Yatırım piyasalarında Nisan ayı nasıl geçti? Hangi gelişmeler öne çıktı? Hangi yatırım araçları yatırımcısının yüzünü güldürdü?
Nisan Ayı Hızlı Bakış
- 2021 Yılı İlk Çeyrek Büyümeleri
- Nisan Ayı PMI Verileri Açıklandı
- Çip Krizi
- Enerji Sektörüne İlgi Artıyor
- Demir, Çelik Fiyatları Yükseliyor
- Çin’de Sanayi Sektörü Büyüyor
- ABD Borsalarına Çin Akımı
- Norveç’ten Kripto Para Atağı
- ABD Teknoloji Devlerinin İlk Çeyrek Verileri
- Gelişmekte Olan Ülkelerin Kredi Notları
- Elektrikli Araç Satışları Yükseldi
2021 Yılı İlk Çeyrek Büyümeleri Açıklandı
Çin ekonomisi ilk çeyrek büyüme oranı için uzmanlar tarafından %19’luk bir performans gerçekleşmesi bekleniyordu. Beklenen performansın altında kalarak ilk çeyrekte %18,3 büyüyen Çin ekonomisi, 29 yılın en başarılı performansını kaydetti.
ABD ekonomisi ise büyüme beklentilerini karşıladı. Uzmanlar %6,5 büyüyeceğini öngörürken, ABD ticaret bakanlığı verilerine göre ABD ekonomisi %6,4’lük bir performans artışı gösterdi.
Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre ise Almanya ekonomisi ilk çeyrek sonucunda %1,7 daraldı. Geçen senenin aynı dönemine göre %3’lük bir küçülme söz konusu.
Nisan Ayı PMI Verileri
ABD’de imalat PMI (Satın alma yöneticileri endeksi) beklenen verilerin altında kaldı. Mart Ayında 59,1 olan PMI endeks seviyesi, Nisan Ayında 60,5 seviyesine yükseldi. Birikmiş iş hacminin artması ve pandemi koşullarını neredeyse atlatmış olan Amerika’da istihdam artış gösterdi. Üretim kapasitesinin artacak olması, fiyat baskılarını azaltacak gibi gözüküyor.
Avrupa bölgesinde ise imalat PMI, 0,4 puan artarak 62,9 seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Euro bölgesinde hem yatırımlar arttı hem de ara mal kategorileri artış gösterdi. Bu tarihi artışı Hollanda 67,2, Avusturya 64,7 puanla takip etti. COVID-19 kısıtlamalarının kalkmasıyla Avrupa’da üretim yükselişini sürdürecek gözüküyor. Almanya’da ise 66,6 puan olan PMI endeksi 66,2 puana geriledi.
Pandemi koşullarından dolayı 11 ayın en düşük imalat PMI’ına sahip Çin’de Nisan Ayıyla beraber PMI’ı 51,9 puana yükseldi. Üretim ve sipariş verileri artış göstermeye devam ediyor.
Çip Krizi
Dünya’nın en büyük çip üreticisi olan TSMC, pandemi koşullarından dolayı artan çip talebini karşılayamamaya başladı. Akıllı telefon sektöründen, otomotiv sektörüne kadar bir çok dev şirketin çip tedarikçisi olan TSMC’nin eli kolu bağlanmış durumda. Microsoft, Sony gibi şirketlerin ekran kartı talebini karşılayamıyor. Büyümekte olan çip sıkıntısı, başta bilgisayar, akıllı telefon gibi bir çok sektörde aksaklıklara yol açacak gibi duruyor.
Enerji sektörüne ilgi artıyor
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s enerji endüstrisinin görünümünü pozitife çevirdi. Emtia fiyatlarında ki artışın 1-1,5 senelik süre içerisinde enerji endüstrisini desteklemesi bekleniyor. Petrol ve Doğalgaza olan talep arttıkça, fiyatlarda aynı trende uyarak artış gösteriyor.
Demir, Çelik Fiyatları Yükseliyor
Yatırım piyasalarında Nisan ayı gelişmelerinde emtia fiyatları da önemli bir yere sahip..
