Sağlam, yerinde bir finansal hedef oluşturmak, arzu ettiğiniz yaşam için şarttır. Hedeflerinizin, önceliklerinizin belirlenmiş olması, bütçenizi amaçlarınız doğrultusunda daha faydalı kullanmanızı sağlar. Bu yüzden finansal hedef belirleme, doğru bir finans yönetimi için olmazsa olmazlardandır. Peki finansal hedef nedir? Nasıl belirlenir?
Finansal Hedefler Nelerdir? Finansal Hedeflere Örnekler
Daha iyi bir yaşam için kendinize kariyer hedefleri koyuyor ve bunlara ulaşmak için gerekli adımları atıyorsunuz. Belki, mesleki kurslara katılıyor, sertifikalar alıyorsunuz ya da sınavlara giriyorsunuz. Belki, içerisinde yer aldığınız sektörde farklı bir kuruma geçmeyi planlıyor ya da rotanızı farklı bir sektöre çeviriyorsunuz. Rotasız bir gemi misali yelkenlerinizi esen rüzgara öylece bırakıvermek yerine çabalıyorsunuz. Aynı şeyi hayat standardınız, finansal geleceğiniz için de yapıyor musunuz? Finansal hedefleriniz var mı? Şu listedekilerden hangileri sizin de ilk aklınıza gelenlerden?
- Kredi kartı veya diğer borçların ödenmesi
- Kişisel gelişimim için biriktirmek
- Acil durumlar için birikim yapmak (sağlık sorunları vb.)
- İşi bırakıp sevdiğim şeyleri yapabilmek için
- Emeklilik (BES, geleneksel sigorta sistemi)
- Çocuğumun eğitim harcamaları
- Gayrimenkul veya araba satın alma
- Evinizi yeniden düzenleme
- Evlilik, nişan, düğün vb.
- Tatil, yurt dışına seyahat
- Yeni bir iş kurmak için
Bu listede yer alan finansal hedefler tanıdık geldi mi? Belki de siz de bu hedeflerden birini ya da birkaçını gerçekleştirmek istiyorsunuz.
İlginizi çekebilir: Faiz Oranlarındaki Değişimin Yatırımlara Etkisi
Finansal Hedefler Belirlemek Neden Önemli?
Finansal hedef belirleme isteklerinizi ve arzularınızı belirlemenizi, sizin için önceliklerin neler olduğunu görmenizi sağlar. Finansal özgürlüğe giden yolda finansal hedefler birer kilometre taşıdır. Ancak, hemen belirtelim ki finansal hedef belirlemek ile finansal ‘hayal’ kurmak aynı şey değildir. Bir hedefi hayalden olmaktan çıkarmak için atmanız gereken adımlar var.
İlginizi çekebilir: Ağustos Ayında Gerçekleşen Yatırımsal Gelişmeler
Finansal Hedefler Belirlemek için 5 Adım
“Biraz para biriktirmek istiyorum. Her ay şu kadar kenara koyayım da duruma göre bakarız” ya da “Çocuk için bir banka hesabı açtırayım. İlerde okurken destek olsun diye ara sıra para koyayım” gibi söylemler finansal hedef değildir.
Peki finansal hedef belirleme nasıl olmalı? Finansal yönetim nasıl yapılır? İşte size finansal hedef belirleme için 3 adım:
1-Hedeflerinizi yazın
Finansal hedef belirlemede ilk adım hedeflerinizi yazmaktır. Ev mi alacaksınız, araba mı? Yoksa sadece rahat bir emeklilik mi istiyorsunuz? Boş bir sayfa alın ve aklınıza geldiği gibi finansal hedeflerinizi yazın.
2-Hedeflerinizi Sıralayın
Finansal hedefleriniz, sizin finansal önceliklerinize ayna tutmalıdır. Bu hedefleriniz sizin için ne kadar önemli? Hangisi ilk sırada, yani gerçekten “sizin” hedefiniz mi? Unutmayın ki hedeflerin size ait olması, finansal hedef belirlemede en önemli unsurdur. Gerçekten istemediğiniz bir hedef için plan yapmak ve uygulamak çok kolay değildir.
3-Ölçülebilir Hale Getirin
Ancak hedefinize ulaşmak için ne kadar birikim gerekli? Peki, bu hedefe ulaşmak için ne kadar süreniz var? Hedeflerinizi sayısal olarak ifade etmek sizin daha gerçekçi olmanızı ve daha iyi finansal plan yapmanızı sağlayacaktır. Bunu yaparken finansal hedefinize ulaşabilmek için gerekli parayı ve bu hedefe ulaşmak için ne kadar süreniz olduğunu belirleyin. Bu şekilde hedeflerinizi ölçülebilir hale getirmek onların ne denli gerçekçi olduklarını daha iyi anlamanıza da yardımcı olacaktır. Bu sizin gerçekleşebilir olmayan finansal hedefler için çabalayıp sonradan moralinizin bozulmasına engel olur. Ölçülebilir finansal hedefler için finans yönetimi yapmak çok daha kolaydır.
Kendinize finansal hedef koymaya doğru biçimde başlamak önemlidir. Ne de olsa başlamak bitirmenin yarısıdır. Ama unutmayalım ki, başarı ancak finansal hedefe giden yolun planlanması ve doğru biçimde yönetilmesi yani doğru adımların atılması ile mümkündür.
Hedeflerinize İyi Gelir ile bir adım daha yaklaşmak için hemen başlayın.
İlginizi çekebilir: Emekliliğe Giden Yolda Gücünüzü Arttırmanın 5 Yolu!