2021’de Finansal Durumunuzu Kontrol Etme Yolları

2021’de Finansal Durumunuzu Kontrol Etme Yolları

Parayı kazanmaktan daha zor olanı kazanılan parayı yönetmektir. Zorunlu harcamalar, kişisel harcamalar, birikimler, yatırımlar yani gelirler ve giderler derken maddi durumu dengede tutabilmek her zaman mümkün olmamaktadır. Bu doğrultuda finansal durum kontrolü oldukça önemlidir. İşte finansal durumunuzu kontrol altına almanın yolları!

finansal-durum

Birikimlerinizi Gözden Geçirin

Harcamalarınızda tasarruf yapmayı, daha bilinçli bir tüketici olmayı, geleceğe yatırım yapmayı hedefliyorsanız birikimlerinizi gözden geçirmeniz gerekmektedir.

Harcamalarını kısıtlamayı sevmeyen, bu hedefleri eyleme dökmek konusunda zorlanan oldukça insan var. Bu günlerde geleceğimizi güvence altına almak ve finansal durumumuzu kontrol altına almak ise oldukça önemlidir.

Bir anda büyük yatırımlar ya da birikimler yapmak imkansız gibi görünse de güncel hayat rutininizi gözden geçirerek harcamalarınızı kısıtlamalı, bu doğrultuda tasarruf yapmaya başlamalısınız. Birikim planı sayesinde daha tutumlu ve birikim içeren bir yaşam ile finansal durumunuzu kontrol altına alabilirsiniz. Birikim planınızda örnek olarak aşağıdaki maddeler yer alabilir;

 

  • Eğlence masraflarınızı gözden geçirin: Herkesin kendine ait bir eğlence anlayışı, sosyal hayatı mevcuttur. Gündelik hayatın stresinin üstesinden gelmek için ideal bir yol olan sosyalleşmenin gerektirdiği harcama ve ayırılan zaman ise tamamen sizin elinizdedir. Bütçeniz el verdiğince eğlencenize odaklanmak yerine eğlence masraflarınızı gözden geçirmek, bu masrafları kısmanız gerekiyor ise kısmak, alternatif sosyalleşme yolları seçerek eğlence planlarınızda değişikliklere gitmek finansal durumunuzu iyileştirmek için faydalı bir adım olacaktır. Unutmayın ki birikim planı ile geleceğe yatırım yapılmaktadır ve gelecekte daha çok eğlenebileceğiniz yıllar sizi beklemektedir.
  • Sistemli Alışveriş: Sistemli bir alışveriş kişisel masraflar, ev masrafları, mutfak masrafları ve zorunlu giderler gibi pek çok harcamayı içerir. Gereksiz harcamalardan kaçınmak, ev masraflarına alternatif yollar aramak ve mutfak alışverişlerinde gereksiz alışverişlerden kaçınmak finansal durumunuzu dengelemenize yardımcı olacaktır. Kişisel harcamalar kişinin en çok önem verdiği ancak birikim planına aykırı bir harcama türüdür. Kişisel harcamalarınızın ne kadar gerekli olduğu düşünülmeli, gerekli bir harcama ise daha uygun fiyatlı alternatifler araştırılmalıdır. Alışveriş masraflarından kısmak birikim planınız için çok büyük fark yaratacaktır.
  • Tasarruf Yapın: Tüm bilinçli insanların yapması gerektiği gibi suyu boşa akıtmamalı ve gereksiz elektrik kullanımından kaçınmalıyız. Işıklar, prizler, suyun akıtıldığı gereksiz zaman gibi etkenlere dikkat ederek elektrik ve su faturalarınızın ne kadar azaldığını fark edeceksiniz. Finansal durumunuzu kontrol etmenin bir yolu da bu tür tasarruflardır.
  • Yatırım Hesabı Açın: Küçük birikimler önemsiz gibi görünse de düzenli şekilde biriktirilmeye başlandığında düşünülenden yüksek değerlere ulaşabilmektedir. Birikim planınız için kendinize koyduğunuz yeni kurallar çerçevesinde yaptığınız tüm tasarrufları kendinize açtığınız yatırım hesabınızda biriktirmeye başlayabilirsiniz. Bu sayede yavaş yavaş birikim yapmaya başlayabilir, finansal durumunuzun nasıl iyileştiğini görerek motive olabilirsiniz.

finansal-durum

Tasarruf Stratejisi Seçin

1-Harcamaları Takip Etmek: Gereksiz harcamalardan kaçınılmadığı dönemlerde zaman zaman finansal sıkıntıya düşülebilir. Bunun için gereksiz harcamalardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekmektedir. Bu doğrultuda yapılabilecek en doğru hareket ise neye ne kadar harcama yaptığınızı görebilmek için harcamalarınızın takibini sağlamaktır. Kendi kişisel muhasebeciniz olarak aylık harcamalarınızı kategoriler altında toplamalı ve ayrıntılı bir şekilde finansal durumunuzu takip etmelisiniz.

2-Kendine Yatırım Yapmak: Kendinize yatırım yapmanın pek çok yolu olsa da finansal olarak kendinize yatırım yapmanın başında finansal durumunuzu kontrol altına almak gelmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi harcamalarınızı takip altına alarak bütçenizi kontrol altına alabilirsiniz. Finansal  durumunuzun kontrolünü ele aldıktan bir süre sonra birikimlerinizi, hatta birikimleriniz ile yapacaklarınızı kontrol etmeye başlayacaksınız. Borçlarınız var ise borçlarınızdan kurtulmak finansal durumunuzu kontrol altına almak için gereken ilk adımdır. Bu sayede daha az stresli olur, daha planlı düşünebilir ve daha çok kontrolün elinizde olduğunu hissedebilirsiniz.