Artan talepten dolayı Çin’de çelik ve demir madenlerinin fiyatları rekor düzeyde artış gösterdi. Üretim kısıtlaması endişesi, artan taleple birleşince Shanghai vadeli işlemler borsasında İnşaat demiri ton başına 5.745 Yuan olarak rekor kırdı.
Çin’de Sanayi Şirketleri Büyüyor
Geçtiğimiz senenin aynı ayına göre Çin’de yer alan sanayi şirketlerinin kârları keskin bir artış gerçekleştirdi. Pandemi koşullarından dolayı 2020 senesini durağan geçiren şirketler, dünya ülkelerinin ekonomik olarak toparlanması ve ham maddeye olan talebin artmasıyla beraber kârlarını %92,3 büyüttüler. Nisan ayında en yüksek kârlılığı kimya, metal ve petrol sektöründeki ham madde üreticileri ve ham madde işleyen şirketler elde etti.
ABD Borsalarına Çinli Şirketlerin Akımı
Dünya’nın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilim devam ederken, Çin’li şirketler daha önce görülmemiş bir şekilde ABD borsalarına kote olmaya başladı. Firmalar ilk halka arzlarında 6,6 Milyar Dolar toplarken RLX Tech. Firması 1,6 Milyar dolar ile en yüksek arzı gerçekleştirdi.
Ardından Tuya Şirketi 947 Milyon dolar halka arz gerçekleştirerek en yüksek ikinci arzı gerçekleştirmiş oldu. Çin’li firmalar geçen sene ise 15 Milyar dolar sermaye toplamıştı.
Norveç’ten Kripto Para Atağı
Bir diğer Avrupa ülkesi olan Norveç’ten de kripto para atağı geldi. Norveç Merkez Bankası yaptığı açıklama ile 4 yıllık Kripto para çalışmasına gireceklerini iletti. Gelecek 2 sene için ise dijital para birimleri için teknik çözümler üreteceğini bildirdi. Uluslararası Ödemeler Bankası’na (BIS) göre 52 ülke kendi dijital para birimlerini oluşturmak için çalışma yapmakta. Beklenen bir diğer haber ise Avrupa Merkez Bankası’nın bu yılın ortasında açıklayacağı dijital avro çalışması.
ABD Teknoloji Devlerinin İlk Çeyrek Verileri
E-ticaret devi olan Amazon, geçen yılın ilk çeyreğine göre kârını %44 arttırarak 108,5 Milyar dolar’a yükseltti. Şirketin net kârı ise 8,1 Milyar dolar oldu. Geçen yılın ilk çeyreğinde ise elde ettiği kâr 2,5 Milyar dolardı. Hisse değerleri ise geçen yıla göre 3 kat artarak 15,79 Dolar’a ulaştı.
İlk çeyrekte Apple ise gelirini %54 arttırarak 89,6 milyar dolara, Facebook’un geliri ise %48 artış göstererek 26,2 milyar dolara yükseldi.
Gelişmekte Olan Ülkelerin Kredi Notları
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings yaptığı açıklamada, gelişmekte olan ülkelerin notlarına aşağı yönlü bir baskı olduğunu bildirdi. Fitch Ratings 2021 yılı Nisan Ayına kadar sadece 3 gelişmekte olan ülkenin kredi notu düşürmüştü. Negatif görünümlerin artış gösterdiğini söyleyen Fitch Ratings, kredi notlarında daha fazla düşüş olabileceğini aktardı.
Elektrikli Araç Satışları Yükseldi
Dünyada satılan elektrikli araçların satışlarında 120 Milyar dolarlık harcama gerçekleşti. Bu sene ilk defa Avrupa adet olarak Çin’i geride bırakarak 1,4 milyon satış gerçekleştirdi. Dünyada otomotiv sektörünün daralmasına rağmen geçtiğimiz sene %41 artış sağlanarak 3 milyon adedin üzerinde elektrikli araç satışı gerçekleşmişti.
Nisan Ayı Enflasyon Verileri
Yatırım piyasalarında Nisan ayı gelişmelerine bakmadan önce enflasyon rakamlarına göz atalım.
2021 yılının Ocak Ayında %14,97 olan TÜFE (2003=100) Nisan Ayına geldiğimizde %15 artış göstererek %17,14 seviyesine yükseldi. Enflasyonun geçen aya göre artış oranı ise %1,68 oldu. TCMB’nin yılsonu enflasyon beklentisi ise 0,70 puan artarak %13,81’e çıktı.
