Emeklilik Gözetim Merkezi’ni (EGM) ve bir referans kaynak olarak EGM websitesini anlatmadan önce Bireysel Emeklilik Sistemi’nden bahsedelim.
Bireysel Emeklilik Sistemi
BES olarak kısaltılan bireysel emeklilik sistemi, kişilerin çalışma hayatı boyunca yaptığı tasarrufları uzun vadeli yatırımlara dönüştürerek, emekliliklerinde de yaşam standartlarını koruyabilmeleri amacıyla kurulmuş olan özel emeklilik sistemidir.
Otomatik Katılım Sistemi
Otomatik katılım sistemi (OKS) ise, 45 yaşını doldurmamış özel sektör veya kamu çalışanlarının çalıştıkları şirketler aracılığı ile otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine katılmasına olanak sağlayan bir tasarruf programıdır.
Sizlerin ve çocuklarınızın geleceği hakkında önemli bir yer teşkil eden bu iki kavramı kısaca tanımladık. Aklınıza, bu sistemlere nasıl katılım sağlanacağı, işleyişin nasıl olduğu gibi sorular gelmiş olabilir.
Kafanızda soru işareti kalmaması için İYİGELİR olarak sizlere bu konuda bilgi alabileceğiniz bir web sitesini tanıtacağız. Yazımızın devamında, Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) ne olduğunu, web sitesinden nasıl yaralanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Emeklilik Gözetim Merkezi Nedir?
Emeklilik Gözetim Merkezi A.Ş., 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca Hazine Müsteşarlığının görev ve yetkilendirmesi çerçevesinde, merkezi İstanbul’da olmak üzere 10 Temmuz 2003 tarihinde kurulmuştur.
EGM’nin kuruluş amacı BES’in güvenli ve etkin biçimde işletilmesini sağlamak ve katılımcıların haklarını korumaktır. Emeklilik Gözetim Merkezi internet sitesine EGM linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
EGM’nin internet sitesinde, bireysel emeklilik sistemi ve otomatik katılım sistemleri hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilir, bireysel emeklilik fonlarını inceleyebilirsiniz.
Emeklilik Gözetim Merkezi
Emeklilik Gözetim Merkezi’nin internet sitesine giriş yaptığımızda 5 ana başlıkla karşılaşıyoruz.
- Bireysel Emeklilik
- Otomatik Katılım
- Fonlar
- Mevzuat
- Bilgi Merkezi
Şimdi bu ana başlıkların altında nelere ulaşabileceğinizi öğrenelim.
Bireysel Emeklilik
Başlık altında, BES’in katılımcılara sağladığı yararlara, katılımcı bilgilendirme rehberine, devletin BES katılımcılarına sağladığı katkı paylarına, emeklilik şirketlerine ve en önemlisi hesaplama araçlarına erişim sağlayabilirsiniz. Hesaplama araçları kısmında BES katılımcısı olarak biriktirebileceğiniz tutarı ve emeklilik gelirinizi hesaplayabilirsiniz.
Ayrıca, BES yatırım fonlarının getirilerini ve performanslarını inceleyip fon sepetinizi oluşturabilirsiniz.
Otomatik Katılım
İkinci ana konu başlığı olan Otomatik Katılım kısmında ise OKS’ye ait bilgilere ulaşabilir, OKS kapsamında devletin sağladığı katkı paylarına, OKS – BES karşılaştırmasına, OKS işleyişine dair bilgilere ulaşabilir ve bireysel emeklilik başlığı altında da belirttiğimiz emeklilik sistemleri için katılım sağlayabileceğiniz şirketleri inceleyebilirsiniz.
Fonlar
Fonlar ana başlığı altında emeklilik şirketlerinin sağladığı Gönüllü BES fonlarına ve OKS fonlarına erişim sağlayabilirsiniz. Bu fonlar sayfasında fonlar hakkında detaylı bilgiye Sermaye Piyasası Kurulu’nun oluşturduğu “Emeklilik yatırım fonlarına ilişkin rehber” üzerinden ulaşabilirsiniz.
Fonları inceledikten sonra İYİGELİR ‘e girerek risk profilinizi belirleyip kendinize uygun fonu seçerek yatırımlarınızı şekillendirebilirsiniz.
Yine bu başlık altında Fon Performans Değerlendirme kısmına giriş yaparak, yıllara göre özel emeklilik fonları performanslarına ulaşabilir, diğer yatırım enstrümanları ile kıyaslamalarını görebilirsiniz.
Fon seçerken işinizi çok kolaylaştıracak bölüm olan, Fon Künyesi kısmında ise fon unvanı, emeklilik şirketi, faiz durumu, rating notu veren kuruluş gibi çeşitli kriterlere göre fonları kategorize edip fon içeriği hakkında tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Siz okuyucularımıza yardımcı olabilmek adına, fon künyesi kısmının nasıl kullanıldığına hep birlikte göz atalım.
