Emeklilik Planlaması: Başarılı Bir Emeklilik İçin 5 İpucu!

Emeklilik, özellikle sabah 8.00 akşam 18.00 aralıklarında çalışan, gezmek ve dinlenmek için hafta sonunu iple çeken çalışanlar için 4 gözle beklenen bir hayaldir. 25 yaşında profesyonel çalışma hayatına başladığınızı ve 65 yaşında emekli olduğunuzu düşünürsek te, bu hayalinizi gerçekleştirmeniz için 40 seneniz var. Peki oldukça uzun bekleme süresi sonunda huzura ulaşmak için nasıl bir emeklilik planı yapılmalı?

1.Zaman Ufkunuzu Anlayın

İyi bir emeklilik planlaması için zaman kavramını iyi anlamalısınız. Yani emekliliğinize ne kadar kaldı? Kaç yaşındasınız? Çocuğunuz var mı? İleride ev almayı düşünüyor musunuz? Emekliliğinizi hangi ülke ve şehirde geçirmeyi (yaşam maliyetleri) düşünüyorsunuz gibi sorulara cevap vererek emeklilik planı yapmak daha yerinde olacaktır. Şuan ki yaşınız ve emekliliğe kalan süreniz aslında emeklilik planının temelini oluşturur. Emeklilik süreniz ne kadar uzunsa yatırım portföyünüzün dayanabileceği risk seviyesi o kadar yüksek olur. Örneğin; emekliliğinize ortalama 30-35 sene varsa ve hala gençseniz, varlıklarınızı ağırlıklı olarak hisse senetlerine dağıtmanız daha yerinde bir karar olacaktır. Tabi ki ara ara dalgalanmalar olabilir ama iyi bir yatırım planından sonra hisse senetleri, diğer yatırım araçlarından uzun vadede daha çok getiri sağlayabilir. Ayrıca bireysel emeklilik hesabı da açmalısınız. Ülkemizde 2013 yılından sonra devlet katkısı ile birlikte yatırım yapması daha cazip hale gelen bu sistemle, sosyal güvenlik kurumu emeklilik maaşınıza katkı sağlayabilirsiniz. Bu durumlardan ayrı olarak enflasyon oranını da düşünmelisiniz. İlk yıllarda küçük gibi görünen satın almadaki düşüş, 20-30 sene sonra dağ gibi karşınıza çıkabilir. Oluşan satın alma gücündeki düşüşü önlemek ve daha az riskli yatırımlar yapmak içinse tahviller gibi yatırım araçlarına yönelebilirsiniz. Böylece hem enflasyondan kaynaklı satın alma gücünü engellemiş hem de genç yaşlarınızdaki gibi riski telafi edememe riskini ortadan kaldırmış olursunuz.

emeklilik planlamasında Zaman Ufkunuzu Anlayın

İlginizi çekebilir: Çocuklara Yatırımı Öğretmenin 6 Yolu!

2.Emeklilik Harcama İhtiyaçlarınızı Belirleyin

Bir diğer emeklilik planı olarak masraflarınızı, ihtiyaçlarınızı planlamalısınız. Yani emekli olduğunuzda ortalama ne gibi harcamalarınız olabilir bunları analiz etmelisiniz. Mesela her emekli gibi emekliliğinizin ilk yılları, dünyayı gezmeye ayıracak mısınız? Emeklilik yıllarınıza sarkan bir kredi ödemesi veya herhangi bir borç kalacak mı? Eviniz veya arabanız var mı? Yoksa almayı düşünüyor musunuz? Eğer geç yaşta çocuk sahibi olduysanız, emekli olduğunuz zaman çocuğunuz finansal özgürlüğüne kavuşabilecek mi? Enflasyon oranını ortalama olarak hesaba katıyor musunuz? Yaşlılıktan dolayı oluşabilecek sağlık sorunlarını ve tedavi masraflarını hesaba katıyor musunuz? Gibi durumları çok iyi analiz edip bunları dikkate alarak emeklilik planlaması yapmalısınız. Dünyada ortalama ölüm yaşının arttığını, daha uzun yıllar yaşayacağınızı düşünürsek iyi bir emeklilik planı yapmak, refah bir emeklilik hayatı için olmazsa olmazdır.

