Yatırım Fonu Nedir; Diyelim ki ekstra bir paranız var. Belki ekstra bir iş yaptınız ya da arabanızı sattınız. Ya da kazancınızın bir kısmını biriktiriyorsunuz. Bu paranın en azından değer kaybetmemesini daha da iyisi büyümesini istersiniz. Büyüsün ki gelecekteki hayallerimize ulaşabilelim: yeni bir araba, bir ev, çocuğunuzun eğitimi, çıkacağınız yurtdışı gezi… Peki, bunu nasıl yapabiliriz? Paramızı/birikimimizi nasıl değerlendirirsek geleceğimizi güvence altına alabilir, hayallerimize ulaşabiliriz?
Etrafımıza baktığımızda birikimlerimizi değerlendirmek için çok çeşitli yatırım seçenekleri olduğunu görürüz. Bir bankada açılacak vadeli mevduat hesabı en bilinen yöntemlerdendir. Bunun yanında hemen akla dolar, euro hatta yen almak, yatırım için çeyrek altın almak, hisse senedi almak v.b. gelir.
Peki, hangisini tercih etmelisiniz? Tüm paramı aynı şeye mi yatırmalıyım diye soruyor olabilirsiniz (diyelim tamamıyla Euro mu almalı/hepsiyle THY hissesi mi almalı), yoksa aralarından birkaç tane seçip parayı dağıtsak daha iyi mi olur? Eee, hangisinden ne kadar alalım? Ne kadar Euro ne kadar altın almalı? Euro yükselecek mi, düşecek mi? Ya altın?.. Şimdi keşke tanıdık bir bankacı filan olsa, ne bileyim borsada işlem yapan bu işlerden anlayan birisi iyi olurdu. İyi de bir kişiye de güvenilir mi? En iyisi her birinden ayrı ayrı anlayan bir takım olsa… Biri hisseleri takip etse, borsa analizleri yapsa, hangisi en karlı, hangisi iyi temettü dağıtır hepsini bilse, en iyilerini senin için seçse, en doğru zamanda alsa, tam da satılması gereken zamanda satsa…Bir diğeri de bunu döviz için yapsa, ne zaman dolar alınır, ne zaman Euro satılır, yurtdışı piyasalarda neler oluyor, ABD, Çin, Euro Bölgesi’nde göstergeler nasıl değişiyor, bu sizin yatırımınızı nasıl etkiler hep takip etse…Eh, bu durum da sizin yapmanız gereken şey nedir? Altı ay sonra o yeni arabayla Boğaz’da nasıl turlayacağınızın hayalini kurmak…
Paranızı böyle yönetmek/değerlendirmek için iki yol biliyorum:
İlki, kendinize böyle bir ekip kurmak ve aldığınız uzmanlık hizmetinin bedelini ödemek. Mümkün mü? Yanıtınız evetse ya siz Bill Gates’iniz ya da en iyi finans uzmanları/ekonomistler hep kankiniz ve yazının devamını okumanıza gerek yok.
İkinci yol mu? Yatırım fonu satın almak… Yatırım fonu ne mi?
Yatırım Fonu Nedir?
“Yatırım fonu, yatırımcıların birikimlerinin yatırım araçlarında değerlendirilmek üzere bir havuz içerisinde toplanması ve profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmesi esasına dayalı faaliyet gösteren bir kurumdur. Yatırım fonları, halktan topladıkları paralar karşılığı hisse senedi, tahvil, bono gibi finansal araçlardan ve kıymetli madenlerden oluşan portföyleri yönetirler.”
Çok karışık mı geldi? Aslında değil. Hani az önce kurduğumuz hayali takım vardı, hani paramızı bizim için değerlendiriyorlardı. İşte onlardan bahsediyor, hayal değil gerçek diyor. Peki bunlara nasıl ulaşacaksınız ve sizin paranızı da yönetmelerini sağlayacaksınız?
“Her bir yatırımcı, fonun sahip olduğu portföyün bir kısmını temsil eden “katılma belgesi”ni alarak fona ortak olur. Yatırım fonlarındaki katılma belgeleri, şirketlerin hisse senetlerine benzer. Nasıl yatırımcılar hisse senedi alarak şirketlere ortak olurlar ve o şirketler üzerinde hak sahibi olurlarsa, benzer şekilde yatırım fonlarında da katılma belgesi ile yatırım fonuna ortak olurlar.”
Ne diyor? Yatırım fonu katılma belgesi alarak yapacakmışsınız bu işi. Böylece sizin küçük damlanız o havuza eklenecek ve o havuz nasıl yönetiliyorsa öyle yönetilecek nasıl değerleniyorsa öyle değerlenecek. Eh, havuzu yönetenler bundan hiç mi pay almayacak? Alacak elbette… Ancak alacakları pay havuzdaki tüm damlalara paylaştırılacağı için sizin bu yönetim için ödeyeceğiniz ücret de payınız kadar olacak. Yani, Bill Gates olmanıza gerek yok.
Yatırım Fonu Avantajları Nelerdir?
- Piyasalar uzmanlar tarafından sürekli takip edilerek yatırım fonu portföyüne alınabilecek menkul kıymetlerin sabit getirili, dövize endeksli ve hisse senedi gibi araçlarla çeşitlenmesi nedeniyle riskin en aza indirilme hedefi
- Kolaylıkla nakte çevrilebilme özelliği
- Birçok portföy çeşidi ile risk en aza indirilebilir ve getir garantisi sağlanabilir.
- Ufak birikimlerle büyük yatırımlara dâhil olabilme olanağı sağlayabilir.
Yatırım Fonları Nereden Alınır?
Çok kolay, herhalde cebinizde bankanızın mobil uygulaması yüklüdür, internet şubesi kullanıyorsunuzdur. Aynen, döviz alıp satmak, vadeli mevduata paranızı aktarmak v.b. bir işlem yapar gibi işlem menüsünden yatırım fonunu seçip yatırım fonu alım satım işlemini yapabilirsiniz. Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) sayesinde tüm kurumların yatırım fonlarını bankanızın mobil ya da internet şubesinden kolaylıkla alıp satabilirsiniz.
Diyeceksiniz ki ben onca yatırım fonundan hangisini alacağımı ne bileyim?
Bu sorunun cevabı için diğer yazımızı okuyun.