Mayısta Emtiadaki Artış Fon Piyasasına Yaradı

Mayıs, piyasaların oldukça hareketli olduğu ve yatırım fonlarının portföylerinde yer alan finansal enstrümanların fiyatlarını etkileyen birçok gelişmenin yaşandığı bir ay oldu. Gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz artırımına ilişkin açıklamaları ve Rusya’ya yönelik yaptırımlar küresel piyasaların odağında yer almaya devam etti.  Devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı ve Çin’deki Kovid-19 kapanmaları, piyasaların yönü üzerinde etkiliydi. Bu etkiyi özellikle artan emtia fiyatlarında takip ettik.

piyasa

Fed tutanaklarından iyimser mesajlar geldi

Fed Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 3-4 Mayıs tarihlerinde düzenlenen toplantısında politika faizi 50 baz puan arttırılmıştı. Tutanaklarda, Fed yetkililerinin bu yılın ilk çeyreğinde ekonomide yaşanan küçülmenin sonraki büyümeye ilişkin “küçük bir sinyal” içerdiği görüşünde olduğu ve ekonominin ikinci çeyrekte “sağlam” bir şekilde büyümesini bekledikleri aktarıldı. Toplantı tutanaklarından, Fed’in faiz artırımlarında esnek davranarak gerekirse Eylül ayında bekleyip sonuçları izleyebileceğine dair bir izlenim çıkmıştır.

Avrupa Merkez Bankası faiz artıranlar kervanına katılacak mı?

Euro Alanı’nda yıllık enflasyonun TÜFE’de yüzde 8,1 ve ÜFE’de yüzde 37,2 ile rekor tazelemesi nedeniyle Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Lagarde, AMB’nin Temmuz ve Eylül aylarında mevduat faiz oranlarını pozitife döndürebileceğini dile getirdi. Aynı zamanda Lagarde, AMB’nin niceliksel genişleme programının da sona erdiğini teyit etti.  AMB Başkanı, “orta vadede enflasyonun yüzde 2’de istikrar kazandığını görürsek faiz oranlarının nötr orana doğru aşamalı olarak daha da normalleştirilmesi uygun olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

piyasa

ABD Doları Mayıs’ta düşüşe geçti

Nisan ayında 20 yılın zirvesini gören Dolar Kuru (DXY), Mayıs ayında Avrupa Birliği’nden gelen faiz artırımı haberleri nedeniyle düşüşe geçti. Nisan ayına 98,4 seviyesinden başlayan dolar kuru, ayı 103,2 ile tamamlamıştı. Mayısı ise 101,8 puandan kapattı. Böylelikle Euro/Dolar paritesi gördüğü dip değerlerden yukarı doğru tekrar hareket etti.

Petrol fiyatlarında büyük dalgalanmalar yaşandı

Petrol fiyatları gerek Rusya ile ilgili gelişmeler, gerekse de OPEC artı ülkelerinin aldığı son kararla geçtiğimiz hafta oldukça dalgalı bir seyir izledi. Haftanın başında AB ülkeleri Rusya’dan aldıkları petrolü yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 90 azaltma kararı aldı. AB’nin Rusya’dan petrol ithalatının üçte ikisi deniz yoluyla, üçte biri de boru hattıyla gerçekleşmekte. AB, deniz yoluyla aldığı petrole ambargo uygulamak konusunda anlaştı. Bunun yanı sıra, Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları, piyasa koşullarını değerlendirmek ve temmuz ayı itibarıyla uygulanacak üretim miktarını görüşmek üzere toplandılar. Toplantıdan çıkan karara göre,  Temmuz ayında 648 bin varil üretim artışına gidilecek. Bu kararın duyurulmasıyla birlikte 124 dolarla kadar yükselen Brent petrolün fiyatı, 113 dolara geriledi.

piyasa

Küresel gıda krizi büyüyor

Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle başlayan küresel gıda krizi büyümekte. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Başkanı Davos Dünya Ekonomik Forumu’nda konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna’nın limanlarının Rus güçleri tarafından kapatılması nedeniyle milyonlarca kişinin ölebileceğine dikkat çekti.

