Çocuğum acaba sağlıklı mı doğacak? Kız mı erkek mi olacak? Amaaan! Sağ salim doğsun da kızmış erkekmiş, farketmez… Derken dört gözle beklediğiniz yavrunuz dünyaya geldi. Peki ya sonra? Ebeveyn olmak kolay değil! Şimdi de çocuğunuzun eğitim masrafları için, iyi bir finansal geleceği için sıra geldi; acaba çocuğum için tasarruf ya da çocuğum için birikim yapayım mı? sorularına. Peki, çocuklar için yatırım/birikim yapmaya ne zaman ve nasıl başlanmalı?
Çocuğum İçin Yatırım Yapmaya Ne zaman Başlamalıyım?
Evet çocuğunuz gözünüzün önünde günden günde büyüyor ve siz eğitimi, geleceği için bir şeyler yapmak istiyorsunuz ve ne yapıp ne yapmayacağına da kendisine ait parayla, hesapla yapmasını istiyor olabilirsiniz. Evet bunun için birden fazla imkan var; Örneğin çocuğunuza tasarruf hesabı açabilirsiniz, ya da bireysel emeklilik sistemine katılabilirsiniz. Bunlardan farklı olarak, uzun vadeli yatırım fonlarına da yönelebilirsiniz. Peki tamam, birçok yol var ama yatırım yapmaya ne zaman başlanmalı? Belli bir zaman söylemek kesin cevap olmaz, ama ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi. Atalarımızın da dediği gibi: “erken kalkan yol alır”
İlginizi çekebilir: 3 Adımda Finansal Hedefler Nasıl Belirlenir?
Çocuğum İçin Birikim-Tasarruf Hesabı
Birçok banka, “çocuğum içim birikim yapmak istiyorum” diyen ebeveynler için çocuk vadeli hesabı, altın hesabı, vadeli kumbara gibi farklı isimlerde ve türlerde çocuk tasarruf hesapları sunar. Bu hesaplarda genel olarak mantık benzerdir. Bankadan bankaya değişmekte olan en az x en fazla x yıl vade süresine ve bütçenize göre aylık belli oranlarda birikim yapabilirsiniz. Üstelik bankaların hediye kumbara kampanyası yardımıyla, çocukların yatıracağı parayı kumbarada biriktirmesi de, çocuğunuzu birikime ayrıca teşvik etmekte. Her ay 50 TL birikim yapıldığını düşündüğünüzde (bankadan alacağınız karı ve faizi saymasak bile) çocuğunuzun 18. doğum gününde ne kadar parası olacağını hayal edin. Eğer altın her zaman iş görür diyorsanız, doğumda takılan küçük altınlarla başlayarak çocuğunuza altın hesabı da açabilirsiniz. Bu hesaplar, genelde ebeveynlerle ortaktır ve çocuklara iyi bir finansal geleceğin yanında bayram harçlıklarından oyuncak almak yerine tasarruf yapmayı ve para yönetimini öğretir. Belli bir yaşa geldikleri zaman ise, üniversite masrafları gibi ihtiyaçlar için değişen limitlere göre çocuklara bu hesaptan para çekme hakkı doğar. Belli bir limit seçeneğinin olması, ebeveynlerin aklındaki “acaba aşırı para harcar mı?” sorusunu cevaplar niteliktedir. Ayrıca ortak hesap olduğu için de, ebeveynler sık sık harcamaları kontrol edebilirler. Bu hesapların olumsuz yönü ise biriken miktarın çekilmesi için vade süresinin beklenmesi gerektiğidir. Tasarruf hesaplarından ayrı olarak bazı bankalar değişken fonlar adı altında çocuklara özel yatırım fonu hesabı seçeneği de sunmaktadır. “ Çocuğum için tasarruf hesabı acaba hangi bankada açsam” gibi sorulara cevap bulmak istiyorsanız, tek tek bankaların sitelerini inceleyerek, her bankayla iletişime geçmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Faiz Oranlarındaki Değişimin Yatırımlara Etkisi
Çocuğum için Bireysel Emeklilik sistemi
BES yani Bireysel Emeklilik Sistemi, çalışma yıllarınızdaki refah hayatınızı devam ettirmek için oluşturulmuş tasarruf sistemidir. Devlet desteğinin başlamasıyla birlikte de her geçen gün bu sistemdeki katılımcı sayısı artmaktadır. Peki ya çocuklarımız için? İşte Çocuğum için birikim hesabından başka ne yapabilirim diyorsanız, en iyi yöntemlerden biri de, bireysel emeklilik sistemdir. Siz anne babaların kendi adınıza açacağınız BES hesabında çocuklarınız için birikim yapabilirsiniz. Burada; borçlanma araçları, kıymetli madenler (altın, gümüş), borsa işlemleri gibi yatırım araçları ile katkı paylarınızı değerlendirerek çocuklarınızın geleceğini garanti altına alabilirsiniz. Çocuklarım için tasarruf yolunda; altın, mevduat, tasarruf hesaplarından ayrı olarak bir de bireysel emeklilik sistemi eklendi. Artık rahat bi oh bee! Artık çocuğum için tasarruf yolları aramaya gerek yok deyip, arkanıza yaslanabileceksiniz.
Yatırımla ilgili daha fazlası için İyi Gelir sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Ağustos Ayında Gerçekleşen Yatırımsal Gelişmeler