2022 Ağustos Ayı Yatırım Fonları Piyasası

Ağustos Ayı’na Hızlı Bakış

  • Şahin Powell piyasalarda deprem etkisi yarattı
  • Riskli varlıklar hızla değer kaybederken, dolar yükseliyor!
  • Küresel daralma başlıyor: PMI verileri kötü geliyor
  • Avrupalılar karamsar
  • Çin’de sanayi üretiminde düşüş
  • İngiltere enflasyonu dur durak bilmiyor
  • Altında düşüşe devam
  • TCMB’den sürpriz faiz kararı
  • Enflasyon zirveye doymuyor
  • Reel kesim güveni geriliyor, Kapasite kullanım oranı düşüyor.
  • Borsa İstanbul’un önlenemez yükselişi

fon

Powell Şahin konuştu, piyasalar sallandı

Powell’ın Jackson Hole toplantısında yaptığı konuşmasının ardından Dolar Endeksi (DXY) hızla yükselirken, riskli varlıklar değer kaybetmeye başladı. ABD’de endeksler yüzde 2’ye yakın değer kaybetti.

Temmuz ayının son işlem gününde DXY Endeksi 105,9 değerinde iken, 31 Ağustos tarihinde 108,8 değerini gördü. Son zamanların rekor seviyelerine çıkan doların değeri, diğer para birimlerinin üzerinde ciddi baskı yaratmaya devam etti. TL de dolar karşısında bu bir aylık zaman zarfında yüzde 1,5 değer kaybetti.

Riskli varlıklardan olan hisse senetlerinde aylık kayıplar rekor düzeye çıktı. ABD piyasaları endekslerinden S&P 500 ve teknoloji endeksi Nasdaq yüzde 4’ün üzerinde kayıp yazdı.

Alman ve Fransız borsa endekslerindeki bir aylık kayıp yüzde 5 civarındayken, İngiliz borsası daha az kayıpla (yüzde 2) ayı kapattı.

Dünya borsalarından ayrışan BIST100 Endeksi’ndeyse rekor kazançlar vardı. Endeksin aylık artışı yüzde 22,3.

fon

TCMB’den sürpriz faiz kararı

TCMB sürpriz bir şekilde Ağustos ayı Para Piyasası Kurulu toplantısında faizi 100 baz puan indirimle yüzde 13’e çekti. Piyasanın beklentisi Banka’nın faizi sabit tutacağı yönündeydi. Banka, üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret ettiğini belirtti. Karar metninde enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkilerinin, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkilerinin, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarının etkili olmaya devam ettiği vurgulandı.

fon

Enflasyon zirveye doymuyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Verilere göre yıllık enflasyon yüzde 80,2; aylık enflasyon ise yüzde 1,46 oldu. TÜFE 1998 yılından bu yana en yüksek zirvesine ulaştı.

Enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle Ağustos’ta yıllık bazda en hızlı artış yaşayan ana harcama grubu yüzde 116,8 ile ulaştırma oldu. Ulaştırma grubunu yüzde 92,02 ile ev eşyası, yüzde 90,25 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etti.

Üretici fiyatlarında ise bir önceki aya göre yüzde 2,41 artış izlendi. ÜFE Ağustos’ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 143,75 arttı. Üretici fiyatlarında ana gruplarda yine enerjiyle ilişkili grupların öne çıktığı görüldü. Buna göre üretici fiyatları içinde yıllık bazda en hızlı artış yüzde 348,39 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirmede gerçekleşti. Bu grubu yüzde 239,24 ile ham petrol ve doğalgaz, yüzde 233,94 ile kok ve rafine petrol ürünleri izledi.

Reel kesim güveni geriliyor, kapasite kullanım oranı düşüyor

TCMB verilerine göre reel kesim güven endeksi Ağustos ayında aylık 1,6 puan düşüşle 102,1’e geriledi. Endeks böylece Temmuz 2020’den beri en düşük seviyeye indi. Geçen ayki veri yüzde 103,7 olarak izlenmişti. Buna göre, reel kesim güven endeksi Ağustos ayında aylık 1,6 puan düşüşle 102,1’e geriledi. Endeks böylece Temmuz 2020’den beri en düşük seviyede gerçekleşti.

İmalat sanayi kapasite kullanım oranı Ağustos’ta yüzde 76,7 oldu. Kapasite kullanımı Temmuz ayındaki 78,2’nin altına geriledi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 1,5 puan azalarak yüzde 76,6 seviyesinde gerçekleşti.

