yaşına geldiği zaman Hasan’ın emeklilik fonunda daha çok para birikmiş olacak. Bu yüzden emeklilik hataları arasında en sık rastlanan emeklilik planına geç başlama yanlışını yapmamaya özen gösterelim.
İlginizi çekebilir: Emeklilik Planlaması: Başarılı Bir Emeklilik İçin 5 İpucu!
2. Katkılardan ve Devlet Teşviklerinden Yararlanmamak
Devlet teşviklerinden ve katkılardan en iyi biçimde yararlanmamak (gerek sistemleri tam anlayamamaktan gerekse tam olarak inceleme yapmamaktan dolayı) emeklilik hataları arasında sık rastlanan hatalardandır. Bu duruma bireysel emeklilik sisteminden örnek verecek olursak, 2012 yılından sonra çıkarılan kanuna göre bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı payının %25’ini devlet teşvik olarak yatırmaktadır. Ayrıca ne kadar çok katkı yaparsanız da o kadar çok bu teşvikten yararlanabilirsiniz. Sadece bu örnek bile durumu açıklamaya yetiyor.
İlginizi çekebilir: Çocuklara Yatırımı Öğretmenin 6 Yolu!
3. Yatırımda Çeşitliliğe Önem Vermemek
Birçok emekli adayı, emeklilik planları arasında varlıklarını büyütmekten ziyade, varlıklarını korumaya yönelmekteler. Böyle olunca da varlıklarını değerlendirememekteler. Belki de varlıkları enflasyona karşı eriyip gitmekte. Birikimlerinizi mevduat hesapları gibi güvenli yatırım araçlarında değerlendirmek isteyebilirsiniz. Fakat uzun vadede mevduat hesapları, emeklilikten beklediğiniz refahı karşılayamayabilir. Emeklilik yaşlarınıza yaklaştığınızda ya da emekli olduğunuzda, bu tür yatırım araçlarını değerlendirebilirsiniz. Ama emekliliğe uzun yıllar varsa, portföyünüzü çeşitlendirerek, uzun vadeli yatırım planlarıyla daha çok riskle orantılı olarak getirisi de yüksek olan yatırım araçlarını tercih etmelisiniz.
Genç yaşlarda riski telafi edebilirsiniz. Bu yüzden varlıklarınızın yüzdece fazla olanını, daha yüksek riskli yatırım araçlarında bulundurun. Emekliliğiniz yaklaştıkça bu yüzdeyi düşürebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Nasıl Emekli Olurum? BES ile İlgili Tüm Soruları Cevapladık
4. Yüksek Maliyetli Yaşam Tarzı
Emeklilik hataları arasında yapılan sık hatalardan biri de gereksiz harcamalar ve lüks yaşamdır. İstanbul gibi metropol bir şehirde yaşıyorsanız, tabi ki yüksek maliyetlerden kaçamazsınız. Ama elinizden gelenin en iyisini de yapmalısınız. Refah bir emeklilik hayatı için olabildiğince tasarruflu yaşamalısınız. Yani tabiri caizse dişinizden tırnağınızdan arttırmalısınız.
Özellikle gençlik yıllarında; sıfır kilometre arabalar, tek başına ev kiralamalar, tatiller, gezmeler, sıfır mobilyalar derken gereksiz maliyetler yapılabilmektedir. Tabi ki arabanız, eviniz, mobilyanız olacak ve gezeceksiniz ama bunun yerine ikinci el arabalar veya mobilyalar alıp, evinizi arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Bu şekilde kenara para koyduğunuzu ve bireysel emeklilik hesabınıza katkı yaptığınızı düşünün. Refah bir emeklilik uzakta değil. Avucunuzun içinde. Ayrıca bu tür harcamalar çoğu zaman borçlanmayı da beraberinde getirdiği için yine sık yapılan emeklilik hataları arasında olan, “borçlanmaya dayalı yaşam tarzı” çukuruna düşmeniz an meselesi.
5. Profesyonel Tavsiye Almama
Aslında iyi bir emeklilik planı yapmak ya da emekliliğinizi kurtarmak karmaşık bir iştir. Maalesef işler tasarrufla, birikimle bitmiyor. Bireysel emeklilik sistemi, yatırım araçları vs… Bu konular aslında iyi bir araştırma sonucu aksiyon alınması gereken işlerdir. Tek başınıza tabi ki yol alabilirsiniz ama tek başınıza olmak zorunda değilsiniz. Profesyonel tavsiye almak, emeklilik planında konunun uzmanlarına danışmak belki de en önemli adımdır.
Bu bağlamda danışmanlık hizmetinin herkes için ulaşılabilir olmasını isteyen, küçük yatırımcının her zaman yanında olan İyi Gelir ile gönül rahatlığıyla emeklilik planı yapabilirsiniz. Zaman kaybetmeyin, hemen başlayın!