Para piyasası fonları; mevduat, ters repo, Takasbank Para Piyasası ve katılım hesapları gibi risksiz günlük getiri sağlayan yatırım araçlarına yatırım yaparlar. Yatırımcılardan topladıkları para sayesinde oluşturdukları büyük sermaye karşılığında bireysel yatırımcının alacağından daha yüksek bir yüzdeyle faiz getiri sağlamaktadırlar.
Para piyasası fonları, yatırım fon türleri arasında en az riske sahip olup garanti getiri sağlayan fonlardır.
Para piyasası fonlarında ne alış ne de satış valörü bulunmaktadır. Yani para piyasası fonlarını emir verdiğiniz gün içerisinde alım satım yapabilirsiniz. Gün içerisinde nakde dönüştürülebilmesi para piyasası fonlarının avantajlarından biridir.
Para piyasası fonları içerisinde faize duyarlı yatırımcılar için çıkartılmış olan ve katılım esasıyla yönetilenler de vardır.
Para piyasası yatırım fonları nedir?
Fonun yatırım amacı kısa vadeli TL sabit getirili menkul kıymetlere yatırım yaparak istikrarlı ve enflasyonun üzerinde, O/N repo ve kısa vadeli mevduat gibi yatırım araçlarına alternatif oluşturmaktır. Fon portföyünün tamamı devamlı olarak, vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek para ve sermaye piyasası araçlarından oluşur. Portföyünün günlük olarak hesaplanan ağırlıklı ortalama vadesi en fazla 45 gündür.
Riski hiç sevmeyen, yüksek getiri hedefleri olmak yerine anaparasını enflasyona karşı korumak isteyen yatırımcılar paralarını para piyasası fonlarında değerlendirebilirler.
Para piyasası fonları nelere yatırım yapabilir?
Para piyasası fonları likit kalmak ve birikimlerini kısa vadeli enstrümanlarda değerlendirmek ister. Bu amaca uygun olarak da mevduat, ters repo, TPP ve katılım hesapları gibi anında nakde dönüşebilen risksiz yatırım araçlarına yatırım yapar.
Para piyasası fonlarında vergilendirme nasıl oluyor?
Serbest para piyasası fonları için stopaj oranı %10 iken yatırım fonlarında stopaj oranı %7,5’tur (1.05.2024-31.10.2024 tarih aralığında yapılan alımlarda)
Para piyasası fonlarının fiyatı/getirisi nelerden etkileniyor?
Para piyasası fonları faiz araçlarına yatırım yaptığı için TCMB politika faiz kararlarından etkilenmektedir. Merkez Bankası’nın aldığı politika faiziyle ilgili değişiklik kararları, piyasalarda mevduat ve kredi faizlerine yansır. Para piyasası fonları da portföylerini mevduat ve mevduat benzeri ürünlere yatırdıkları için faiz oranlarındaki değişiklikten etkilenirler.
Mevduat mı para piyasası fonu mu?
Peki, bir yatırımcı için mevduata yatırım yapmak mı yoksa para piyasası fonlarına yatırım yapmak mı daha mantıklı?
Yazımızda yukarılarda da bahsettiğimiz gibi para piyasası fonları da faiz ve türevlerine yatırım yapar. Fakat fon yöneticileri yatırımcılardan topladıkları paralarla ellerinde yüklü miktarda para bulundurdukları için bireysel yatırımcıdan daha yüksek oranda faiz getirisi elde edebilir. 15 Ağustos 2024 tarihi itibariyle baktığımızda serbest ve diğerleri olmak üzere tüm para piyasası fonları son 1 yılda mevduattan daha yüksek getiri sağlamıştır. Para piyasası fonlarının avantajlarından birisi olarak daha yüksek oranda faiz getirisi söylenebilir.
Para piyasası fonlarının bir diğer avantajı ise faiz hassasiyeti olan yatırımcılara uygun fonların da bulunmasıdır. Parasını enflasyona karşı korumak isteyen fakat faiz hassasiyeti olduğu için parasını mevduata yatırmayan yatırımcılar katılım para piyasası fonları satın alabilirler. Bu fonlar genellikle katılım hesaplarına yatırım yaparak getiri sağlarlar.
Türkiye’deki para piyasası yatırım fonları neler?
Türkiye fon piyasasında yatırım yapabilecek 7’si serbest olmak üzere 54 tanesi para piyasası yatırım fonu olmak üzere ve 3 tanesi de katılım para piyasası fonu olmak üzere toplamda 64 adet para piyasası fonu vardır.
Türkiye piyasalarında işlem gören para piyasası yatırım fonlarını fon büyüklüğü olarak sıraladığımızda TI1 İş Portföy Para Piyasası (TL) Fonu 81,2 milyar liralık varlık değeri ile ilk sırada yer alıyor. BGP- Ak Portföy Üçüncü Para Piyasası(TL) Fonu, 52,4 milyar lira ile ikinci sırada; GTL- Garanti Portföy Birinci Para Piyasası (TL) Fonu ise 51,3 milyar lira üçüncü sırada yer alıyor. Bu üçlüyü QNB Finans Portföy Para Piyasası (TL) Fonu 51,1 milyar lira, Deniz Portföy Para Piyasası (TL) Fonu ise 48,8 milyar lira ile takip ediyor.
Katılım esasıyla yönetilen para piyasası fonları ise: KLU- Kuveyt Türk Portföy Para Piyasası Katılım (tl) Fonu; ZAY – Kuveyt Türk Portföy Sepet Hesap Para Piyasası Katılım (TL) Fonu ve HPH- Hedef Portföy Para Piyasası Katılım Fonu
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Kıymetli Madenler Yatırım Fonları Hakkında Bilmeniz Gerekenler