Emeklilik Planlaması Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Çalışma hayatı yüzünden emeklilik planlaması yapmaya vaktiniz kalmıyor mu? Günlük koşuşturmacalar derken çoğu insan hayatın önemli bir evresi olan emeklilik zamanını hiç düşünmeden yaşıyor. Çalışma döneminizde sürdürdüğünüz refah seviyesini emekliliğinizde de sürdürmek için kesinlikle emeklilik planlaması yapmalısınız. Bu yazımızda, İyigelir olarak sizlerle emekliliğinizi planlarken dikkat etmeniz gereken birkaç konuyu paylaşacağız. Bu konulara dikkat ederek rahat bir emeklilik yaşamak sizin elinizde.

 Emeklilik Hayalinizi Düşünün

Emeklilik planlaması yaparken kendinize soracağınız ilk soru, emekliliğe adım attığınız anda nasıl bir yaşam statüsünde olmak istiyorum olmalıdır. Deniz kenarındaki yazlığınızda huzurla yaşantınızı sürdürmek mi, çantanızı sırtınıza alıp hiç görmediğiniz ülkeleri keşfetmek mi, aklınızdaki kesin tutar dediğiniz iş fikirlerini hayata geçirmek mi yoksa gözbebekleriniz çocuklarınız için harcamak mı…

Emeklilik hayalinizin ne olduğuna karar verdiyseniz planlamanızın ilk aşamasını tamamladınız demektir. Şimdi ikinci kısma geçelim..

emeklilik-planlaması

Tasarrufları Arttırın

Giderleriniz gelirlerinizin ne kadarlık bir kısmını kapsıyor? Keyfi harcamalarınızı kısarak tasarruf yapmaya başlayın. Emeklilik planlaması yaparken üzerinde durulması gereken ikinci aşama giderlerinizi refah seviyenizi etkilemeden olabildiğince kısmak olmalıdır. Eğer hiç tasarruf yapamayan biriyseniz gelirinizin ilk başlarda en az %5-%10’unu keyfi harcamalar için değil, emeklilik hayatınıza yatırım yapmak için kullanmalısınız. Bu miktar başlarda az gözükse bile yıllar içerisinde size katlanarak geri dönecektir. Unutulmamalıdır ki, birikim ve yatırım bir sabır işidir, uzun vadede kazancınız o kadar artacaktır.

emeklilik-planlaması

Bireysel Emeklilik Hesabı Açmanın Önemi

Bireysel Emeklilik Sistemi kısaca BES, birikimlerinizi uzun vadeli yatırımlara dönüştürerek emeklilik döneminde yaşam standartlarınızı korumanızı sağlayan bir sistemdir. Kişiler bu sisteme gönüllü katılarak sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir oluşturabilirler. Bu sistemden yararlanabilmek için temel iki gerekliliği sağlamanız gerekiyor.

  • Sistem içerisinde 10 sene boyunca kalmak
  • 56 yaşını doldurduktan sonra emekli olmak

Yukarıdaki şartları sağlayıp emekliliğe hak kazandıktan sonra sistemden gelirinizi şu şekillerde alabilirsiniz;

  • Bireysel emeklilik hesabındaki birikiminizin bir kısmını veya tamamını talep edebilirsiniz
  • BES’te kalıp birikimlerinizi belirlediğiniz ödeme planına göre kısım kısım alabilirsiniz
  • Birikimlerinizin kullanmak isteyeceğiniz miktarı kadar yıllık gelir sigortası alıp, düzenli gelir elde edebilirsiniz

Bireysel Emeklilik Sisteminde, devlet yatırdığınız miktara %25 oranda katkı payı sağlar. Bu katkı payı uzun vadede düşünüldüğünde yüksek miktarda gelir olarak sizlerin hesabında olur.

emeklilik-planlaması

Risk Toleransınızı Belirleyin

Emeklilik planlaması yaparken risk toleransını iyi değerlendirmelisiniz. Riskten korkan bir yatırımcı mısınız, yoksa risk almayı seviyor musunuz? Riske karşı duyarlıysanız olası bir kaybı kaldırabilir misiniz, telafi edebilir misiniz? Bu sorulara verdiğiniz cevaba göre risk toleransınızı değerlendirerek iyi bir emeklilik planlaması yapabilirsiniz. Ama ne olursa olsun, yaşınız ilerlediğinde çok fazla risk alacak yaşta bulunmadığınız için tahvil, bono gibi yatırım araçlarına en azından varlığınızın bir kısmını dağıtmalısınız.