Çin’de karantina uygulamaları Haziran ayı başında gevşetildi

Çin sıfır vak’a politikası nedeniyle mayısı karantinada geçirdi. Buna bağlı olarak ekonomik aktivite karantina önlemlerinin etkisiyle son aylarda olumsuz bir görünüm sergiledi. Sanayi üretimi nisan ayında yıllık bazda yüzde 2,9 daralırken, perakende satışlar yıllık bazda yüzde 11,1 ile Mart 2020’ den bu yana en hızlı azalışını sergiledi. İmalat PMI mayısta aylık bazda 2,2 puan artmakla birlikte 49,6 ile sektörde daralmanın sürdüğünü gösterdi. Bu dönemde hizmetler PMI da 45,3 ile eşik seviyenin altında kalmaya devam etti.

Yatırım fonları rekora doymuyor

Yatırım fonları piyasasında mayıs ayında toplam yönetilen portföy büyüklüğü 395 milyar 558 milyon liraya çıktı. Bu tutar bir önceki aya göre yüzde 5’lik artış anlamına geliyor. Fonlardaki yatırımcı sayısı da 3 milyon 654 bin kişi ile rekor kırdı.

Yatırım fonlarında mayıs ayı gelişmeleri

Mayıs ayında yatırımcısına en çok kazandıran fonlar ‘yabancı fon sepeti fonları’ oldu. Gerek portföylerindeki enstrümanların değerlerinin yükselmesi, gerekse de dolar kurundaki yüzde 11’lik artış, bu fonların aylık yüzde 10,4 değer kazanmasına neden oldu. İkinci sırada ‘eurobond fonları’ yer aldı. Eurobondlara yatırım yapan fonların aylık getirisi ortalama yüzde 8,7 olarak gerçekleşti. En yüksek getirili fonlar kategorisinde üçüncü sırada yabancı hisselere yatırım yapan fonlar yer aldı. Onların ortalama aylık getirisi de yüzde 7,9 oldu.

piyasa

En yüksek getiri petrol fonunda

En yüksek getiri, petroldeki artışla birlikte AES kodlu Ak Portföy Petrol Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu’ndaydı: yüzde 17,8. Emtiadaki artışın olumlu etkisini TGE kodlu İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu’nda gördük. Bu fon yatırımcısına mayısta yüzde 13,2 kazandırdı. Enerji fiyatlarındaki artışla birlikte alternatif enerji üzerine yatırım yapan fonlar da son zamanlarda ön plana çıkmakta. Mayısta en yüksek getirili üçüncü fon yüzde 13,7’lik getirisiyle GZH kodlu Garanti Portföy Temiz Enerji Değişken Fonu oldu.

Yeni bir emtia fonu daha

Emtiaya olan ilginin artmasıyla yatırım fonları piyasasına yeni bir emtia fonu daha katılıyor: QNB Finans Portföy Emtia Fon Sepeti Fonu. SPK tarafından izahnamesi onaylanan fon, 17 Mayıs 2022 tarihinde halka arz oldu.

Öte yandan fon piyasasında son zamanlarda revaçta bir tema olan ‘metaverse’ ile ilgili bir fon da Ziraat Portföy’den geldi. Ziraat Portföy Metaverse ve Yeni Teknolojiler Değişken Fonu 9 Mayıs 2022 tarihinde yatırımcılara sunuldu. Geçtiğimiz ayın en çok rağbet gören fonu yine bir metaverse fonu idi. Ak Portföy Metaverse ve Dijital Yaşam Teknolojileri Değişken Fonu mayısta 869 yeni yatırımcı kazandı.

 

İşbirliği kapsamında: 200.000 TL ve üstü portföylerinizde, Osmanlı Menkul Değerler ile yatırım fonuna birikimlerinizi yönlendirebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.