Özellikle 21. Yüzyıldan itibaren teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık çoğu sektör dijitalleşmeye başladı. Büyük veri, veri analizi ve yapay zeka teknolojilerinin de gelişmesi ve dijitalleşmeye entegre olmasıyla birlikte sektörlerdeki teknolojinin gücü daha da hissedilmeye başladı. Hatta bu sürecin Covid-19 pandemiyle birlikte daha da ivmelenmeye başlayacağı aşikar. Teknolojinin ve dijitalleşmenin değer kattığı sektörlerden biri de finans-yatırım sektörü. Teknoloji ve yatırım-finans sektörü birleşmesinin en verimli meyvesi hiç şüphesiz Robo-danışmanlar. Özellikle teknik bilgisi az olan, sadece altın veya kuytu köşede arsa almaktan başka yatırım fikri olmayan küçük yatırımcılar için can suyu olan bu uygulama sayesinde bir nevi fırsat eşitliği geldi diyebilirim.
Robo-Danışmanlar yatırım sürecinde nasıl rol alıyor?
Amerika’nın finans başkenti olarak bilinen “Wall Street” adında bir sokak var. Burası hakkında o kadar güzel filmler, eserler çıktı ki burayı bilmeyen nerdeyse yoktur. O yüzden buraya sokak yerine bölge demek daha hoş olur. Burada birçok finans-yatırım şirketi ve birçok finans uzmanı bulunmakta. Buradaki finans-yatırım uzmanları büyük-küçük yatırımcı demeden kabaca paralarınızı katlamaya çalışıyorlar. İşte bahsedilen uzmanların yaptığı bu işleri; daha derin analizlerle ve daha verimli şekilde, tabi ki yine uzman kontrolünde robo-danışman teknolojisi de yapabilmekte. Veri bilimi, veri analizi ve yapay zeka teknolojileri kullanıldığı için robo-danışman ile olabildiğince yüksek yatırım gelirleri kazanma şansınız artmaktadır. Sizin yapmanız gereken yatırım miktarınıza ve yatırım sürenize karar verdikten sonra bilgisayarınızdan veya telefonunuzdan işlemleri tamamlayıp geriye yaslanmak.
Robo-danışmanlar hangi hizmetleri sağlıyor?
Yapay zeka teknolojisini arkasına alan robo-danışmanlar, yatırımcılara bir çok hizmet vermekte. Uzman kontrolü altında Robo-danışman teknolojisinin hizmetlerini maddeler halinde özetleyecek olursam;
- İşlemlerinizi online yapabileceğiniz bir hesap
- Kişiye özel derinlemesine yatırım ve risk analizi
- Yatırım miktarınız ve yatırım amacınıza (hareketli, tutumlu, riskli yatırım vb.) göre yatırım miktarınızın portföy dağılımı. Örneğin; altına %5, döviz %20, tahvil %20, hisse %50 şeklinde pasta dilimi oluşturma.
- 7 gün 24 saat analiz ve çözüm
- İşin içinde makineler olduğu için duygusal davranmadan tarafsız bir yatırım hizmeti alabilme
- Gerektiği durumlarda yeniden dengeleme işlemi
- En önemlisi kişiye özel robo-danışman hizmeti
Robo-danışman hizmetleri sayesinde hem zamandan hem de maliyetten tasarruf yaparak özellikle pandemi sürecinde rahat bir şekilde #evdehayatvar etiketi atabileceksiniz. Aslında Warren Buffet konuyu çok iyi özetlemiş; “Uyurken para kazanmanın bir yolunu bulamazsan, ölene kadar çalışacaksın”.
Robo-danışmanların özellikleri neler?
Robo-danışman teknolojisi; Fiyat ve zaman avantajı, herkese yatırım hizmeti ve kişiye özel robo-danışman gibi özelliklere sahiptir.
1- Robo-danışmanların Fiyat ve Zaman Avantajı
Tabi ki yatırım işlemleri sadece makinelerin ellerine bırakılmış değil, uzmanların kontrolü altında bu işlemler yapılıyor ama işin çoğunu yani vakit alan kısmını, piyasa araştırmasını robo-danışmanlar yapıyor. Robo-danışman teknolojisinin özellikle veri analizi kısmında aktif olduğunu düşünürsek, bunu insanın yapması daha fazla vakit demek. Bu açıdan zamandan tasarruf sağlanmış oluyor. Ayrıca, yatırımcının kendi başına sık sık işlem yapmasından kaynaklanan komisyon ve alım-satım ücretlerinden de tasarruf sağlanıyor.
2- Herkese Yatırım Hizmeti İmkanı
Rekabetin olduğu yerde her zaman tüketici şanslıdır misali, robo-danışman hizmeti veren firmalar düşük yönetim ücreti, düşük yatırım miktarı gibi rekabet modelleriyle her müşteriye hitap etmeye çalışıyorlar. Böylece düşük bütçeli yatırımcılar da bu rekabetin meyvesini alıyor.
3- Kişiye özel Robo-Danışman
Her insanın yatırım kişilik özelliği ve maddi durumu farklılık göstereceği için; yatırım stratejileri de farklılık göstermek zorundadır. Örneğin robo-danışmanlar, 1.000 TL gibi çok düşük tutardan 250.000 TL’lere kadar istediğiniz miktarda yatırımı; dengeli, hırslı, korumacı gibi yatırım stratejileri ile yönetme imkanı sağlıyor.
Robo-Danışmanların Türkiye’deki Durumu
Robo-danışman teknolojisinin dünyada bugün itibariyle 400 milyar doları yönettiğini düşünürsek, robo-danışmanlar artık akıllı ev asistanı gibi her eve girmeye başlayacak diyebilirim. Küresel arenada Betterment, Wealthfront gibi alanında uzman, finansal demokrasiyi getirmeyi hedefleyen, birçok firma bulunmakta. Bu firmalar; D2C, B2B ve hibrit çalışma şekli olmak üzere iş modeli sunmakta. Küresel arenada yaklaşık 10 senedir uygulanan bu teknoloji Türkiye’de daha yeni yeni hayat bulmaya başladı. Ülkemizde mevduat faizlerinin düşmeye başladığı bu günlerde ve faizlerin bu şekilde düşük oranlarda devam etmesi durumunda, parasını değerlendirmek isteyen pek çok yatırımcının robo-danışmanlık hizmetine sıcak bakması bekleniyor. Türkiye’de robo-danışmanlık hizmetinin yakın bir zamanda küresel arenada yarışmaya başlaması kaçınılmaz.
İlginizi çekebilir; Corona virüsünün finansal piyasalara etkileri
İlginizi çekebilir; Yatırım fonu nedir?
İlginizi çekebilir; Bireysel emeklilik nedir?