Portföyünüzü Uygun Yatırım Araçlarından Oluşturun

Birçok yatırımcı varlıklarını büyütmekten ziyade, varlıklarını korumaya yönelmekteler. Böyle olunca da varlıklarını değerlendirememekteler. Belki de varlıkları enflasyona karşı eriyip gitmekte. Birikimlerinizi mevduat hesapları gibi güvenli yatırım araçlarında değerlendirmek isteyebilirsiniz. Fakat uzun vadede mevduat hesapları, emeklilikten beklediğiniz refahı karşılayamayabilir. Emeklilik yaşlarınıza yaklaştığınızda ya da emekli olduğunuzda, bu tür yatırım araçlarını değerlendirebilirsiniz. Ama emekliliğe uzun yıllar varsa, portföyünüzü çeşitlendirerek, uzun vadeli yatırım planlarıyla daha çok riskle orantılı olarak getirisi de yüksek olan yatırım araçlarını tercih etmelisiniz.

Genç yaşlarda riski telafi edebilirsiniz. Bu yüzden varlıklarınızın yüzdece fazla olanını, daha yüksek riskli yatırım araçlarında bulundurun. Emekliliğiniz yaklaştıkça bu yüzdeyi düşürebilirsiniz.

Portföyünüzü Çeşitlendirin

Riski azaltmanın ilk aracı portföyde çeşitlendirme yapmaktır. Varlıklarınızı birden fazla yatırım aracına dağıtırsanız; bir yatırım aracı düşerken diğeri artabilir, böylece genel olarak portföyünüzün getirilerini hesapladığımızda düşüş yaşamayabilirsiniz. Hatta birden fazla yatırım aracına varlıklarınızı dağıtarak, getiri ihtimalinizi arttırabilirsiniz.

Özetleyecek olursak:

  • Emeklilik hayalinizi belirleyin,
  • Tasarruflarınızı arttırın,
  • BES hesabı açın,
  • Yatırımcı risk toleransınızı belirleyin,
  • Portföyünüzü uygun yatırım araçlarından oluşturun,
  • Portföyünüzü çeşitlendirin,
  • Yatırım araçlarını öğrenmek için İyigelir Blog sayfasını takip edin
  • Piyasaların güncel durumu için İyigelir Youtube kanalını takip edin

emeklilik-planlaması

Yatırımlarınızı Çeşitlendirmek İçin İyiGelir

Yatırımcı risk profilinizi bilmiyorsanız, çok sayıda yatırım araçları arasında kafanız karışıyorsa, yatırımlar sonrası kazancınızı hesaplayamıyorsanız, çözüm İyigelir. Güncel piyasalardaki parametleri analiz eden İyigelir, risk profilinize uygun yatırım araçlarını sizlere sunar. Size uygun miktarla yatırım yaparak emekliliğinizde rahat bir yaşantı sürün.

Yapmanız gereken İyigelir sitesine ücretsiz üye olduktan sonra, risk profilinizi belirlemek. Sonrasında yatırım yapacağınız miktarla, belirlediğiniz vade de tahmini kazancınızı öğrenebilirsiniz. Artık emekliliğinizi kafaya takmanıza gerek yok, İyigelir sizlerle.

Emekliliğinizi Planlarken dikkat etmeniz gereken diğer konuları öğrenmek için İyigelir Blog sayfasından diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz;

Emeklilik Planlaması: Başarılı bir emeklilik için 5 ipucu

Emekliliği Sabote Etmenin 5 Yolu

Emeklilik Birikimlerinizi Arttırmanın 5 Yolu

emeklilik-planlaması