Mart Ayında Hisse Fonların Getirileri Zirvede

Mart ayında küresel ekonomi, aylardır yaptığı gibi, artmaya devam eden enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle yükselen enflasyonla mücadeleye ve bir yandan da Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgal etmesiyle patlak veren savaşı takip etmeye devam etti. Savaşın baş aktörü Rusya’nın, dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz üreticilerinden biri olması nedeniyle zaten yükselişte olan enerji fiyatları üzerindeki baskı daha da artıyor. 2014 yılından sonra ilk kez şubat ayında 100 doları aşan brent petrolün varil fiyatı mart ayı içerisinde 133 dolara kadar yükseldi. Petrol fiyatlarıyla birlikte doğalgaz fiyatları da tüm zamanların zirvesini güncelliyor.

Pandemi süreciyle birlikte yükseliş trendine giren enflasyon, enerji fiyatlarının rekor seviyelere çıkmasıyla birlikte dünyanın neredeyse her köşesinde 2000’li yıllarda görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

mart

Mart ayında piyasaların seyri

Dünyanın mart ayındaki bir numaralı gündem maddesi olan Rusya-Ukrayna savaşı ve bu savaşın etkilediği piyasalarda ise belirsizlik hakim. Yatırım fonlarının portföylerinde yer verdiği finansal varlıkların birçoğunda bu belirsizliğin etkisi görülüyor.

Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra iki ülke arasında devam eden müzakerelerden gelen haber akışının yön verdiği mart ayında, her kriz döneminde sahne alan altın ve petrol fiyatlarındaki oynaklıklar dikkat çekti. Brent petrol mart ayının ilk haftasında Batı ülkelerinin Rusya’yı SWIFT sisteminden atması ve açıkladığı yaptırımların etkisiyle 133 dolara çıktı. Aynı süreçte altın fiyatları ise 2020 Ağustos döneminde görülen 2.075 dolarlık tarihi zirveye birkaç dolar kadar yaklaştı. Hem altın hem de petrol mart ayının ikinci yarısında bu yükselişlerinin çok büyük bir kısmını geri aldı. Netice itibarıyla petrol mart ayını yüzde 7,5; altın ise yüzde 1,5’luk artışla noktaladı.

Yurt içinde ise Türk Lirası, küresel piyasalardaki belirsizliğe paralel olarak mart ayında değer kaybetti. Dolar/TL yüzde 6; euro/TL ise yüzde 4,3 yükseldi. Borsa İstanbul yatırımcıları ise BİST 100 özelindeki hisselerde ortalama yüzde 13,1 kazanç sağladı.

Mart ayında piyasalardaki gelişmeleri daha detaylı olarak Savaş ve Enflasyonun Gölgesinde Piyasalar

mart

Yatırım fonları portföy büyüklüğü ve yatırımcı sayısında rekor kırdı

Türkiye yatırım fonları piyasasında mart döneminde toplam portföy büyüklüğü tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve 357 milyar 528 milyon liraya çıktı. Bu tutar bir önceki aya göre yüzde 9,9’luk artış anlamına geliyor. Fonlardaki yatırımcı sayısı da 16 bin 303 kişi artarak 3 milyon 223 bin 757 kişi ile rekor kırdı.

Hisse senedi fonları getiri sıralamasında zirvede

Çifte rekor kıran yatırım fonları piyasasında kazançlara kategori bazında baktığımızda Borsa İstanbul’da yaşanan yüzde 13’lük yükselişin yansımasını görüyoruz. Hisse senedi fonları kategorisi ortalama yüzde 14,52’lük getiri ile bu alanda zirvede yer aldı. Onu yüzde 14,08 ile katılım hisse fonları takip etti. Karma fonlar yüzde 10,18 ile kategori bazlı kazanç sıralamasında üçüncü sırada yer alırken karma fon kategorisi de yüzde 10,18’lik getiri sağladı. Altına endeksi yatırım fonları da yüzde 7’nin üzerinde kazandırdı. Mart ayında hiç bir fon kategorisi yatırımcısına kaybettirmezken en düşük geiri oranları yüzde 1,37 ile para piyasası fonları kategorisinde yaşandı.

Yatırım fonlarının tümü içerisinde en çok kazandıran fon ise yüzde 26,1 ile İş Portföy İş Bankası İştirakleri Endeksi Hisse Senedi Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon) oldu. Strateji Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon) yüzde 21 ile ikinci; Ata Portföy Analiz Hisse Senedi Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon) ise yüzde 19,5 ile üçüncü en çok kazandıran fon oldu.

Katılımcı sayısı en çok artan fonlar sıralamasında da zirvede İş Porföy’ün bir fonu bulunuyor. Mart ayında İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu 5 bin 720 yeni yatırımcıya daha ulaşırken Garanti Portföy Tarım Ve Gıda Sektörü Değişken Fon katılımcı sayısını 4 bin 573 kişi daha artırdı. Bir başka tematik fon olan Garanti Portföy Metaverse ve Yeni Teknolojiler Değişken Fon da 3 bin 896 yeni katılımcı sayısına ulaştı.

Mart ayında en çok nakit girdisi sağlayan fon ise 296,1 milyon lira ile Ak Portföy Altın Fonu oldu.

mart

3’ü tematik 15 yeni fon piyasaya sürüldü

Mart ayında 15 yeni yatırım fonu, ilk kez yatırımcısıyla buluşurken bu fonların 12 tanesi serbest fon statüsünde yer aldı. Piyasaya mart ayında sürülen 3 yeni fonun tamamının tematik fon olması dikkat çekti.

Ak Portföy Elektrikli ve Otonom Araç Teknolojileri Değişken Fon, Garanti Portföy Metaverse ve Yeni Teknolojiler Değişken Fon ve Yapı Kredi Portföy Elektrikli Araçlar Değişken Fon, son dönemde fon piyasasında yükselen trend olan tematik fonlar arasına katılan son üyeler oldu.