Emeklilik Harcama İhtiyaçlarınızı Belirleyin

İlginizi çekebilir: Nasıl Emekli Olurum? BES ile İlgili Tüm Soruları Cevapladık

3.Yatırım Getirilerinin Vergilendirmeler Sonrası Oranını Hesaplayın

Bir diğer emeklilik planı olarak ta getirilerinizin gideri olarak vergilendirmeleri hesaba katmalısınız. Yaşlandıkça daha düşük riskli yatırım portföylerine yatırım yapmanız daha mantıklıdır ama; bu yatırımların getirisi de düşük olacağı için; vergilendirmeler, yönetim ücretleri ve komisyon giderlerini iyi hesap etmelisiniz ki kazandığınız küçük getiriler yok olmasın.

Yatırım Getirilerinin Vergilendirmeler Sonrası Oranını Hesaplayın

4.Risk Toleransının, Yatırım Hedeflerine Karşı Değerlendirmesini Yapın

Çalıştığınız sıradaki refah hayatın devam etmesini istiyorsanız, iyi bir emeklilik planı / yatırım planı yapmanız gerektiğinden yukarıda bahsetmiştik. Emeklilik planlaması yaparken yatırım hedeflerinize karşı risk toleransını iyi değerlendirmelisiniz. Yatırımdan beklentiniz nedir? Ne kadar getiri bekliyorsunuz? Riske karşı duyarlıysanız olası bir kaybı kaldırabilir misiniz, telafi edebilir misiniz? Bu sorulara verdiğiniz cevaba göre risk toleransınızı değerlendirerek iyi bir emeklilik planlaması yapabilirsiniz. Ama ne olursa olsun, yaşınız ilerlediğinde çok fazla risk alacak yaşta bulunmadığınız için tahvil, bono gibi yatırım araçlarına en azından varlığınızın bir kısmını dağıtmalısınız.

Risk Toleransının, Yatırım Hedeflerine Karşı Değerlendirmesini Yapın

İlginizi çekebilir: FIRE Hareketinden Çıkarılacak Dersler

5.Portfoylerinizde Çeşitlendirme Yapın

Yatırımda riski azaltmanın temelde 2 çözümü vardır. Bunlar; uzun vadeli yatırım ve yatırım portföyünüzü çeşitlendirmedir. En etkilisi ise portföyünüzü çeşitlendirmedir. Örneğin; varlıklarınızı birden fazla yatırım aracına dağıtırsanız; bir yatırım aracı düşerken diğeri artabilir, böylece genel olarak portföyünüzün getirilerini hesapladığımızda düşüş yaşamayabilirsiniz. Hatta birden fazla yatırım aracına varlıklarınızı dağıtarak, getiri ihtimalinizi arttırabilirsiniz.

Başarılı bir emeklilik planı için tavsiyeleri maddeler halinde özetlersek;

  • Gelecek planlarınızı iyi yapın, olası harcamaları göz önünde bulundurun
  • Bireysel emeklilik (BES) hesabı açın
  • Yatırımlarınızı özellikle hisse senetlerine uzun vadeli yapın (emekliliğe kadar)
  • Vergilendirme, yönetim ücreti gibi maliyetleri hesaplayın
  • Yaşınıza göre risk toleransınızı değerlendirin
  • Emeklilik yaşınız yaklaştıkça daha düşük riskli yatırımlara yönelin
  • Düşük risk için en uygunu, yatırım portföylerinizi mutlaka çeşitlendirin

Portfoylerinizde Çeşitlendirme Yapın

İyi bir emeklilik planı için İyi Gelir platformunu ziyaret edip, çok geçmeden fırsatları değerlendirmek için hemen başlayın.