Kriterlerinizi seçip sorgula butonuna tıkladığınızda belirlediğiniz emeklilik fonuyla ilgili bir sayfa açılır. Bu sayfada fonla ilgili:
- Özet Bilgiler
- Fon Stratejisi
- Portföy Dağılımı
- Yatırım Stratejisi Bant Aralıkları
- Fon Değerleri
- Fon Performans Metrikleri
- Fon Karşılaştırma Ölçütü
- Fon İşletim Gideri Oranı ve Fon Toplam Gider Kesintisi Oranı
- Fon Rating Notu
- Fon Kurulu Üyeleri
- Fon Portföy Yöneticisi
- İletişim Bilgileri
Özet Bilgiler kısmında Fonun Halka Arz Tarihi, Kurucusu, Türü, Toplam Pay Sayısı, Risk Değeri gibi bilgilere erişebilirsiniz.
Fon Değerleri kısmında Fonun Net Varlık Değeri, Birim Pay Değeri, Tedavüldeki Pay Sayısı yer alır.
Buradaki grafikte fonun fiyatı 2 farklı endeksle kıyaslanmaktadır: EGM BES Endeksi ve TÜFE Fonun kuruluş tarihinden 2020 yıl sonuna kadar olan gelişimini değerleriyle inceleyebilirsiniz.
Portföy Dağılımı kısmında fonun inceleme tarihindeki varlık dağılımı verilmektedir.
Fon performans metrikleri fon seçiminizi daha faydalı bir şekilde yapmanızı sağlayacak kriterleridir. Fonlarınızı kıyaslarken performans metriklerini değerlendirmeyi unutmayın. EGM fonların Alfa, Beta, Sharpe Oranı, Bilgi Oranı ve Sortino Oranı’nı hesaplamaktadır.
Metriklerin üzerini tıkladığınızda, açıklama sayfası açılmaktadır. İncelediğiniz metriğin nasıl hesaplandığını, değerin nasıl yorumlanması gerektiğini vb. bu bilgi sayfalarından öğrenebilirsiniz. Aşağıda örnek olarak bu sayfalardan birkaç satır yer almaktadır:
Alfa > 0 olması durumunda yatırımın varsayılan riskine göre uygun bir getirisinin olduğunu belirtir.
Beta < 1 olması durumunda fon bulunduğu fon grubu için belirlenen pazar ile aynı yönlü ama daha az miktarda hareket ettiğini gösterir.
Fonun Sortino oranı ne kadar yüksekse, fonun performansı da aynı derece de yüksektir.
Fon Karşılaştırma Ölçütü bölümünde, fon yöneticisinin hangi oranlarda hangi endeksleri kendisine karşılaştırma ölçütü aldığı bilgisi vardır.
Fon Rating Notu kısmında, iki farklı rating kuruluşunun fonlara verdiği dereceler yer alır. Ludens İleri Finansal Hizmetler ve Danışmanlık fon rating konusunda yetki belgesi alan ilk kuruluştur. Ludens’in sitesine girerek rating metodolojisini okuyabilirsiniz.
Fon ve Karşılaştırma Sepetleri alt başlığında fon sepetinizi oluşturarak, alternatif yatırım araçları ile karşılaştırma yapabilirsiniz.
Son alt başlık olan EGM BES Endeksleri kısmında EGM endekslerini inceleyebilir, bu endekslere dahil olan fonları görebilirsiniz. Belirlediğiniz tarih aralığı için EGM endeksleri ile alternatif yatırım araçlarının getirilerini kıyaslayabilirsiniz.
Mevzuat
Dördüncü ana başlık altında bireysel emeklilik mevzuatına ulaşabilirsiniz. Kanun ve kararnameleri, yönetmelikleri, tebliğleri, sektör hakkında duyuruları gibi mevzuata ait tüm bilgilere erişim sağlamanız mümkün.
Bilgi Merkezi
Son ana başlık olan Bilgi Merkezi’nde istatistikler kısmına tıklayarak BES ve OKS’nin kamu ve özel sektör ayrımın da haftalık özetlerine ve fonların raporlarına erişim sağlarsınız.
Ayrıca terimler sözlüğünü kullanarak aklınıza takılanları öğrenebilirsiniz. Bu ana başlık altında yer alan raporlar kısmından da yıllık bazda gelişim raporlarına, BES risk envanteri raporlarına ulaşabilirsiniz.
Emeklilik Gözetim Merkezinin sizlere nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmiş olduk.
Geleceğinizi güvence altına almak için yapacağınız emeklilik yatırımlarınızda EGM’yi ziyaret etmeyi unutmayın.
Birikimlerinizi yönetmek ve emekliliğinizi garantiye almak için İYİGELİR’e kayıt olarak sizler için hazırladığımız portföyleri inceleyebilir ve beraber yatırımlarınızı yönetebiliriz.