Şubat ayında yatırım fonlarındaki gelişmelerin detayına geçmeden önce ekonomik gelişmeleri kısaca özetleyelim.
Küresel ekonomiler, pandemi sonrası en büyük problem olan yüksek enflasyonla mücadele ederken Şubat ayının son günlerinde patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı dengeleri önemli ölçüde değiştirdi. Avrupa ekonomisi için olabilecek en kötü senaryolardan biri gerçekleşirken küresel çapta Rusya’ya ülkelerce uygulanan yaptırımlar da ekonomik hayatı etkiliyor. Yatırımcıların risk iştahındaki düşüşle birlikte hisse senetleri piyasalarında sert satışlar yaşandı. Her krizde olduğu gibi güvenli liman apoleti devreye giren altın fiyatları da Şubat ayında yükselişe geçti.
Pandemi sonrasında normalleşen talebin desteğiyle yükselen petrol fiyatları, Avrupa’nın ve dünyanın enerji tedarikçilerinden Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasıyla birlikte muhtemel arz sıkıntılarını da devreye soktu. Hem artan talep hem de arz sıkıntısı yaşanma olasılığı fiyatlarda sert ve ani yükselişleri beraberinde getirdi. Brent petrol, Şubat ayında geçen yılın sonuna göre yüzde 50’nin üzerinde artarken varil fiyatı 120 dolara dayandı.
Öte yandan küresel çapta gerileyen risk iştahından en çok etkilenen ise Türk varlıkları oldu. Dolar/TL, Şubat ayı içerisinde haftalardır dengelendiği 13,50’lerden 14,20’lere doğru fırladı. Hisse senetlerinde de düşüş yaşanırken BİST 100 Endeksi, Ocak sonundaki 2.014 puandan 1,950 puanın altına düştü.
Şubat ayı piyasa gelişmelerini daha detaylı okumak için 2022 Şubat Dönemi Piyasa Değerlendirmesi yazımızı okuyabilirsiniz.
Türk Lirası ve Türk hisse senetlerindeki düşüşe rağmen yatırım fonları piyasasında Şubat ayı çifte rekora sahne oldu. Türkiye yatırım fonları piyasasının toplam varlık değeri Ocak ayının ardından Şubat ayında da rekor kırdı ve 325 milyar lirayı aştı. 2021 yılını 298 milyar lira ile tamamlayan yatırım fonları toplam piyasa değerindeki aylık bazda artış yüzde 5 seviyesinde gerçekleşti. Yatırım fonları piyasasındaki cari dönem yatırımcı sayısı ise bir önceki aya göre 15 bin 550 kişi daha artarak 3 milyon 207 bin 454 kişiye ulaştı. Fon piyasasındaki yatırımcı sayısı da tüm zamanların en yüksek yatırımcı sayısı olarak kayıtlara geçti.
Şubat ayında en çok altın yatırım fonları kazandırdı
Türkiye yatırım fonları piyasalarında, Şubat ayının son günlerinde patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan panik havasının izlerine rastlamak mümkün. Savaşın ilk günlerinde dünya borsalarıyla birlikte değer kaybeden Türk şirketlerin hisse senetlerine portföylerinde yer veren fonlar kayda değer düşüşler yaşadı. Türk Lirası hisse senedi fonlarında yüzde 5; hisse katılım fonlarında ise yüzde 5,88’lik kayıp söz konusu. Yine değişken fon kategorisindeki fonlar da yüzde 0,4’lük değer kaybına uğradı.
Şubat ayında en çok kazandıran kategoriler başında ise altın fonları geliyor. Küresel piyasalarda spot altında yaşanan yaklaşık yüzde 8,5’luk artışa paralel bir şekilde altın kategorisindeki katılım fonları yatırımcısına ortalama yüzde 9 kazandırdı. Yine kıymetli maden fonlarının getirisi ise ortalama yüzde 8,2 civarında oldu. Yabancı fon sepeti fonları yüzde 4,45 ile en çok getiren 3. fon kategorisi oldu. Yüzde 2 getiriyi aşan TL fon sepeti fonları kategorisi dışında kalan tüm kategoriler yüzde 1 ila yüzde 1,50’lik getiri arasında sıralandı.
En çok kazandıran 3 fonun tamamı Ak Portföy’den
Fon bazında performanslara baktığımızda ise en yüksek getiriyi yüzde 11,7 ile Ak Portföy Petrol Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu sağladı. Bu fon Şubat ayında elde ettiği 1.744 yeni katılımcı ile en çok katılımcı edinen ikinci fon olmayı başardı. Şubat ayının en yüksek getiriye sahip ikinci fonu ise yüzde 11,6 ile Ak Portföy Alternatif Enerji Yabancı Hisse Senedi Fonu oldu. Yine bir başka Ak Portföy fonu olan Gümüş Fon Sepeti Fonu da yüzde 11,3’lük getirisi ile üçüncü sırada yer aldı.
Şubat ayında katılımcı sayısının en çok arttıran yatırım fonu 2 bin 839 yeni katılımcı ile İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu olarak kayıtlara geçti. İş Portföy Emtia Yab. BYF Fon Sepeti Fonu ise 250,7 milyon lira ile Şubat ayında portföyüne en çok nakit giren fon olarak dikkat çekti.
Şubat ayında 23 yeni yatırım fonu yatırımcısıyla buluşurken bu fonların çoğu serbest fon kategorisinde yer alıyor. Şubat ayında işlem görmeye başlayan Ata Portföy Tarım ve Gıda Değişken Fonu, stratejik önemi her geçen gün artan tarım ve gıda şirketleri ile tarımsal emtialara yatırım imkanı tanıyan özellikleriyle ön plana çıkıyor. ABD, Avrupa, Asya ve Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetleri ile birlikte pamuk, buğday ve kahve gibi tarımsal emtialara portföyünde yer veren fon, Türkiye dışında ABD, Norveç, Japonya, Birleşik Krallık, Danimarka, Hollanda, İspanya gibi ülkelere ve 5 farklı para birimine yatırım yapıyor.
İşbirliği kapsamında: 200.000 TL ve üstü portföylerinizde, Osmanlı Menkul Değerler ile yatırım fonuna birikimlerinizi yönlendirebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.