Ülkemizde Fon Sepeti Fonları

Bu içeriğimizin konusu olan fon sepeti fonları  Türkiye piyasalarında işlem gören yatırım fonu türleri arasında yer alıyor. Fon sepeti fonu, diğer yatırım fonlarına portföyünde yer veren yatırım fonlarıdır. Klasik yatırım fonlarına alternatif bir yatırım aracı sunması ve yatırım fonu piyasasının çeşitlendirilmesi açısından önemlidir. Yatırım fonlarının birbirine yatırım yapmasını sağladığından yatırım fonu piyasasının hacminin büyümesine de katkı sağlar. Sermaye Piyasası Kurulu’nun yürürlükte olan düzenlemelerine göre, bir yatırım fonunun fon sepeti fonu olarak tanımlanabilmesi için portföy büyüklüğünün en az yüzde 80’i yatırım fonlarından oluşmalıdır. Bu kurala ilave olarak bir fon sepeti fonunda tek bir fona portföy büyüklüğünün yüzde 10’undan daha fazla yatırım yapılamaz.

 

fon-sepeti-fonu

Türkiye’de Fon Sepeti Fonu Piyasası Analizi

Türkiye yatırım fonları piyasasında, 24 Haziran 2024 tarihi itibariyle işlem gören 71 adet fon sepeti fonu bulunuyor. Ak Portöy, Garanti Portföy, İş Portföy, Yapı Kredi Portföy gibi önde gelen birçok yatırım şirketinin yatırım yapılabilecek bu tür fonu mevcut. Bu 71 fonun arasında portföy büyüklüğü bakımından 5 tanesi 3 milyar liranın üzerinde büyüklüğe sahip.

Ülkemiz sermaye piyasalarında işlem gören bu 71 adet fon sepeti fonunu yatırım stratejilerine göre kategorize edebiliriz. Öncelikle kategorizasyonumuzu Türk yatırım fonlarına ve/veya borsa yatırım fonlarına portföylerini aktaran fonlar (58 adet), global ETF’lere yatırım yapan fonlar (6 adet) ve gümüşe yatırım yapan fonlar (7 adet) olarak yapabiliriz. Bazı fon sepeti fonları da hem yurtiçi hem de global yatırım fonlarını portföylerinde tutabilmektedir. Yabancı fon sepeti fonu olarak da isimlendirebileceğimiz global ETF’lere yatırım yapan fonlardan bir kısmı tematik özellik taşımaktadır. Özellikle petrol, gümüş gibi emtia ETF’lerine yatırım yapan fonlarımızın sayısı son zamanlarda artmıştır. Yine tematik fon olarak nitelendirebileceğimiz Garanti Portföy’ün ESG Sürdürülebilirlik Fon Sepeti Fonu, Türk ve yabancı hisse senedi fonlarına yatırım yapmaktadır.

Fon sepeti fonlarını büyüklükleri bakımından incelediğimizde Yapı Kredi Portföy Üçüncü Fon Sepeti Fonu 8,5 milyar liranın üzerindeki büyüklüğü ile ilk sırada yer alıyor. Toplam fon değeri 3 milyar liranın üzerindeki diğer 4 fon, Yapı Kredi Portföy İkinci Fon Sepeti Fonu (6 milyar lira), Ak Portföy Birinci Fon Sepeti Fonu (3,6 milyar lira), Ak Portföy İkinci Fon Sepeti Fonu (3,4 milyar lira) ve QNB Finans Portföy Teknoloji Fon Sepeti Fonu (3,4 milyar lira) olarak sıralanıyor. Listenin en üst sırasında yer alan Yapı Kredi Portföy Üçüncü Fon Sepeti Fonu, kendi kategorisinin yüzde 12,6 pazar payını elinde bulunduruyor.

fon-sepeti-fonu

Yatırımcı Sayısında Lider; Ak Portföy Birinci Fon Sepeti Fonu

Fon sepeti fonlarının yatırımcı sayısı bakımından yine 24 Haziran 2024 tarihi itibariyle ele aldığımızda ise 41 bin 160 katılımcı ile Yapı Kredi Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu zirvede yer alıyor. Ak Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu 40 bin 821 katılımcıyla ikinci sırada, Ak Portföy Petrol Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu 39 bin 791 katılımcı ile üçüncü sırada bulunuyor. Katılımcı sayısı bakımından 71 fon sepeti yatırım fonundan 12 tanesi, en az 10.000 katılımcı büyüklüğüne sahip

fon-sepeti-fonu

Son bir yıllık getiride Ziraat Portföy ESG Sürdürülebilirlik Fon Sepeti Fonu Zirvede

Fon sepeti fonlarını getiri bazlı sıraladığımızda son bir yıl içerisinde yatırımcısına en çok kazandıran Ziraat Portföy ESG Sürdürülebilirlik Fon Sepeti Fonu yüzde 105’lik getirisi ile ilk sırada yer alıyor. Ak Portföy BIST Şirketleri Fon Sepeti Fonu yüzde 99’luk getiriyle listenin ikinci sırasında bulunuyor. Yüzde 89’luk getirisiyle Garanti Portföy Üçüncü Fon Sepeti Fonu üçüncü sırada, yüzde 85’lik getirisi ile QNB Finans Portföy Teknoloji Fon Sepeti Fonu dördüncü sırada ve yüzde 82’lik getiri ile Inveo Portföy Birinci Fon Sepeti Fonu beşinci sırada yer alıyor.

Fon sepeti fonlarının getiri performansına son 3 yıl olarak bakacak olursak;

  • Inveo Portföy Birinci Fon Sepeti Fonu yüzde 441,4 ile zirvede.
  • QNB Finans Portföy Teknoloji Fon Sepeti Fonu yüzde 431,8 ile ikinci sırada
  • Ak Portföy Petrol Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu ise yüzde 425,2 ile üçüncü sırada.

Fon sepeti fonlarının getiri performansına son 5 yıl olarak bakacak olursak;

  • TEB Portföy Amerika Teknoloji Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu yüzde 720 ile birinci sırada.
  • Ziraat Portföy Fon Sepeti Fonu yüzde 649 ile ikinci sırada.
  • Ak Portföy Üçüncü Fon Sepeti Fonu 644,7 ile üçüncü sırada.

Türkiye piyasalarında işlem gören fon türleri bakımından bakıldığında ise fon sepeti fonu şemsiyesi altındaki 71 fonun son 1 yıl içerisindeki ortalama getirisi yüzde 59,8 düzeyinde bulunuyor.

fon-sepeti-fonu

Fon türleri hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki yazılarımıza göz atabilirsiniz:

Teknoloji Yatırım Fonları: Gelişen Teknolojiye Seyirci Kalmayın 

Türkiye’de ve Dünya’da Sağlık Temalı Fonlar

Değişken Fon Nedir?