3-%20 Tasarruf Yapmak: Gelirinizin zorunlu harcamalara giden kısmını çıkardığınızda elinizde kalan bütçeden her ay %20 tasarruf ederek, harcamalarınızı gereken miktarda kısarak aylık düzenli bir birikime sahip olabilirsiniz. Kendinize oluşturacağınız bir yatırım hesabına her ay maaş yatırır gibi düzenli  para yatırmak gelecekteki finansal durumunuz için oldukça önemli bir adımdır.

4-Paraları Yuvarlamayı Bırakın: Yapacağınız harcamaları gözünüzde küçük görmemeli, bütçe planlamanızda her kuruşun hesaplamasını yapmalı ve detaylı aylık gelir gider tablonuzu oluşturarak finansal durumunuza yön vermelisiniz.

finansal-durum

Bütçelendirmeye Başlayın

Para ve bütçe yönetimi süreçlerinizi düzenleyebilmek için seçebileceğiniz pek çok yöntem mevcuttur.

Bazı yöntemler hesap tabloları ya da finansal danışman yardımı gerektirmesine rağmen Elizabeth Warren’ın “All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan” isimli kitabı ile popüler hale getirdiği 50/30/20 kuralı ile harcamalarınızı kategorilere ayırarak çeşitli giderleri verimli bir şekilde ödeyerek nasıl tasarruf edeceğinizi gösteren bir taktiktir.

50/30/20 kuralı, harcamalarınızı üç kategoriye ayıran basit bir plandır. Bu kategoriler; ihtiyaçlar, istekler ve birikim şeklindedir.

Gelirinizin yarısını içeren %50’lik ilk kategori, vergiler sonrası kazandığınız paranın ihtiyaçlara ayrılan kısmıdır. Her ay yapmanız gereken bir ödeme türü olduğu için en önemli kategori ihtiyaçlar kategorisidir.

Vergiler sonrası gelirinizin %30’luk kısmını oluşturan ikinci kategori ise istekler kategorisidir. Bu kategoride sosyalleşmek ve yapmak istediklerinizi yapmak için harcamalar yapabilirsiniz.

Gelirinizin vergiler sonrası kalan %20’lik kısmı ise üçüncü kategori olan tasarruf kategorisidir. Birikim yapmak ya da acil durumlarda kullanmak için kenara ayırılan para bu kategoriye girer. Yukarıda bahsettiğimiz tasarruf stratejilerinden %20 tasarruf yapmak ise bu kategoride yer almaktadır.

finansal-durum

Yatırım Yapmayı Düşünün

Gelirinizi tüketmek yerine kontrol altına almalı, finansal durumunuzu kontrol altına almak için küçük birikimler ile küçük yatırımlar yaparak yatırımcılığa başlamalısınız. Gelir gider kontrolü sağlandıktan sonra elde edilen aylık birikimler sonucu yatırım yapmayı düşünmeye başlamalı, yatırım yapmaktan korkmamalı ve küçük yatırımlar ile yavaş yavaş yatırımcılığa adım atmalısınız. Unutmamalısınız ki birikimleriniz durduğu yerde size sağlayacağı faydadan daha çok stratejik planlamalar sonucu birikimleriniz ile işlem yapmanız durumunda size daha çok fayda sağlayacaktır.

finansal-durum

Finansal Sağlığınızı Kontrol Edebileceğiniz Uygulamalar Kullanın

 

Finansal sağlık; finansal sorumlulukları yerine getirirken varlık ve borçları doğru yöneterek, geleceğe ilişkin planlamalar yaparak ekonomik özgürlük kazanmaktır.

Finansal olarak sağlıklı olmak için kişisel finans gözlemlerinizi yapmanız gerekmektedir. Gözlemin sağladığı farkındalık doğrultusunda kendinize, hedefler belirlemeli, bu hedefler için adımlar attıktan sonra tekrar gözlem sürecine geçmeli, ne kadar mesafe kat ettiğini takip etmelisiniz.

Bu adımlar doğrultusunda ilerlemeniz hedeflerinizi sağlamanıza yardımcı olacaktır. Bu noktada mühim olan ise bu süreci kararlı bir şekilde sürdürmek ve finansal sağlık durumunuzu bilinçli bir şekilde kontrol edebilmektir.

Finansal sağlığınızı kontrol edebilmeniz için İyi Gelir; ücretsiz bir şekilde sizler için bilimsel olarak kanıtlanmış, Nobel ödüllü bir algoritmayı teknoloji ile birleştirerek kolay anlaşılır ve basit kullanıma sahip bir uygulama olarak sunmaktadır.

İyi Gelir birikimlerinizi doğru yönetebilmeniz için piyasadaki birçok parametreyi detaylı bir şekilde inceler. Bu doğrultuda en ideal portföyleri hızlı ve güvenli bir şekilde size sunar.

Finansal sağlığınız için en önemli etkenlerden biri olan birikimlerinizi en iyi şekilde yönetmeniz için ise İyi Gelir portföylerinizi takip eder, güncel verileri sizlere sunar, hedeflerinize uygun yatırım çözümleri üretir ve piyasadaki değişimler doğrultusunda portföylerinizi günceller.

 

Cebinizdeki finansman uzmanı İyi Gelir ile finansal sağlığınızı çok kolay bir şekilde kontrol altına alabilirsiniz.