Teknoloji Yatırım Fonları:Gelişen Teknolojiye Seyirci Kalmayın

Teknoloji Yatırım Fonları: Gelişen Teknolojiye Seyirci Kalmayın 

Günümüzde oldukça hareketli ve sayısız dinamiklerin etkilediği piyasa koşullarında, yatırımların nasıl değerlendirileceği en büyük soru işaretlerinden birini oluşturuyor. Yeteri kadar piyasa bilgisine sahip olmayan, bilgi düzeyi yüksek olsa dahi yatırımlarını anlık olarak takip edecek zamanı bulamayan yatırımcılar için yatırım fonları en ideal seçimler arasında yer alıyor. Teknoloji odaklı yaşam standardının iyiden iyiye yerleştiği günümüzde yatırım fonları da bu dönüşümden payına düşeni alıyor. Küresel piyasalarda teknoloji şirketlerine yatırım yapan yatırım fonları getirileriyle dikkat çekerken Türkiye piyasalarında da teknoloji yatırım fonlarının sayısı henüz sınırlı olsa da her geçen gün artmaya devam ediyor.

teknoloji-temalı-fonlar

Teknoloji yatırım fonları nelere yatırım yapıyor?

Dünya genelinde 1990’lar ve 2000’li yıllarla birlikte hız kazanan teknoloji devrimiyle birlikte bu alanda faaliyetlerini sürdüren şirketler ön plana çıkmaya başladı. 1900’lü yıllarda dünyanın en büyük şirketlerini enerji sektörü başta olmak üzere finans, sigorta, otomotiv devleri oluştururken 2000’li yıllarda bu listenin en üst sıralarını Google, Facebook, Amazon, Tesla gibi teknoloji şirketleri domine etmeye başladı. Bu değişim, yeni kurulan teknoloji şirketlerinin hızlı gelişimi ile devam ediyor. Dünya çapında yatırım fonları da yaşanan bu değişime ayak uydurarak büyük potansiyele sahip olan teknoloji şirketlerinin hisse senetlerine portföylerinde yer veriyor. Günümüzde küresel finans piyasalarının baş aktörü konumundaki birçok finans devinin farklı stratejilere sahip teknoloji yatırım fonları bulunuyor.

Dünyanın en ünlü teknoloji yatırım fonlarının başında gelen Fidelity Selecet IT Services Portfolio (FBSOX) toplam fon büyüklüğü 3,6 milyar doları buluyor. 2021’in ilk 3 ayındaki getirisi yüzde 1,25 olan fonun kuruluş tarihi ise 1998 olarak karşımıza çıkıyor. 2000 yılında ABD’de gerekli izinlerin ardından kurulan T. Rowe Price Global Technology Fund (PRGTX) is yaklaşık 7,5 milyar dolarlık büyüklüğüyle küresel teknoloji fonlarının en güçlüleri arasında yer alıyor. PRGTX’in 2021 yılının ilk çeyrek getirisi ise yüzde 3,55 düzeyinde.

teknoloji-temalı-fonlar

Türkiye’deki teknoloji yatırım fonları hangileri?

Türkiye finans piyasalarında faaliyetlerini sürdüren yatırım şirketleri de küresel döngüye paralel olarak son yıllarda teknoloji yatırım fonlarını piyasaya sürmeye başladı. Dünyadaki trendlerin biraz gerisinde kalmış olunsa da Türkiye’deki teknoloji şirketlerinin sayısının artmasıyla birlikte teknoloji yatırım fonlarının sayısının hızla artması bekleniyor. Türkiye’de teknoloji yatırım fonları portföyünde yabancı teknoloji şirketlerinin hisse senetlerini bulundurmasıyla da yatırımcılarına dünya teknoloji devlerine yatırım yapma fırsatı sunuyor.

2021 Nisan ayı itibariyle Türkiye’de teknoloji yatırım fonu sayısı 7 adet ile sınırlı. Bunlardan üçü 2021 yılında yeni kurulan fonlar.

Türkiye’de yatırımcıların tercih edebileceği teknoloji temalı yatırım fonları şöyle:

  • Ak Portföy Teknoloji Şirketleri Hisse Senedi Fonu (ICZ)
  • Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu (AFT)
  • İş Portföy BİST Teknoloji Ağırlıklı Sınırlamalı Endeksi Hisse Senedi Fonu (TTE)
  • İş Portföy Teknoloji Karma Fon (ITP)
  • TEB Portföy Amerika Teknoloji Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu(TFF)
  • Yapı Kredi Portföy Teknoloji Şirketleri Hisse Senedi Fonu(YHZ)
  • Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonu (YAY)

Şimdi gelin Türkiye’deki teknoloji yatırım fonlarını ayrıntılı olarak inceleyelim.

teknoloji-temalı-fonlar

Türkiye’nin en büyük teknoloji yatırım fonunun portföy büyüklüğü 2 milyar TL

Ülkemizdeki teknoloji yatırım fonlarının toplam portföy büyüklüğü Nisan 2021’de 4,3 milyar TL civarındadır. Portföy büyüklüğü bakımından Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonu (YAY) 2 milyar lirayı aşan değeriyle ilk sırada yer alıyor. Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu (AFT) ise 1,6 milyar liralık fon büyüklüğüyle ikinci sırada yer alıyor. İş Portföy BİST Teknoloji Ağırlıklı Sınırlamalı Endeksi Hisse Senedi Fonu’nu büyüklüğü ise 565 milyon lira. Diğer fonların büyüklükleri 100 milyon liranın altında bulunuyor.

