2022 yılının ilk ayında yatırım fonları piyasasındaki gelişmeleri incelemeden önce genel olarak piyasalarda yaşanan gelişmeleri kısaca özetleyelim.
Yurt içi piyasalar, 2022 yılına döviz kurlarında düşen tansiyona rağmen zamların etkisiyle 19 yılın zirvesinde yükselişini sürdüren enflasyonla başladı. Yüzde 50’ye dayanan enflasyonla ilgili iyimser mesajlarına devam eden ekonomi yönetimi, düşük faiz politikasına destek niteliğindeki yeni stratejilerine ‘liralaşma’ kavramını da ekledi. Her fırsatta düşük faiz politikasını yineleyen mesajlar gelirken liralaşma stratejisiyle dolarizasyonun önüne geçilmesi ve doların hakimiyetinin azaltılması hedefleniyor.
Yurt dışı piyasalara bakıldığında ise Fed, ECB, BoE gibi güçlü merkez bankalarının faiz artırım politikaları yakından izlenmeye devam ediliyor. Bu yönde hamleler ve demeçler yakından takip edilirken artan enflasyon ekonomilerin başını ağrıtmayı sürdürüyor. Ocak ayı içerisinde Fed ve ECB’nin varlık alımları ile faiz artışlarına yönelik mart ayını hedef gösteren söylemler ön plana çıktı. Yatırım fonlarının portföyleri açısından belirleyici role sahip olan bu gelişmeler, ABD dolarının, altın ve petrol fiyatlarının seyri bakımından da büyük önem taşıyor.
Petrol fiyatları 100 dolara koşuyor
Dünya piyasalarında Ocak ayında en çok konuşulan konulardan bir tanesi de petrol fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdüren enerji fiyatları oldu. Brent petrolün varili 92 dolara kadar tırmanırken varil başına 100 dolar daha sık dillendirilmeye başlandı. Petrol fiyatlarındaki artışın enflasyon üzerinde yarattığı baskının daha da artması beklenirken enflasyondaki yüksek seyrin faiz artışı kararlarını nasıl etkileyeceği fazlasıyla merak ediliyor.
Altın piyasalarının gözü faiz artışlarında
Altın piyasaları ise Ocak ayının son haftasında Fed’den gelen Mart ayına ilişkin net ifadeler sonrası 1.860 dolar seviyesinden sert bir şekilde 1.780 dolara kadar geriledi. Buralardan gelen tepki alımları spot altını yeniden 1.800 doların üzerine çıkarsa da altın için faiz kararları ve buna yönelik mesajlar belirleyici olmayı sürdürüyor.
Piyasalardaki Ocak ayı gelişmelerini daha detaylı bilgiye 2022 Ocak Ayı Piyasa Gelişmeleri yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Yatırım fonları Ocak ayını nasıl geçirdi?
Yatırım fonlarında kategori bazında en yüksek getiri yurt içi hisse senedi fonlarından yüzde 8,29 ile geldi. 2022’nin ilk ayında hisse senedi fonlarının, Borsa İstanbul’da BİST 100 Endeksi’nde yaşanan yüzde 7’lik artışın üzerinde getiri sağlaması dikkat çekti. Kategori bazında ikinci sırada yine ağırlıklı olarak hisse senetlerine portföyünde yer veren bir başka fon kategorisi olan hisse bazlı katılım fonları geliyor. Bu fonlar, Ocak ayında yatırımcısına ortalama yüzde 6,58 kazanç sağladı. Kategori bazlı getiri sıralamasında diğer katılım fonları yüzde 2,10 ile üçüncü sırada yer aldı.
Ocak ayında en çok kaybettiren fon kategorileri ise Türk Lirası’nda yaşanan değer artışlarının izlerini taşıyor. Dolar/TL ve euro/TL’de yaşanan düşüşlerin etkisiyle yabancı hisse senedi fonları yüzde 5,23 kayba sebep oldu. Yine kurlarla ilişkili olarak karma fonlar ortalama yüzde 4,69 oranında yatırımcısına kaybettirdi. Yatırım fonlarında diğer kategorilerde getiri ve kayıplar + yüzde 2 ile – yüzde 1 aralığında sıralandı.
Ocak ayında en çok kazandıran yatırım fonlarını incelediğimizde petroldeki sert yükselişlerden faydalanan Ak Portföy Petrol Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu yüzde 15,5 ile ilk sırada yer alıyor. İkinci ve üçüncü sırada ise yurt içi hisse senedi fonları sıralanıyor. Bunlar yüzde 14,8’lik getirisiyle Hedef Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon) ve yüzde 13,8’lik getirisiyle Atlas Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon).
2022 yılının ilk ayında katılımcı sayısı en çok artan fon 2 bin 140 yeni yatırımcısıyla İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu oldu. Ocak ayının getiri şampiyonu olan Ak Portföy Petrol Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu ise bin 912 yeni katılımcı ile listenin ikinci sırasında yer aldı. Tematik fonlardaki yükselişin bir göstergesi olarak Ak Portföy Turizm ve Seyahat Sektörü Değişken Fon ise bin 729 yeni yatırımcıya daha ulaşarak katılımcı sayısını en çok artıran üçüncü fon olarak kayıtlara geçti.
Ocak ayında portföyüne en çok nakit giren yatırım fonu 143,6 milyon lira ile İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu oldu.
Yatırım fonlarının toplam portföy değeri rekor kırdı
Türkiye yatırım fonları piyasasındaki yeniden 300 milyar liranın üzerine çıkarken toplam portföy değeri 309 milyar 683 milyon lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2021 yılını 298 milyar lira ile tamamlayan yatırım fonları toplam piyasa değerindeki aylık bazda artış yüzde 3,9 oldu.
Yatırım fonları piyasasındaki cari dönem yatırımcı sayısı ise 2021 yıl sonuna göre 12 bin 282 kişi daha artarak 3 milyon 191 bin 904 kişiye ulaştı. Fon piyasasındaki yatırımcı sayısı 2021 Kasım döneminde 3 milyon 203 bin 160 kişi ile tüm zamanların en yüksek sayısını görmüştü. Yatırımcı sayısı geçen yılın aynı döneminde ise 151 bin 405 kişi olarak gerçekleşmişti.
Ocak ayında 20 yeni fon yatırımcılarıyla buluştu
Yılın ilk ayında, Türkiye yatırım fonları piyasasında 20 yeni fon işlem görmeye başladı. Bu fonların büyük bir çoğunluğu serbest fon olarak karşımıza çıkarken yatırımcısıyla buluşan yeni fonlar arasındaki teknoloji odaklı yatırım fonları dikkat çekiyor. Tematik fonların yıldızının her geçen ay daha da parladığı bu dönemde tasarruflarını gelişen teknolojilerde değerlendirmek isteyen yatırımcılar için büyük fırsatlar sunuyor.
Yapı Kredi Portföy Fintech ve Blockchain Teknolojileri Fon Sepeti Fonu, küresel bir trend olan fintech ve blockchain teknolojilerindeki potansiyeli yatırımcılara yansıtmayı hedefleyen fon olarak piyasada işlem görmeye başladı. Teknoloji odağında yatırımcılarla buluşan diğer iki fon ise Deniz Portföy Teknoloji Şirketleri Hisse Senedi Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon) ve Inveo Portföy Teknoloji Değişken Fon oldu.
İşbirliği kapsamında: 200.000 TL ve üstü portföylerinizde, Osmanlı Menkul Değerler ile yatırım fonuna birikimlerinizi yönlendirebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.