Yatırım fonları piyasasında Eylül ayında fonların toplam portföy değeri ve katılımcı sayısı bakımından bir önceki aya göre yükselişler kaydedildi. Aylık bazda ele alındığında bir önceki ay 211,5 milyar lira olan yatırım fonlarının cari dönem portföy değeri eylül ayında yüzde 5,8’lik artışla 223,7 milyar liranın üzerine çıktı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise artış yüzde 52,4 düzeyinde bulunuyor. 2020 Eylül döneminde yatırım fonlarının toplam portföy değeri 146,7 milyar lira seviyesinde bulunuyordu.
Katılımcı sayılarına bakıldığında da artış göze çarpıyor. Geçen Ağustos ayında 3 milyon 128 bin 831 kişi olan yatırım fonlarındaki katılımcı sayısı Eylül ayında yaklaşık 11 bin kişi artarak 3 milyon 139 bin 765 kişiye ulaşmış durumda. Yine katılımcı sayısında yıllık bazda da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2’lik artış anlamına gelen 63 bin 686 kişilik artış dikkat çekiyor.
KATEGORİ BAZINDA EN ÇOK KAYBETTİREN VE KAZANDIRANLAR
Yatırım fonlarının Eylül ayı performansında, TCMB‘nin sürpriz faiz indirimiyle döviz kurlarında başlayan yükseliş hareketinin etkili olduğunu görüyoruz. Portföyünde döviz ile ilişkili varlıklar barındıran yatırım fonları, çeşitli oranlarda getiriler sağladı. Yine eylül ayında petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketler Türkiye yatırım fonları piyasasında da karşılığını buldu. Yatırım fonlarında götürülere neden olan en büyük değişimler ise yurt içi hisse senetleri piyasasından kaynaklandı.
Dövizdeki yükselişten güç aldılar
Yatırım fonlarında kategori bazlı ortalama getiri performansına bakıldığında döviz kurlarındaki yükselişin izleri dikkat çekiyor. Yüzde 4’ün üzerinde ortalama getiriye ulaşan iki fon kategorisi bulunuyor: Eurobond Fonları ve Yurtdışı Borçlanma Araçları Fonları. Bu kategorilerdeki fonlar yatırımcısına ortalama yüzde 4,2 kazandırırken Eylül ayında kategori bazlı getiri şampiyonu Yabancı Fon Sepeti Fonları kategorisi oldu. Yabancı fon sepeti fonları Eylülde ortalama yüzde 4,9 getiri sağladı.
Hisse senetleriyle birlikte eksi yazdılar
Eylül ayında kategori bazlı ele alındığında yatırımcısının getiri elde edemediği ve zarar yazdığı iki kategori bulunuyor. Borsa İstanbul BİST 100 Endeksi’nde yaşanan yaklaşık yüzde 5’lik düşüşe paralel olarak Hisse Senedi Fonları kategorisi yatırımcılarının hanesine yüzde 2,5 kayıp olarak yansıdı. Yine hisse senetlerine dayalı bir fon kategorisi olan Katılım Hisse Fonları kategorisi de yatırımcılarına yüzde 2,1 zarar ettirdi.
FON BAZINDA FON GETİRİLERİNDE PETROL VE TURİZM ETKİSİ
Fon bazında Eylül ayında Ak Portföy Petrol Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu yüzde 16,1‘lik getiri oranıyla en çok getiri sağlayan fon oldu. Fonun bu performansı yükselen ve 83 dolara kadar çıkan petrol fiyatlarının etkisi net bir şekilde görülebilir.
İkinci sırada da yine aynı şirketin Ak Portföy Turizm ve Seyahat Sektörü Değişken Fonu yüzde 12,4 ile geliyor. Pandemi etkilerinin azalmasıyla birlikte canlanan turizm ve seyahat şirketlerinin getiri potansiyeli fonda karşılık bulmuş durumda.
Bu iki fonu sırasıyla, yüzde 11,6 ile İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu, yüzde 6,7 ile Ak Portföy AGI Değişken Fon ve yüzde 6,5 ile Q-invest Portföy Kira Sert. Katılım (Döviz) Fonu takip ediyor.
Para Piyasası ve Kısa Vadeli Borçlanma Araçları Fonları kapsam dışında tutularak hazırlanan katılımcı sayısı en çok artan fonlar ise 299 kişi ile Re-Pıe Portföy Birinci Değişken Fon zirvede. Ardından ise İş Portföy Yarı İletken Teknolojileri Değişken Fon 278 kişi, Garanti Portföy Yab. Teknoloji BYF Fon Sepeti Fonu 248 kişi ile sıralanıyor.
EYLÜLDE 13 FON YATIRIMCILARIYLA BULUŞTU
Eylül ayında 13 fon yatırımcılarıyla buluşurken, bu fonlar arasında tarım ve gıda sektörlerinde bireysel yatırımcının işlem yapabileceği ilk fon olma özelliği taşıyan Garanti Portföy Tarım ve Gıda Sektörü Değişken Fon dikkat çekiyor. Bu yıl içerisinde yine tarım ve gıda temasıyla işlem görmeye başlayan İş Portföy Tarım Serbest Fon ise sadece nitelikli yatırımcıları kabul ediyor.
Ayrıca 13 fon arasında Ak Portföy Fintek ve Blokzinciri Teknoloji Değişken Fon, yükselişte olan blockhain teknolojilerine yatırım olanağı tanıyor. Gündemin popüler konu başlıkları olan temiz enerji alanına yatırım yapma fırsatı Yapı Kredi Portföy Temiz Enerji Değişken Fon ile yatırımcılara sunuluyor. Pandemi ile birlikte daha fazla gündeme taşınan sağlık sektöründe yatırım yapmak isteyenleri hedefleyen Garanti Portföy Sağlık Sektörü Degişken Fon da bir başka öne çıkan fon niteliğinde.
26 yeni fon SPK’dan onay aldı: Blockchain ve sürdürülebilirlik teması ön plana çıkıyor
Eylül ayı içerisinde SPK tarafından kuruluş izahnamelerinin onaylandığı duyurulan 26 adet yeni yatırım fonu bulunuyor. Piyasaya önümüzdeki aylarda sürülmesi beklenen bu fonlar arasında konjonktürel gelişmelerin takip edildiği göz çarpıyor. Sürdürülebilirlik ve blockchain, kripto varlıklardaki trend yeni fonların konusunda belirleyici rol oynuyor.
Yapı Kredi Portföy Temiz Enerji Değişken Fon, sürdürülebilirlik esasında temiz enerjiler olarak nitelendirilen şirketlere ve teknolojilere yatırım yapmak amacıyla önümüzdeki dönemde piyasaya sürülecek.
Son yılların gündemini belirleyen konu başlıklarının başında gelen blockchain, kripto varlıklar gibi teknolojileri odağına alan 3 fon da yeni piyasaya çıkacak olan 26 fon arasında yer alınıyor. Bu fonlar; Ak Portföy Dönüştürücü Teknolojiler Değişken Fon, Garanti Portföy Blockchain Teknolojileri Değişken Fon ve İstanbul Portföy Blockchain Teknolojileri Karma Fonu.
Yatırım fonları piyasasında Eylül ayında yaşanan gelişmeleri özetlediğimiz bu yazıyla birlikte Eylül Ayı Piyasa Değerlendirmesi yazımızı okumanızı öneririz.