Borsa İstanbul’un önlenemez yükselişi

Borsamız Ağustos ayında ralli yapmaya devam etti. Banka hisselerinin önderliğinde aylık olarak yüzde 22 değer kazanan BIST-100 Endeksi’nde günlük işlem hacmi 70 milyar TL’lere ulaştı. Yabancı yatırımcının borsamızdaki sahipliği yüzde 35’e yükseldi.

fon

Borsadaki yükseliş hisse fonlarının yüzünü güldürdü

Borsanın bankacılık hisseleriyle birlikte son zamanların en yüksek kazançlarını yazması, özellikle banka hisselerine yatırım yapan endeks fonlarının yatırımcılarının yüzünü güldürdü. Endeks fonları yüzde 26,2 değer kazanırken, aktif yönetilen hisse fonlarındaki değer artışı yüzde 19,6 ve katılım hisse fonlarında yüzde 12,5 oldu.

fon

TL’leşme politikası uzun vadeli tahvil fonlarına yaradı

Devletin TL’yi özendirme politikaları kapsamında getirilen uygulamalardan birisi de bankaların orta ve uzun vadeli devlet kağıtlarından satın almasıydı. Geçtiğimiz Ağustos ayında bankaların orta ve uzun vadeli kağıtları satın almasıyla birlikte bu tahvillerin değerleri arttı. Orta vadeli tahvillere yatırım yapan fonlarımızdaki aylık değer artışı yüzde 7’yi ve uzun vadeli tahvillere yatırım yapan fonlarımızdaki aylık değer artışı ise yüzde 15’i geçti.

fon

Tek kaybettiren yabancı hisse fonları oldu

ABD ve Avrupa borsalarında aylık yaklaşık yüzde 4’lük kayıplar, bu borsalardaki hisselere yatırım yapan fonlarımızın da değer kaybetmesine neden oldu. Ortalama kayıp yüzde 4,1 olarak gerçekleşti.

fon

Yatırım fonları büyümeye devam ediyor

Yatırım fonları piyasası Temmuz sonundaki 435 milyar TL’lik büyüklükten, Ağustos sonunda yüzde 11 artarak 482 milyar TL’ye ulaştı. Yatırımcı sayısı ise yüzde 2 artarak 4.562 bin kişi oldu.

Yeni halka arz edilen fonlar

Ağustos ayında çok sayıda yatırım fonu halka arz edildi. Halka arz tarihine göre sıralanırsa:

 

Fon Kodu Fon Adı Fon Kategori Halka Arz Tarihi
YPC Yapı Kredi Portföy İklim Değişikliği Çöz. Değ. Fon Değişken Fon 01.08.2022
OIL Osmanlı Portföy Agresif Fon Sepeti Fonu Fon Sepeti Fonu 01.08.2022
OIR Osmanlı Portföy Dengeli Fon Sepeti Fonu Fon Sepeti Fonu 01.08.2022
HVN Hedef Portföy Mut.Get.Hdf.His.Srbst (TL) Fon (HSYF) Hisse Katılım Fonu 02.08.2022
GTM Garanti Portföy Temettü Ödeyen Şirketler Hisse Senedi Fonu Hisse Senedi Fonu 03.08.2022
DVT Deniz Port. Metaverse ve Digital Yaşam Tek.Değ. Fon Değişken Fon 03.08.2022
DYN Deniz Portföy Elektrk. ve Otonom Araç Tekn.Değ. Fon Değişken Fon 03.08.2022
NVB Neo Portföy İkinci Para Piyasası (TL) Fonu Para Piyasası Fonu 08.08.2022
CVF Ak Portföy İkinci Kamu Borç. Araç. (TL) Özel Fonu Borçlanma Araçları Fonu 16.08.2022
NHY Neo Portföy Birinci Hisse Senedi (TL) Fonu (HSYF) Hisse Senedi Fonu 22.08.2022
KIE KIG Portföy Para Piyasası (TL) Fonu Para Piyasası Fonu 22.08.2022
GBZ Azimut Portföy Emtia Fon Sepeti Fonu Fon Sepeti Fonu 23.08.2022
HVZ Allbatross Portföy Birinci His.Sen. (TL) Fonu(HSYF) Hisse Senedi Fonu 26.08.2022
HVU Allbatross Portföy Birinci Değişken Fon Değişken Fon 26.08.2022
HVT Allbatross Portföy Birinci Para Piyasası (TL) Fonu Para Piyasası Fonu 26.08.2022

 

Nitelikli yatırımcılara yönelik 23 yeni serbest fonun ihracı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca yine nitelikli yatırımcıların alabileceği 3 yeni girişim sermayesi fonu ve 2 yeni gayrimenkul yatırım fonu halka arz olmuştur.

İşbirliği kapsamında: 200.000 TL ve üstü portföylerinizde, Osmanlı Menkul Değerler ile yatırım fonuna birikimlerinizi yönlendirebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ağustos ayında piyasalardaki gelişmeleri daha detaylı olarak bu yazımızdan okuyabilirsiniz.