2020 yılının aynı ayına göre fiyatı en çok artan harcama grupları şu şekilde, %29,31 ile ulaştırma, %22,27 ile ev eşyası, %19,20 ile sağlık. Buna karşılık geçtiğimiz senenin Nisan Ayına göre artışın en düşük olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %3,60 ile Alkollü içecekler ve tütün, %9,05 ile haberleşme, %10,21 ile eğitim oldu.
Borsa İstanbul ve Dünya Borsaları
Şimdi de yatırım piyasalarında Nisan ayında gerçekleşen gelişmelere bakalım:
2021 yılına yükselerek giren BIST 100, Ocak ve Şubat Aylarında 1,560 seviyelerindeydi. Mart Ayının sonuna doğru düşüşe geçen BIST 100 Nisan Ayına 1,426 seviyesinde giriş yaptı. Ay sonuna doğru ise 29 baz puan azalış göstererek 1,397 seviyesinde kapanış yaptı.
Aşılama sonrası rahatlayan ABD ekonomisi büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz ayı 32,981.55 seviyesinde kapatan Dow Jones, Nisan Ayını ise 893 baz puan artışla 33,874.85 seviyesinde kapattı. Makro ekonomik verilerin yükselmesi de borsaları yukarı yönlü tetikledi. 3,972.89 seviyesinde Mart ayını sonlandıran S&P 500 endeksi Nisan Ayını %5‘lik bir atış göstererek 4,181.17 seviyesinde kapattı.
NASDAQ endeksi de artış trendine katılanlar arasında. 13,246.87 seviyesinde Mart ayını kapatırken 716 baz puan artış göstererek 13,962.68 seviyesinde Nisan Ayını kapattı.
Asya piyasalarında da pandeminin etkilerinin geçmeye başladığı görülüyor. 2021 yılının başlarından beri artış gösteren endeks, Nisan Ayını geçen aya göre düşüş yaparak tamamladı. 366 baz puan düşüş göstererek Nisan Ayını 28,812.67 sevesinde tamamladı.
Döviz ve Altın Piyasaları
2021 yılına 454 TL ile giriş yapan gram altın Mart Ayına kadar değerini korumuştu. Nisan Ayını ise %4’lük bir artış yaşayarak 471,5 TL ile kapattı.
Geçtiğimiz Mart ayında 8,34 TL ile kapanış yapan Dolar ise Nisan Ayını düşüş yaşayarak 8,24 TL ile kapattı.
Doların aksine Euro’da artış yaşandı. Mart Ayı sonu itibariyle 9,78 seviyesinde kapanış yapan Euro Nisan Ayını %2 artış göstererek 9,97 seviyesinde kapattı.
Sterlin’de TL karşısında değer kazananlar arasında yerini aldı. Mart Ayında 11,42 TL ile kapanış yaparken Nisan Ayında 11,46 TL ile kapanış gerçekleştirdi.
Yatırım Fonları Getirileri
Yatırım fonlarının getirilerine kategori ortalamaları alarak baktığımızda, kategoriler bazında Nisan ayı getirileri şu şekilde:
Artan altın fiyatlarından dolayı Altın fonları %4,02 oranında getiri sağlarken, en yüksek getiriyi %5,50 ile emtia yabancı fon sepeti fonları sağladı. Bu getiri artışının bir kısmı TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesinden kaynaklandı.
Sonraki en yüksek getiri ise %3,82 ile yabancı fon sepeti fonlarında yaşandı. Bu getiri artışını %2,78 ile Dış borçlanma (Eurobond) araçları fonları takip etti.
Kısa, orta, uzun vadeli borçlanma araçları fonlarında ise Nisan Ayı getirisi %2‘nin altında kaldı. Yabancı borçlanma araçları fonları %1,82 getiri sağlarken, Özel sektör borçlanma araçları fonları %1,55 getiri sağladı.
Hisse senedi fonları ve Endeks hisse senedi fonları ise Nisan ayını sırasıyla %3,36 ve %1,30 negatif getiri ile kapattı. Yabancı hisse senedi fonları yatırımcısına Nisan ayında %2,77 kazandırdı.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir: