Yatırım fonlarının portföyünde yer alan birçok enstrümanın fiyatlarını etkileyen gelişmelerin yaşandığı nisan ayında ABD Doları’ndaki değer artışı ve Borsa İstanbul hisselerindeki artış ön plana çıktı. Piyasalarda ve küresel ekonominin yönünü mart başından bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin’de yeniden etkisini hissettiren COVID-19 salgını belirledi.
Fed’den beklendiği kadar sert sıkılaştırma hamlesi gelmedi
Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin’deki vaka artışları gibi iki kritik gelişmenin yanı sıra haftalardır merakla beklenen ve 3-4 Mayıs’ta açıklanan FED faiz kararı ve sonrasında piyasaya verilen mesajlar birçok yatırım aracının fiyatında ciddi dalgalanmalara yol açtı.
Fed’in her fırsatta dillendirilen sıkılaştırma hamlesinin beklendiği kadar sert gelmediği Nisan ayı Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından 50 baz puanlık faiz artışı kararı çıktı. Karar öncesinde Fed Başkanı Powell başta olmak üzere diğer FED başkanlarının söylemlerinin etkisiyle çok daha sert bir faiz artışı öngörülüyordu. Bazı finansal kurumların 100 baz puana kadar çıkan beklentileri karşılıksız kaldığı gibi gelecek toplantılarda da faiz artışının 50 baz puanın ötesine geçmeyeceği net bir dille vurgulandı. Daha sert sıkılaştırma beklentisiyle gerçekleşen fiyatlamalar nedeniyle karar sonrasında birkaç gün piyasalar yön bulmakta zorlandı. Rusya-Ukrayna savaşının yansımalarına Çin’de artan COVID-19 vakalarıyla gündeme gelen sert tedbirler piyasalar üzerinde baskıyı daha da artırdı ve risk iştahını sınırladı.
ABD Doları 20 yılın zirvesini gördü
Nisan ayına 98,4 seviyesinden başlayan ABD Dolar Endeksi, 103,2 puandan tamamladı. 20 yılın zirvesinde seyreden ABD Dolar Endeksi’ndeki artış yüzde 4,8 civarında gerçekleşti. Yaşanan değer artışında Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya uygulanan petrol ve doğalgaz ithalatı yasakları ve yaptırımların etkisiyle Euro’da yaşanan değer kayıpları etkili oldu. Euro/Dolar paritesi de 5 yılın dibini görürken düşüş yüzde 4,7 oldu.
Altın fiyatları düşüşte
Nisan ayının ortasında 1.998 dolara kadar tırmandıktan sonra ABD Doları’nın güçlenmesiyle birlikte yönünü aşağı çeviren spot altın fiyatları 1.937 dolarla başladığı ayı 1.896 dolardan kapattı. Böylece mart ayında tüm zamanların zirvesi olan 2.075 dolara 5 dolar kadar yaklaşan spot altın ons fiyatı nisan ayını yüzde 2’lik kayıpla tamamladı. Mayıs başındaki Fed’in sıkılaştırmada daha sakin adım atmasıyla devam eden düşüş 1.835 dolara kadar devam etti.
Türk Lirası değer kaybetti, Borsa İstanbul pozitif ayrıştı
Yurt içi piyasalarda ise küresel arenada değerlenen ABD Doları’nın etkileri hissedildi. Güçlenen ABD Doları ve zayıflayan Euro kıskacında Türk Lirası sınırlı da olsa değer kaybetti. Nisan ayına 14,67’den başlayan Dolar/TL kuru yüzde 1,2’lik artışla 14,84’e yükseldi. Fed sonrası mayıs başında daha güçlenen artış eğilimi dolar/TL’yi yeniden 15 seviyesinin üzerine çıkardı. Euro/Dolar paritesindeki düşüşün etkilediği euro/TL kuru ise yüzde 3,6’lık düşüş yaşadı ve ay içerisinde 1 Euro 15,55 seviyesine kadar çekildi.
Dünya borsalarına göre pozitif ayrışan BİST 100 hisse senetleri ise nisan ayında da mart ayına benzer oranda artış kaydetti. BİST 100 Endeksi 2.500 puanın üzerini test ettiği nisan ayını yüzde 8,8’lik artışla bitirdi.
Nisan ayı piyasa gelişmelerini daha ayrıntılı olarak okumak isterseniz 2022 Nisan Ayı Piyasa Analizi yazımıza göz atabilirsiniz.
Yatırım fonları piyasası rekor güncelledi
Türkiye yatırım fonları piyasasında nisan döneminde toplam portföy büyüklüğü tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve 375 milyar 387 milyon liraya çıktı. Bu tutar bir önceki aya göre yüzde 5’lik artış anlamına geliyor. Fonlardaki yatırımcı sayısı da 62 bin 489 kişi artarak 3 milyon 286 bin 246 kişi ile rekor kırdı.
Yatırım fonları piyasasında nisan ayı nasıl geçti?
Nisan ayında Türkiye yatırım fonları piyasasında getiri bakımından zirvede hisse senedi fonları yer aldı. Hisse senedi fonları BİST 100 Endeksindeki artışın üzerinde yüzde 9,8 getiri sağlarken hisse katılım fonlarının getirisi yüzde 5,35’te kaldı. Getiri sağlayan diğer fon kategorileri yüzde 2,60 ile TL borçlanma araçları, yüzde 1,92 ile değişken fonlar olarak sıralandı. Küresel hisse senedi piyasalarındaki düşüşlerin yansıması olarak yabancı hisse senedi fonları yüzde 6,1 kayba sebep oldu. Karma fonlar yüzde 4; yabancı fon sepeti fonları yüzde 3 kaybettirdi.
Bilançolarla desteklenen bankacılık hisseleri yatırım fonlarına da kazandırdı
Fon bazlı bakıldığında ise TEB Portföy BİST Banka Endeksi Hisse Senedi Fonu yüzde 21,4; İş Portföy BİST Banka Endeksi Hisse Senedi fonu yüzde 20,7 ve yine Ak Portföy BİST Banka Endeksi Hisse Senedi Fonu yüzde 20,3 atış kaydetti. Bu getirilerde bankaların beklentilerden iyi gelen bilançoları nedeniyle BİST Bankacılık Endeksi’ndeki yükselişler etkili oldu.
Nisan ayında katılımcı sayısı en çok artan fon 3 bin 380 yeni katılımcıyla İş Portföy İş Bankası İştirakleri Endeksi Hisse Senedi fonu oldu. Garanti Portföy Tarım Ve Gıda Sektörü Değişken Fon ise 176,3 milyon lira ile portföyüne en çok nakit giren fon olarak kayıtlara geçti.
Nisan ayı içerisinde 34 fon ilk kez yatırımcısıyla buluşurken bu fonlar arasında tematik fonlar dikkat çekti. TEB Portföy Metaverse ve Dijital Teknolojiler Değişken Fon, Ak Portföy Metaverse ve Dijital Yaşam Teknolojileri Değişken Fon ve İş Portföy Taşımacılık Değişken Fonu nisan ayında işleme açılan tematik fonlar oldu.
İşbirliği kapsamında: 200.000 TL ve üstü portföylerinizde, Osmanlı Menkul Değerler ile yatırım fonuna birikimlerinizi yönlendirebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.