2021 Nisan ayı itibariyle teknoloji yatırım fonlarının katılımcı sayıları ise şöyle;

Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu 27.705
İş Portföy BİST Teknoloji Ağırlıklı Sınırlamalı Endeksi Hisse Senedi Fonu 13.194
Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonu 12.044
İş Portföy Teknoloji Karma Fon 2.709
Ak Portföy Teknoloji Şirketleri Hisse Senedi Fonu 2.452
TEB Portföy Amerika Teknoloji Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu 1.005
Yapı Kredi Portföy Teknoloji Şirketleri Hisse Senedi Fonu Yeni kuruldu,verisi yok

 

Yıllık yönetim giderleri yüzde 2,1 – 3,28 aralığında

Yatırım fonlarında yatırımcıların yakından ilgilendiği hususların başında yıllık yönetim ücretleri yer alıyor. Teknoloji yatırım fonlarından alınan yıllık yönetim ücretleri yüzde 1,9 ile 3,24 arasında değişiyor. İş Portföy BİST Teknoloji Ağırlıklı Sınırlamalı Endeksi Hisse Senedi Fonu (TTE) yıllık yüzde 1,9’luk yönetim gideriyle yatırımcılar açısından en düşük maliyetlisi olarak ön plana çıkıyor. Bu fonun endeks fonu olmasının düşük yönetim gideri oluşmasının temel nedeni olduğunu belirtmek lazım. En yüksek yönetim gideri ise  yüzde 3,24 ile fon büyüklüğünde de zirvede olan Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonu’nda.

 

Son 5 yılda yüzde 671 getiri

Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu (AFT), son 5 yılda yüzde 671’lik getiri ile yatırımcısına en çok kazandıran fon unvanını taşıyor. Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonu (YAY) yüzde 560 getiri ile son 5 yılda en yüksek getiri sağlayan ikinci fon konumunda. İş Portföy BİST Teknoloji Ağırlıklı Sınırlamalı Endeksi Hisse Senedi Fonu(TTE) son 5 yılda yüzde 356 kazandırmış. Aynı dönemde BİST100 Endeksi yüzde 70, dolar ise yüzde 189 civarında yükselmiş. Bu da, uzun vadede teknoloji fonlarının görece ne denli yüksek bir performans sergilediğini gösteriyor.

Son 1 yıllık getiride ise İş Portföy BİST Teknoloji Ağırlıklı Sınırlamalı Endeksi Hisse Senedi Fonu(TTE) yüzde 128 getiri ile teknoloji fonlarında ilk sırada yer alıyor. Aynı dönemde BİST100 Endeksi’nin yüzde 59, doların ise yüzde 23 yükseldiğini görüyoruz. Son 1 yılda da getirisi bu iki göstergenin altında kalan teknoloji fonu yok.

Özellikle Mart ayı itibariyle oldukça dalgalı bir görünüm sergileyen piyasalara rağmen teknoloji fonlarının, 2021 yılı ilk çeyreğinde de başarılı oldukları ortada. En yüksek getiriye sahip ilk 3 teknoloji fonu şöyle sıralanıyor:

  1. Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonu (YAY) %16,2
  2. Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu (AFT) %14,6
  3. İş Portföy BİST Teknoloji Ağırlıklı Sınırlamalı Endeksi Hisse Senedi Fonu(TTE) %13,2

Bu dönemde BİST100 Endeksi yüzde 4,6 kaybettirdi. Dolar kuru ise yüzde 10 yükseldi.

Son olarak bu fonların, risk değerlerinin 7 üzerinden 6-7 aralığında yer aldığını belirtelim. Bunun en önemli nedeni teknoloji fonlarının hisse senedi ağırlıklı bir portföye sahip olmasıdır. Bu da teknoloji fonlarını yüksek riskli fonlar kategorisine dahil ediyor. Yatırımcıların bu fonları tercih ederken bu risk unsurunu da dikkate alması doğru olacaktır.

Benzer içeriklerimize göz atın:

Blockchain Yatırım Fonları:Blockchain Teknolojisine Yeni(Farklı) Bir Finansal Bakış

Yükselen Gıda Fiyatlarını Kazanca Dönüştürün: Tarıma Dayalı Yatırım Fonları